reklama

Jak na Moravě sbírat medaile aneb Rampouch cup 2014

Hodonín u Kunštátu na Moravě. Stojíme pod sjezdovkou, na které světe div se letošní zimě, lyžují. My však lyžovat nebudeme. Čeká nás běh a kolo prima bláznivého závodu Rampouch cup ze seriálu Czech outdoor tour. V jiné opravdové zimy se taky běží na lyžích. Jsme tu první a jdeme si projet trať na kole. Morava. Krásná Morava. Magické ráno, umrzlo, slunce a sublimující páry nad loukou, zkrátka pohádka.

Přijeli jsme ve třech, kluci z RENOVA RACE teamu budou závodit jako štafeta, já jako jednotlivec. Pomalu se začínají sjíždět týmy a mně začíná být úzko. Proboha co tu dělám? Jsem tu jediná holka na sólo.

Vysportovaní mlaďáci, kterým bych mohla být snad mámou. Tak s nima budu závodit. Je nás tu tak trojnásob, než pořadatelů. Kde jsou hergot ostatní sportovci? Ujišťujeme se, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se a že o nic nejde, že to je legrace. Houby. Každý chceme vyhrát nebo v mém případě nebýt mezi klukama poslední:-). Pak každý podrobně informuje, který kotník a koleno ho zrovna bolí a že dneska to nebude ono. Zkrátka vyrábíme alibi pro případné průšvihové časy a umístění. Hlavně neztratit glanc.

A je to tady. START! Zem zatím roztála, vybíháme v cákajícím blátu na první dávku 5 km. Mlaďáci to berou sprintem, včetně jediné další holky na startu, krásné droboučké atletky. Já, maratonská běžkyně v zimě v dolní části amplitudy svého výkonu, se za nimi hned propadám. Vybíháme sjezdovku, držím se, ale pak v rozbředlém sněhu dolů to jde mizerně. Hlavně bacha na kotníky, stejně budu poslední. Asi je třetí kilometr, začínám se totiž rozbíhat, ty krátké tratě fakt neumím. Předbíhám aspoň jednoho chlapa, který přepálil začátek. Potkávám už první cyklisty ze štafety. Barevné klučiny, co jim to teda sviští, zdravíme se povzbudivě ve slunci a všudypřítomném blátě. Teď už běžím naplno do cíle za velké podpory fandů. Rychle přezouvám tretry, přilbu, vymlasknu gel a šup na kolo. Vlastně na mého mazlíčka - to je můj nový závodní bike. Jsme spolu jen tři měsíce a už ho zbožňuju, velký konkurent pro mé maratony. Jedu s radostí a naplno a začínám vidět záda kluků, co mě uběhli. Ty můj mazlíčku, hi jé! Běžím na poslední pětku. Vybíhám omylem v přilbě, kterou pak odhazuji. Jeden kluk zas vyjel na kolo bez přilby a musel se pro ni vracet. Mozek je holt při závodech zcela mimo. Běží se mi moc dobře a za velkého skandování dobíhám do cíle. Lidičky a ne poslední. Jenže o to tady fakt nejde. Jsme všichni obalení blátem a šťastní. Úsměvy, vzájemné gratulace, podávání rukou, poplácání po zádech a zážitky ze závodu. K tomu všemu vlídné sluníčko. Ředitel závodu se usmívá, moderátorka je stále plná elánu a chrlí na nás vtipy a instrukce. Věhlasný filosof Bert Hellinger tomu v Lásce ducha říká dávání a braní. Čím větší obrat dávání a braní, tím větší štěstí. Tak tady to funguje přesně. Baštíme vydatnou polívku, já tradičně po energetických gelech nemám hlad až do druhého dne.

A je tu zlatý hřeb, vyhlášení výsledků. Taková milá neformální atmosféra. Upovídaná moderátorka je nepřekonatelným koloritem závodu. Medaile a odměny předává sám ředitel závodu, doktor Knitl. Téměř každý si odnášíme nějakou medaili a tašku s opravdu bohatou nadílkou kvalitních sportovních doplňků. A kdo nemá medaili, dostává od pořadatelů něco z tekoucích pokladů Moravy. Já si jdu pro svoji od začátku jistou medaili jako jediná v kategorii docela hrdě, za dosažený čas se nestydím. Říkám si, sakra holky, kde jste, chtěla bych za rok závodit s váma, ne s klukama. Pomalu se loučíme a dozvídám se, že příště mě ještě čeká Pernštejn, Zubr a Réva cup.Už teď se moc těším na prima lidi a atmosféru. Můj obdiv patří pořadatelům. Za úsilí a sponzoring závodu bez startovného se spoustou odměn. Velký dík za to vzácné odhodlání. Pochopila jsem, že dnes jsme opravdu vyhráli všichni. Vyhráli jsme nad bačkrovejma lidma doma u televize, vyhráli jsme každý sám nad sebou. Je mi blaze být v této lize. Bože je mi tak blaze.

Renata Šedová. www.RenataSedova.cz

03.03.2014 vložil/a: královna
karma článku: 3.64
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Můj malý ráj na zemi

Ze života
Tak jo, fakt vyrážíme. Ze Žamberka od mého rodného domu do Žuljany v Chorvatsku na poloostrově Pelješac. Sedám za volant sice velké…
25.02.2015
královna
(5.07)

Voda a oheň aneb jak být s býky, kozorožci a podobnými „potvorami“

Ze života
Narodila jsem se ve znamení Ryb a voda je můj živel. Bože díky za to, jen jsi nedal sakra návod, jak tím životem proplout. Jak se může ryba…
26.12.2013
královna
(4.81)

Brány v sobě

Ze života
Renata Šedová. Brány v sobě. Prosinec 2013 1980, zámecký park v Žamberku, tělocvik, 1. ročník gymnázia, zoufalá profesorka: „Tak holky,…
11.12.2013
královna
(6.91)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

447 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024