reklama

V Zemi kol bez kola

Foto: Autor

Procházka v Zemi tulipánů

Po mé první cestě stopem, jímž byla cesta po Slovensku, přišla otázka:„a kam teď?"
Netrvalo to dlouho a naskytla se mi možnost podívat se do Nizozemí. Stopem, tedy jednou z oblíbených metod, jak poznat svět.
Poté co se dostávám do Prahy, je na řadě zvolit ten správný směr, dostat se na okraj města a začít stopovat. Ne až tak překvapující pro mě bylo to, že dostat se z Prahy bude docela velký „oříšek". Řekl bych, že to byl nejsložitější úkol za celou dobu této cesty. Ne a ne někdo zastavit... Opravdu, je známo, že Češi nepatří mezi národ, který by se „hrnul" k tomu, že sveze stopaře. Nicméně i nemožné se stalo skutečným a také proto pokračuji směr Německo (Drážďany, Berlín, Hannover). Hannover je zároveň první „přespávací stanicí"a to rovnou v parku, ve stanu, nedaleko centra.
Další den se pak dostávám do Holandska, konkrétně pak Amsterodamu, později také do Utrechtu. Obě města jsou nádherná. Věnuji jim dostatek času na důkladnou prohlídku. Snažím se zachytit místní atmosféru a upřímně jsem rád, že jsem navštívil další skvělá města.
V centru Amsterodamu například pozoruji místní pouliční umělce a především se pozastavuji nad neskutečným počtem kol vyplňujících snad každou mezeru a volné místo. Až s podivem, že si všichni pamatují, kde zrovna svá kola nechali. Vypadají totiž podobně a všude okolo jsou jich opravdu stovky. A nakonec není nic lepšího, než si po celodenním putování po městě odpočinou v parku Vondelpark v Amsterodamu. Toto místo bych rád doporučil jako odpočinkový bod před dalším putování městem. A to, že mi nad hlavami prolétlo nemálo letadel, zapříčinilo jen spekulaci nad tím „a kam zase příště?"
Ovšem tímto poleháním v parku má cesta ještě neskončila a v podvečer jsem vlakem přejel do ne méně krásného Utrechtu.
Všichni, kdo navštívíte tuto zemi, budete spokojeni, jelikož je nespočet vyžití, které Vám Holandsko nabízí. A pokud hledáte levné ubytování, určitě zkuste Camping Zeeburg Amsterdam, kde vás překvapí rozumné ceny za dostatečný komfort. Jen musíte počítat, že tak rozhodně nebudete sami. Ba naopak, budete hledat kousek místa právě pro sebe.
I tímto článkem bych chtěl dodatečně poděkovat všem, kteří byli tak ochotní a svezli mě menší či větší kus cesty. Především pak polští „kamioňáci"...

Děkuji Martin

Fotogalerie

11.02.2016 vložil/a: Marťas004
karma článku: 2.98
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Salzkamergut – Solná komora a přilehlé okolí na kole 2018

Cestování
Krásné místo, krásná příroda. Ideální destinace pro turistiku a cyklistiku to je oblast Solné komory v Rakousku nedaleko Salzburka.  Mým…
29.11.2018
Marťas004
(3.64)

Jižní Morava na kole 2017

Cestování
Jižní Morava jako dobrá alternativa pro cyklotrip 2017. Tak dopadlo mé cestování na kole pro letošek. Již každoročně podnikám několika…
07.08.2017
Marťas004
(3.96)

Vrchařská koruna Valašska

Z regionu
VKV - Vrchařská koruna Valašska ...VKV poprvé a určitě ne naposled... Téměř hned po novém roce jsem začal opět plánovat akce na nový rok.…
02.05.2017
Marťas004
(3.95)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Bondo)

Holandsko na kole: Rovinkami za větrnými mlýny

Nizozemsko
07.06.2024 - 10 dní
cyklistický
Letecky
17 840 Kč
 (CK Extrem Tour)

Holandsko na lodi a na kole – střed

Nizozemsko
25.07.2024 - 10 dní
plavba na lodi
Autobusem
22 900 Kč
 (CK Extrem Tour)

Holandsko na lodi a na kole – střed

Nizozemsko
01.08.2024 - 10 dní
plavba na lodi
Autobusem
22 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

329 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024