reklama

Z Mladé Boleslavi do Kutné Hory

Rozhledna Romanka
Rozhledna Romanka
Foto: Autor

Inu, sobota na krku, astronomické léto takřka u konce, leč krásné počasí - nezbylo mi nic jiného, než se někam vydat na kole. Po několika posledních výletech, kdy bylo cílem zdolání nějakého kopce, ať už to byl Ještěd, či Kozákov, padla volba trasy na Polabskou nížinu, konkrétně se měla ubírat do Kutné Hory. Vyrazil jsem těsně před obědem kolem 11, a hned po prvních pár kilometrech jsem musel před cukrovarským městečkem Dobrovice svlékat jednu vrstvu oblečení kvůli horku, které mě za dané konstelace nemile překvapilo, byť po svlečení si už nebylo nač stěžovat :-). Z Dobrovic jsem pokračoval přes Mcely až do obce Hrubý Jeseník, kde se nachází nejníže položená rozhledna na našem území. Jmenuje se Romanka a leží v nadmořské výšce 204 metrů. Údajně je z ní však vidět za dobrého počasí až na Sněžku.

Do Nymburka už to byl jen kousek, nicméně Nymburku jsem se vyhnul a to samé jsem provedl i Poděbradům. Spárům Kolína jsem se však už nevyhnul a městem k mé radosti projel bez jakéhokoliv bloudění. Po Kolínu už následovalo pouze krátké stoupání na Kutnou Horu, a poté se otevřel nádehrný pohled na město, na druhé straně bylo vidět až na Krkonoše.

Po krátké obhlídce historických krás Kutné Hory následovala cesta zpět, kde jsem zvolil pro změnu objížďku Kolína. Zajímavým bodem byla maličká, neřknu-li odstrčená vesnička Kamhajek, kde se nachází rodný dům slavného českého zápasníka Gustava Frištenského. Příznačně je to dům č.1. Blížíce se k Nymburku jsem opět v dálce viděl dva vysoké stožáry - jedná se o nejvyšší stavbu ČR. Dva vysílače vysoké 355 metrů, vysílající na středně dlouhé frekvenci 639 kHz Český rozhlas Plus. Nacházejí se u obce Přistoupim vedle Českého Brodu. Projel jsem Nymburkem, a zahýbaje do ulice Ferdinanda Schulze jsem si to namířil na Benátky nad Jizerou, ze kterých jsem to už do Mladé Boleslavi po staré boleslavské cestě vedoucí až do Prahy neměl daleko.

Fotogalerie

20.09.2015 vložil/a: 51005100
karma článku: 2.96
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

294 cyklistů (5 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024