reklama

Děčín, Maxičky, Kristin Hrádek, Rosenthal, Gunnersdorf, Königstein, Grosser Wint

Labská Stráň Belveder
Labská Stráň Belveder
Foto: Autor

V březnu se obvykle ještě jezdí na hory, ale letošní zima spíš přeje cyklistům, takže 7. března bereme kola a jedeme do málo proježděného Českosaského Švýcarska. Ubytování na Labské Stráni je docela příjemné, akorát se budeme vracet na kopec, ale s pomocí auta to nebude problém. Odpolední vyjížďka po červená je taková malá ochutnávka toho, co nás zítra čeká. Také proto se moc dlouho nezdržujeme v místní hospodě. Sobota je po ránu mlhavá a lehce mrazivá, stoupáme na Maxičky a docela se při tom zahřejeme. Opouštíme silnici a pokračujeme po zelené, pěkná lesní cesta, často je na stromě upoutávka na Kristin Hrádek, blíží se poledne, tak proč se nezastavit na něco teplého. Od Koňské hlavy jsou to 4 km, ale zrovna dneska mají bohužel zavřeno, je tu svatební hostina. Posilněni zelňačkou z vedlejší provizorní kuchyně míříme na hranice. Projíždíme Rosenthal a odbočujeme na červenou, stoupáme na místní kopec Katzstein. Za vesnicí je sloup s letopočtem 1835. Lesní cestou sjedeme kolem pasoucích se krav do Gunnersdorfu. Ještě je spousta času, tak měníme plán a nejedeme přímo k Labi, ale podél divoké říčky, silnicí, která je v současné době pro auta uzavřená, protože opravují koryto, klesáme do Königsteinu. K pevnosti se nám šlapat nechce, tak jen obdivujeme mohutné hradby z městečka, zastavujeme v historickém centru a pak už sjíždíme k řece. Po pěkné cyklostezce, podle kolejí se blížíme k mostu. Ještě zastavujeme v bývalém nádraží, ze kterého je atrakce, jezdí tu miniaturní vlaky, jsou tu různé prolézačky i horolezecká stěna. Za nádražím cyklostezka končí, ale začíná bikerská stezka. Most nakonec nepřejíždíme a zůstáváme na pravém břehu Labe a dojedeme pohodlně až do Děčína. Před hranicemi, v místech, kde na mostě je vyznačeno, kam v průběhu let sahala voda, mám prázdné přední kolo. V Dolním Žlebu vzpomínám na vyprávění svého tatínka, jak se v roce 1946 stěhovali právě sem. Dědeček měl převoznictví v Braníku a dostal výhodnou nabídku mít převoznictví v Dolním Žlebu. Jenže v téhle pustině se jeho ženě moc nelíbilo a tak se během krátké doby zase odstěhovali zpátky do Prahy a dědeček provozoval převoznictví v Braníku. V Děčíně výlet zakončujeme vjezdem na zámek a v restauraci Stará pošta máme dnešní oběd i večeři současně.
Neděle je opět mlhavá, ale sluníčko rychle mlhu prosvítí a krásně hřeje. Balíme a sjíždíme do Hřenska. Trpaslíci už jsou venku a pěkně vypadá jen hotel Praha, který září novou omítkou, ostatní domy jsou dost zničené. Podle vody a bohužel po silnici projíždíme bývalou celnici, dnes omšelá budova jen chátrá. Ve Shmilka, což je předměstí Bad Schandau, je rušný turistický život, parkoviště se začínají plnit, restaurace otvírají zahrádky. My uhýbáme na starou cestu, která začíná stoupat po úbočí, ale slézáme z kol a šplháme se po zelené značce mezi skály. Dojdeme na pohodlnou zpevněnou cestu, pískovcové skály jsou v těsné blízkosti a je třeba se rozhodnout, jestli pojedeme cestou vpravo, vlevo nebo rovně. Nakonec volíme tu nejpohodlnější a podle mapy bychom se měli napojit na cyklo. Stále se motáme kolem Schmilky, a tak volíme žlutou značku, kde je zpočátku pohodlná cesta, chvílemi je jen víc písku, ve kterém se na kole jede dost obtížně. Cesta končí, začínají schody, které stále stoupají. Už se mi nechce kolo vláčet, tak se jdu podívat, jak to vypadá dál. Schody přecházejí v žebřík a také pěší turisti se na nás dost divně dívají, kam se to chceme dostat. Vracíme se tedy zpět a nakonec najíždíme na krásnou silnici, která se šplhá na Grosser Winterberg 556 m.n.m. Po zdolání devíti traversů jsme na vrcholu. Posedíme na sluníčku a vracíme se zpět. Ještě zajedeme na nedalekou vyhlídku, ale výhledy v jasném slunci nejsou moc hezké, ale bezpečně poznáváme skálu, u které jsme poprvé vyšli a zvolili špatný směr, ale dostali jsme se hodně blízko mezi skály. Ve Schmilce jsme za chvíli, tak ještě jedeme podle vody do Bad Schandau, ale moc dlouho se nezdržujeme a vracíme se zpět do Hřenska.
Víkend v téhle oblasti a začátkem března bude jeden z nezapomenutelných nejen pro celkem našlapaných 114 km a 1156 nastopupaných metrů.

Fotogalerie

11.03.2014 vložil/a: HMS
karma článku: 3.63
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Cestování
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před…
19.03.2024
HMS
(4.2)

Dámská 2022 – Na břehu řeky Svratky kvete... cyklistika 16.7. až 19.7.2022

Cestování
Polovina července se již stala tradičním časem Dámské. Tu letošní jsme naplánovaly už v zimě a po jedenácti letech jsme se vrátily na…
04.08.2022
HMS
(4.81)

Belánské Tatry a okolí – srpen 2021

Cestování
Už jsem skoro zapomněla balit na dovolenou a psát blog se mi vlastně ani nechtělo, ale pak jsem si uvědomila, že až opravdu nebudu nikam…
10.09.2021
HMS
(4.53)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

266 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024