reklama

Já sám

Můstek přes Mnichovanku u ústí do Sázavy
Můstek přes Mnichovanku u ústí do Sázavy
Foto: Autor

Ranní cesta kolem Sázavy má svoje kouzlo. Teď v předjaří, kdy na řece nehulákají rozjaření vodáci, chataři mají stále zazimováno, ticho, klid, liduprázdno. Má to i své stinné stránky, přívoz ze Zlenic do Čtyřkol nejezdí, koho by také vozil.
Tedy zpět na pravý břeh a musím to zkusit to lesní pěšinou, nemůže to k další silnici v Poddubí být víc než kilometr. To zvládnu, i kdybych to měl vést.
Po včerejších lijácích je cesta samá louže, ale jinak je to sjízdné. Až k říčce Mnichovance.
Přes tu vede brod, který v létě lze snadno překonat téměř suchou nohou a potom takový můstek pro pěší. Kolo přejede, ale kolo s vozíkem nikoliv, abych se dostal na tu lávku, musím překonat dva schody, celkem asi půl metru.
Nezbývá než vozík odpojit, převést kolo, pak vozík a na druhém břehu zase složit.
Půjde to, jen je to otrava.

Ani jsem si nevšimnul, že přijela starší oktávka se čtveřicí mladších lidí. Kluk přibíhá a říká: „Počkejte, já vám s tím pomůžu, čapneme to dva zezadu a vy vepředu a hodíme to na můstek celý." ale já odmítám: „Jste moc hodný, ale tohle musím zvládnout sám."
Kluk pokrčil rameny a řekl: „chápu" a odešel pro batoh k autu. Asi mají chatu tam za říčkou, a na brod si ani tou oktávkou netroufnou, pomyslel jsem si.
Odpojeno, kolo převedeno, teď ještě ten skoro padesátikilový vozík vystrkat na tu lávku, přes ty dva improvizované schody. Zvednout padesát kilo pro chlapa není tak moc, když je to za co chytit. Ale tady není. Když to vezmu za postranice, vytrhám je z pantů, musím trochu zespoda, a kolenem přitlačit, opřít se pupkem....

V tom ten kluk přibíhá, a chce mi znovu pomoci, když vidí, jak se trápím.
Skoro vztekle ho odháním a říkám: „Ne, díky, já sám!"
Vím, že po cestě mě čekají překážky, a že se může snadno stát, že žádný ochotný pomocník nebude nablízku, prostě musím se spoléhat sám na sebe, jinak to můžu zabalit.

Klučina se smíchem říká:
Člověče! Vy jste jako ten můj malej synek, taky pořád, já sám, já sám!" nesnaží se mi už pomoci ale je vidět, že mě pozoruje a jistí, kdybych náhodou uklouznul a šel po čumáku do řeky.
Je to prostě slušně vychovaný mladý muž, ví, že si lidé mají a musí pomáhat.

Přeneseno, převedeno, sestaveno, zapojeno, pokračuji dál zase liduprázdnou cestičkou až k té lepší - asfaltové a tady už nemusím viset očima pár metrů před předním kolem, abych nenajel na nějaký kámen, zlehka přišlapuji a vracím se ve vzpomínkách daleko zpátky.

Nevím kolik mě tenkrát bylo, ale táta mi to mnohokrát později připomínal: „Ty jsi všechno musel vyzkoušet, všechno jen já sám, já sám". Moje malá vlastně také měla období „já sama" u sestry si jej ale nepamatuji, ale asi si tím „já sama" také musela projít.

Některé děti jsou v tom „já sám" ovšem tvrdohlavější a otravnější než jiné, což mě připomíná jizva na zápěstí: to jsem „já sám" nutně musel přiložit do kamen.

A tak to se mnou rostlo a jizev přibývalo a stále přibývá.
Některé jsou vidět, jiné mám v sobě.

Rád si své věci dělám a řídím sám.
Jiný už nebudu, a Vy, jací jste Vy?

Jindra 28.4. 2012

Fotogalerie

03.08.2012 vložil/a: Jindra8526
karma článku: 4.23
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Být králem na cestě ... 6. NDR

Cestování
Budou to už dva měsíce, a stále jsem nedopsal své vyprávění o poslední části cesty.Nedokážu, jako třeba Peggy, sepsat to po pár měsících,…
04.10.2019
Jindra8526
(5.08)

Být králem na cestě ... 5. Do Hamburku

Cestování
Čas, který potřebuji k tomu, abych se ráno vypravil jsem za ty dva týdny v sedle dokázal zkrátit na půl hodiny. Večer zbytečně nekrámuji,…
24.08.2019
Jindra8526
(3.64)

Být králem na cestě ... 4. Holandsko

Cestování
Cesta z frankofonního Bruselu do holandských Flander vede prostě přes arabsky mluvící Střední východ. Přijede-li člověk po dálnici, nemá…
10.08.2019
Jindra8526
(5.34)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

343 cyklistů (10 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024