reklama

Jižní Morava - Weinviertel

Foto: Autor

ČERVENEC 2013
Poříčí Dyje, tj. celá jižní hranice Moravy, ač nemá přitažlivosti hor, řadí se ke krajům turisticky vábným a hojně navštěvovaných. Je zde hojnost lesů, voda, příznivé klimatické poměry a klid. Kdo zlákán je dobrou pověsti vinného moku, nemá daleko do blízkých vesnic. Lány vinic a řady zádumčivých vinných sklepů za humny, to jsou její příznaky.
Za slunného, horkého červencového dne, kdy na nebeském blankytu není ani obláček, vyrážím na svou krátkou cestu po moravsko-rakouském příhraničí. Startuji z Hrušovan nad Jevišovkou(178m) a přes Hevlín(182m) mířím do rakouského města Laa an der Thaya(181m). Dělám okruh po městě a zajíždím k místnímu termálnímu koupališti, ale pouze na výzvědy. Kola je nutno zaparkovat před branou a bagáž bez dozoru nemohu ponechat. Jihovýchodním směrem vyrážím z města a mířím k zřícenině hradu Staatz, který stojí na kopci vysokém 332 metrů nad mořem. Po dobytí švédskými vojsky se hrad změnil v rozvalinu, dodnes jsou zachovány zbytky první brány a část paláce se zbytkem románského okna. Na špici útesu je ještě zbytek hradní věže. Zřícenina hradu je volně přístupná a výstup se vyplatí pro působivé vyhlídky do rovinaté krajiny. Na úpatí hradního kopce je skalní hlediště, kde se v létě konají muzikály.
Motám se pod hradem (229m), dělám pár obrázků a v horkém odpoledni jedu dál, obtěžován bodavým hmyzem. Jedu do obce Neudorf bei Staatz(202m) a na náměstíčku odpočívám a nabírám svůj denní příděl pitné vody. Cesta začíná poněkud stoupat a tak jedu v potu tváře do další osady jménem Zlabern(261m). Blíží se večer a tak se začínám poohlížet po vhodném místě, kde bych se mohl usalašit k přespání. Ocitám se u nějakého tajemného objektu (něco mezi kapličkou a márnici), na stěně umyvadlo s tekoucí pitnou vodou, takže je rozhodnuto, odsud mě už nikdo nedostane. Provádím očistu zpoceného těla, vařím kafé a chystám něco k večeři. Po celou dobu mě štípou buci (ovádi) a hordy komárů. Po západu slunce ulehám na lavici, v kteréžto poloze vytrvám až do rána.
Ze spacáku vylézám v 6,00hod. Balím cajk, vařím kafé a po úklidu bivaku sedám na kolo. Následuje 3km stoupání do výšky 411m. Jedu lesem, proti nízkému slunci, které mě oslepuje a tak musím dávat pozor na cestu. Konečně jsem na vrcholu stoupání a přede mnou se tyčí zřícenina hradu Falkenstein, která leží v nadmořské výšce 392 metrů na vysokém vápencovém útesu. Z hradu lze vidět téměř všechna místa na jižní Moravě. Hrad je přístupný veřejnosti a v letním období se zde pořádají rytířské turnaje v působivém prostředí středověké tvrze a také letní divadlo. Pohled z nádvoří hradu v nádherné panorama dyjských strání ukazuje počátek vábné cesty Podyjím. Najíždím na poutní cestu sv. Jakuba, která vede do Santiaga de Compostela ve Španělsku a v obci Klein Schweinbarth(292m) si v tamním kostele pořizuji pamětní otisk razítka, stejně jako všichni procházející poutníci. Odsud vedla moje cesta mezi vinicemi a lány slunečnic do Drasenhofenu(210m), kde jsem se byl podívat na památník brněnským Němcům, kteří zemřeli při tzv. pochodu smrti v červnu roku 1945. Následovala cesta do Mikulova(208m), vydatný oběd a 2 Starobrna. Vracím se zpět na rakouské území, kde na pěkném odpočívadle přečkám do druhého dne. Teplota se blíží k 35 stupňům a to nesvědčí mému srdci, musím si odpočinout. Po horké noci najíždím na cyklostezku a přes Sedlec a kolem tamních rybníků mířím do Lednice(172m) a pak následovala cesta do Valtic(198m). V obou lokalitách jsem už několikráte byl a tak moje prohlídka těchto míst byla pouze zběžná a sestávala převážně z návštěv občerstvovacích zařízení. Horko neustává a tak mi nezývá nic než cestu ukončit. Pomalu jedu do Břeclavi, nasedám na vlak a ve večerních hodinách jsem doma.
Touto cestou jsem ukončil moje etapové putování od Landštejna po celé jižní hranici Moravy a kolem toku řeky Dyje, která pod Břeclavou ztrací své jméno ve vodách řeky Moravy.

Fotogalerie

31.07.2013 vložil/a: Netvor
karma článku: 2.98
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Jižní Morava - Weinviertel

Cestování
ČERVENEC 2013 Poříčí Dyje, tj. celá jižní hranice Moravy, ač nemá přitažlivosti hor, řadí se ke krajům turisticky vábným a hojně…
11.02.2015
Netvor
(3.63)

Od Moravy k Dunaji v květnu 2013

Cestování
Prolog V loňském roce se mi nevydařila moje vyjížďka do Burgenlandu a to z důvodu nehorázných veder, které kardiakovo srdce nevydrželo a…
22.05.2013
Netvor
(4.24)

Aprílový vandr Dolním Rakouskem

Cestování
2005 Prolog V září loňského roku jsem absolvoval neúspěšnou cestu do severní Itálie, kdy jsem byl přinucen vrátit se předčasně domů,…
13.03.2012
Netvor
(5.06)
PR

Cestování a zdraví: Nepodceňujte prevenci ani pojištění

 ()
Cestování je úžasný způsob, jak si odpočinout, nabrat nové síly a poznat nová místa. Na cestách vás bohužel mohou potkat nejen pozitivní zážitky, ale také nepříjemnosti v podobě úrazů nebo nemocí. Proč je prevence důležitá a jak se v zahraničí můžete chránit?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

347 cyklistů (2 přihlášení)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024