reklama

Ryze horský vs. ryze městský cyklo výlet

památník Ivančena
památník Ivančena
Foto: Autor

Co je lepší? Zvažte sami! Já už mám ale jasno!

Tento krásný víkend je jak stvořený pro pořádný cyklo výlet. A proto dále nad ničím nepřemýšlím a usedám na kolo.
V sobotu (27. 8. 2016) jsem si naplánoval „ryze horský“ výlet. A to již tradičně z Kopřivnice, přes Frýdlant nad Ostravicí (Malenovice) po modré turistické značce a památník Ivančena, mimo jiné značeno také jako trasa známého Kopřivnického drtiče, a dále až na královnu Beskyd. Lysou horu měřící 1323 m n. m.
Na vrcholku je dnes obzvláště krásně a odpovídá tomu i počet turistů a cyklistů, kteří se zde dnes vydali stejně tak jako já. Dokonce je již otevřená i druhá chata – chata Emil Zátopek – Maratón. A je tak možno si vybrat místo, kde zajít na občerstvení či pivo. Otevřeny jsou zde chaty: Bezručova chata, již zmíněná chata Emil Zátopek – Maratón + venkovní bufet „bouda“.
Dále pokračuji sjezdem na Visalaje. Poté, opět do kopce, na Bílý kříž směr Staré Hamry. Zde to vezmu po hlavní cestě plné zatáček, „vhodné jako adrenalinové vyžití motorkářů“, až do Ostravice. Sjíždím okolo vodní nádrže Šance. Z Ostravice pak vede cyklostezka až do Frýdlantu nad Ostravicí, ze kterého jedu stejnou trasu až na Hukvaldy. Tady jsem projel přes oboru a vydal se zchladit do místní cukrárny… pak už jen zbývalo dojet do Kopřivnice.
Celkem najeto 107 km.

V neděli (28. 8. 2016) jsem se pro změnu vydal na „ryze městský či příměstský výlet“. Ten startoval stejně tak v Kopřivnici a pokračoval severovýchodním směrem. Příbor, Brušperk, Stará Ves nad Ondřejnicí (zámek), Košatka a dále směr Ostrava. Většina cesty vedla po cyklostezkách, což bylo příjemné. Z Ostravy jsem pokračoval směrem na Bohumín. Projel si starou i novou část města, zjistil, že stejně tak, jako v Českém Těšíně, je i tady hranice s Polskem přímo ve městě. A pomyslnou čáru tvoří řeka Odra.
Poté zpět na Ostravu přes areál Landek – hornické muzeum na menší občerstvení a pak ještě do centra Ostravy. Kole nové radnice a na náměstí.
Nyní už je zbývá vymotat se z města a pokračovat téměř stejnou trasou také domů. Naštěstí i v takto velkém městě byl provoz v neděli minimální, takže průjezd bez problémů.
Celkem najeto 113km.

A co z toho nakonec plyne? Co bych doporučil?
Za mě je to 100% horská varianta cyklotrasy. I přes „namáhavější“ šlapání do kopců ty výhledy z vrcholků, horské prostředí, „klid“, chvíle bez městského ruchu a dopravy je nenahraditelné. Navíc pokud si vyjedete opravdu větší kopec, odměnou Vám je i pořádný sjezd. Záleží už jen na Vás jak moc to „pustíte“. Já to měl za 67,9 km/h.
Na druhou stanu městskou variantu nijak nezatracuji a určitě doporučuji třeba „hobíkům“, kteří jezdí spíše méně náročné trasy. A především můžeme být rádi, že zrovna Česko patří mezi ty Země, které mají, řekl bych, dosti hustou síť cyklotras a není tak problémem projet i „velkoměstem“ Ostrava a vydat se dále do Bohumína či dokonce dále. Do Polska.

Teď už si jen přát, aby pěkné počasí vydrželo co nejdéle a já, ale i vy, mohli do konce sezóny, podnikat ještě mnoho takovýchto cest.

Fotogalerie

29.08.2016 vložil/a: Marťas004
karma článku: 3.31
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Salzkamergut – Solná komora a přilehlé okolí na kole 2018

Cestování
Krásné místo, krásná příroda. Ideální destinace pro turistiku a cyklistiku to je oblast Solné komory v Rakousku nedaleko Salzburka.  Mým…
29.11.2018
Marťas004
(3.64)

Jižní Morava na kole 2017

Cestování
Jižní Morava jako dobrá alternativa pro cyklotrip 2017. Tak dopadlo mé cestování na kole pro letošek. Již každoročně podnikám několika…
07.08.2017
Marťas004
(3.96)

Vrchařská koruna Valašska

Z regionu
VKV - Vrchařská koruna Valašska ...VKV poprvé a určitě ne naposled... Téměř hned po novém roce jsem začal opět plánovat akce na nový rok.…
02.05.2017
Marťas004
(3.95)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

427 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024