reklama

Trénink jízdy na kole

Před prodejnou Scott v Praze - Karlíně
Před prodejnou Scott v Praze - Karlíně
Foto: Autor

Že jezdit na kole umíte od mala? Možná budete překvapeni, co vše se dozvíte. Pokud máte stejně jako já pocit, že jízda na kole není tak jednoduchá. jak se na první pohled může zdát, seberte kolo, odvahu a zkuste vedenou hodinu s lektorem :-)

Občanské sdružení Devítka v Pohybu se snaží rozpohybovat občany městské části Praha 9 a nabízí bezplatné sportovní lekce, které je možné pomocí profesionálního lektora osvojit. Nejprve se jednalo o cvičení maminek s dětmi a funkční trénink, později přibyl běžecký trénink, jóga a cvičení s vlastní vahou těla (kalisthenika). Poslední novinkou je trénink jízdy na kole, během kterého se naučíte jezdit bezpečně městem, ale hlavně zjistíte, že se dá na horském kole v blízkém okolí najít spousty zajímavých terénů. Dvouhodinovou vyjížďku můžete absolvovat na svém kole nebo si díky novému partnerovi zapůjčíte testovací kola firmy Scott a vyzkoušíte si tak například jízdu na celoodpruženém kole.

Součástí tréninků pořádaných Devítkou v pohybu může být výběr kola, nastavení "posedu" před jízdou, základní cyklistická rozcvička (protažení), bezpečnost jízdy městem, základy pohybu ve skupině, technika jízdy v terénu (řazení, práce s těžištěm, brždění) a praktické nácviky - nájezd na překážku, prudký výjezd či sjezd, popř. nácvik trialových základů.

Trenérem je Robert Šimice, který se na horské kole pohybuje s nadšením od roku 1993. Robert závodil za různé oddíly, absolvoval na tuzemských tratích 15 sezón a později se věnoval i maratonským a štafetovým závodům typu Dolomitenmann. V současnosti pro značku Scott připravuje cyklistické, lyžařské a outdoorové kempy či závody.

Na vlastní kůži

První trénink se uskutečnil tento týden a tak jsem tam (společně s mým přítelem - cyklistou) nemohla chybět. Sraz byl u prodejny Scott na Invalidovně. Po seznámení se a osvětlení základních informací jsme vyrazili podél Vltavy směrem do Troji. Poblíž zoologické zahrady jsme zastavili a ukázali si základní rozcvičku a protažení namáhaných svalů, které je však důležité především po skončení tréninku. Dva členové naší výpravy, Linda a Dan, využili možnosti si vyzkoušet kola Scott a tak jsme si i ukázali k čemu slouží a jak funguje odemykání a zamykání vidlice na jejich kolech (já něco takového na svém Specialized traktůrku nemám).

Z Troji jsme se vydali po okolních kopečcích. Nejdříve nás čekal výšlap po asfaltu a šotolině na nejbližší vrch a poté jsme se již věnovali technice jízdy v terénu. Zkoušeli jsme vyjet prudký kopec a Robert sledoval naše chování a stabilitu, aby nás pak mohl opravit a doporučit opatření, která by nám pomohla se zlepšit. Vzhledem k tomu, že tento krátký prudký kopeček byl hned za lávkou přes potok a v jeho těsné blízkosti se nacházel statný strom a kameny, svůj pokus jsem ani nevyužila a kolo rovnou vytlačila. Znám svoje možnosti a zase není potřeba si rozbít kolo nebo hlavu hned u první překážky.

Po delším stoupání jsme se vyškrábali na kopeček, kde byla kamenná skalka, na které si zájemci mohli vyzkoušet a naučit se jízdu na kamenech a práci s těžištěm při těžkých výjezdech. Pustili se do toho tři odvážlivci, my ostatní jsme je pouze obdivně sledovali a podporovali (a také v duchu doufali, že se jim nic nestane). Já osobně jsem výjezd skalky nezkoušela, ale při stoupání jsem se naučila rozjíždět do kopce. S tím jsem měla vždy problém a nevěděla jsem jak na to, ale stačilo pár trefných rad a podpůrných slov a zkoušela jsem to dokud se mi to nepovedlo. Měla jsem z toho radost, tak snad mi to tak půjde i nadále :-)

Při cestě dolů jsme si udělali přestávku na rovinaté pěšině, kde jsme se zkoušeli otáčet s kolem na co nejmenším prostoru. Musím říct, že tohle mi dělá velké problémy a docela mě mrzí, že jsme to nezkoušeli déle. Možná příště nebo musím trénovat sama. Projeli jsme krátkým místním singltrekem až do sídliště v Bohnicích, kde jsme se v klidnější zóně zkoušeli výjezdy na obrubník. Mé pokusy nebyly moc úspěšné a tak jsem odjížděla bez dalšího bobříka. Ze sídliště jsem se dostali na krásnou vyhlídku nad řekou, kde jsme se s přítelem od skupinky už odpojili. Trénink už víceméně skončil, Linda s Danem museli zpět do Karlína vrátit zapůjčená kola, ostatní se vydali stejným směrem domů, jen my jsme to měli opačným směrem a tak jsme se vydali přes Ďáblický háj domů.

Trénink to byl první, dalo by se říct testovací, takže se sešla trochu nesourodá skupinka. Naše partička byla namíchaná z jezdců různých schopností, proto Devítka v pohybu (a především Robert Šimice) uvažuje časem přidat další hodinu a rozdělit hodiny na začátečníky a pokročilé. Z mého pohledu určitě dobrý nápad, který celou iniciativu jen dotrhne.

Jak jste na tom s jízdou na kole vy a vyzkoušeli by jste nějaký takový vedený trénink?

Fotogalerie

01.08.2014 vložil/a: Cyklopartnerka
karma článku: 3.63
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Na nejvyšší horu Rychlebských hor

Cestování
Během nedělního říjnového odpolendne v Jeseníkách jsme se s přítelem vydali na cyklovýlet do blízkého okolí obce Františkov, kde jsme byli…
02.11.2014

Můj první cyklozávod - Podzimní 12 hodinovka "X-Park - HOLBA"

Ze života
Již delší dobu jsem přemýšlela o tom, že bych ráda vyzkoušela nějaký cyklistický závod. Nic velkého, ani dlouhého, spíš tak ze zvědavosti…
13.10.2014

Bike kemp aneb pokus o sebepřekonání

Ze života
Vzhledem k tomu, že moje cyklistické dovednosti a schopnosti nejsou nic moc, říkala jsem si, že bych s tím měla něco udělat. Kdo jiný by mi…
15.08.2014
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

236 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024