reklama

Štafeta 2012 - Divoká Oslava

Vyjíždím z Náměšti
Vyjíždím z Náměšti
Foto: Autor

Datum: 15.8.2012

Kdo vezl NaKolík: bara2

Trasa odkud kam: z Náměšti nad Oslavou do Kralic

Délka etapy: 31 km

Počasí: skoro jasno, v lese příjemně, něco přes dvacet

Komentář: Dnes pojedu krátkou trasu, vyrážím až kolem jedenácté z Náměšti, pěkně po asfaltě, terénu si užiju dost. Kolem nových jezírek za Náměští přes Vícenice k vojenskému letišti u Sedlece. Tam zabočuju k hájence, odkud vede přímá cesta dál do lesa. Míjím odbočku k Sedleckému hradu, dalo by se tudy sjet přímo k řece, přebrodit a byla bych na Lamberku, tentokrát ale pojedu oklikou po pravém břehu.
Cesta končí na skále nad řekou - Vyhlídka u Glorietu. Hluboko pode mnou se klikatí Oslava, nádherný pohled. V lese na druhém břehu je schovaný hrad Lamberk. Když brodím přes Oslavu, ať už zkratkou ze Sedleckého hradu přímo na Lamberk nebo brodem Pod Vlčím kopcem, je dobré se odtud nejdřív podívat, kolik je v řece vody. Když jsou vidět balvany, je to dobré, dá se přejít. Jednou jsem sjela přímo dolů, den před tím byla nahoře bouřka a v řece se valila kalná voda, hladina o dobrý metr výš, nejen, že nebylo vidět žádný balvan, ale už ani nebyly žádné peřeje, prostě všechno pod vodou, neprůchodné a musela jsem šplhat zpátky nahoru a vrátit se do Náměšti. Dnes je dole vidět kamení, vody je málo a dá se přejít. Oslava dnes divoká není.
Od vyhlídky jedu po hraně srázu k altánu, je zarostlý a není z něj vidět vůbec nic. Mohli by ty stromy kolem pokácet, vždyť ho určitě stavěli na místě, odkud je rozhled... Od altánu pokračuji neznačenou lesní cestou, která se po chvíli napojuje na lesní asfaltku a končí u Sedleckého dvora.
Na silnici zahýbám doleva a asi po kilometru je odbočka na Vlčí kopec. Krásná buková alej. Zámeček na Vlčím kopci dnes slouží jako školící středisko E-ONu, ale do areálu se dá vjet. Ze zámečku vede modrá značka dolů k brodu, ale ta je pro kolo nesjízdná. Je potřeba jet kus po zelené značce směrem na Skřipinu a z ní pak odbočit serpentinou dolů k řece. Dá se to celé sjet na kole. Cesta končí u brodu Pod Vlčím kopcem. Pokud se řeka nedá přejít, musí se člověk vrátit, protože břeh není ani jedním směrem schůdný, dá se jít jedině přes vodu na druhou stranu. Před brodem je na skále pamětní deska - ANNA STRASSE 1882-84. Tahle cesta, včetně té bukové aleje nahoře, sloužila jakési šlechtičně Anně k jejím výletům za šamstrem tuším do Náměšti. Tam, kde je dnes brod, býval kdysi most, ale po něm už není žádná stopa. Je to prostě Annina cesta a celá byla lemovaná alejemi, z nichž se mnohé dochovaly dodnes.
Zouvám boty a brodím řeku. Vody moc není, je krásně čistá, ale studená. Na druhém břehu vede značená cyklotrasa, doprava podél břehu ke Skřipskému mlýnu, doleva pokračuje Anna strasse nahoru do kopce. Jedu doleva a statečně šlapu. Je to pěkný krpál, ale zvládnu ho vyjet i já, krokem, ale jedu. Nahoře se kousek vracím po modré značce a odbočuju dolů na Lamberk.
K hradu vede štěrkovitá pěšina, po které raděj vedu, ale dá se to sjet i vyjet, pro mě to ale není. Cestou je vidět na protějším břehu střecha Glorietu, mezi stromy lze zahlídnout i vyhlídkovou skálu, Sedlecký hrad je schovaný na protějším ostrohu v lese. Z Lamberka je taky pěkný výhled, chvíli se kochám, vyfotím araba v hradní bráně a tlačím zpátky nahoru.
Po Annině cestě projíždím dubovou alejí, sjedu k silnici, pak přes koleje a kolem Velkopolského dvora zatočím do kaštanové aleje ke Kralicím. Nahoře na odpočívadle se rozhlížím po kraji, sjedu kolem pastviny s krávama a pro dnešek končím v Kralicích.

 

Fotogalerie

15.08.2012 vložil/a: bara2
karma článku: 3.93
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Štafeta 2012 - Vysočina

Štafeta
Datum: 17.-18.8.2012 Kdo vezl NaKolík: bara2 Trasa odkud kam: z Kralic nad Oslavou do Nového Města na Moravě Délka etapy: 81 km (17.8.…
18.08.2012
bara2
(3.62)

Štafeta 2012 - Atomovka s příslušenstvím

Štafeta
Datum: 13.8.2012 Kdo vezl NaKolík: bara2 Trasa odkud kam: ze Studence do Náměšti nad Oslavou Délka etapy: 55 km Počasí: tak akorát,…
13.08.2012
bara2
(3.62)

Štafeta 2012 - Hladov - Studenec

Štafeta
Datum: 11.8.2012 Kdo vezl NaKolík: bara2 Trasa odkud kam: z Hladova do Studence Délka etapy: 40 km Počasí: proměnlivé, občas sprchlo,…
11.08.2012
bara2
(3.62)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

604 cyklistů (5 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024