reklama

Na kole v okolí Villachu

Villacher Alpenstrasse
Villacher Alpenstrasse
Foto: Autor

V pátek vyrážíme z Krnova přes Vídeň k Villachu, kde nedaleké městečko Afritz am See bude na 4 dny našim domovem v Korutanech.

V sobotu vyrážíme zdolat horskou silnici Villacher Alpenstrasse (2167 m.n.m.). Po krátkém bloudění přes Villach, se nám konečně podaří najít správný směr a kolem skokanských můstků (Alpen arena) se vydáváme na 16,5 km trasu z Villach-Möltschach (550 m) na Dobratsch (1732 m). Na začátku lze z parkoviště č.2 (862 m.n.m.) spatřit nádherný pohled na celý Villach a okolní jezera, poté však lesní porost na delší dobu znemožňuje další výhledy. Další pěkný výhled je poté u parkoviště č.6 (1403 m.n.m.) z vyhlídkové plošiny "Red Wall", která je nad strží, a je z ní pěkný výhled do údolí s klikatící se řekou Drávou. Během cesty je i dalších pár míst kde je také možnost vyhlídky. Konec asfaltové silnice je pak ve výšce 1732 m.n.m. Zatímco ostatní se šli občerstvit na chatu u parkoviště, já se vydávám po šotolinové cestě dál na vrchol hory. Je zde zákaz vjezdu a další tabulky v němčině a tak váhám, zda nahoru můžu s kolem. Po chvíli zde projíždí místní farmář, a tak se ho raději ptám. Ten odpovídá na můj dotaz kladně a tak pokračuji dále. Nad kopcem se začíná bouřit, cesta je prudká a kolo mi už podkluzuje, proto raději pokračuji kousek pěšky. Na úplný vrchol (2167 m.n.m.) je to prý z parkoviště 2 hodiny pěšky. Po chvíli však začíná i pršet a tak se raději vracím zpět na parkoviště. Sotva zapadnu do chaty začíná venku pořádná bouřka. Cestou nahoru, vyjma první vyhlídky, se jelo v mracích, takže jsem rád, že bouřka roztrhala mraky a můžu tak spatřit cestou dolů nádherná místní panoramata. Cestou zpět opět projedeme Villachem a po 90 km a 5:26 min čisté jízdy jsme zpět v Afritz am See.

Mapa: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=dkdqkgnxjeyzoagy
Fotogalerie: http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/Rakousko_2010_-_Villacher_alpenstrasse/
Info Villacher Alpenstrasse (de): http://www.villacher-alpenstrasse.at

V neděli míříme kolem jezera Wörther See do Klagenfurtu a po druhé straně jezera pak zpět. Vyrážíme k Villachu, kde se napojujeme na Drávskou cyklostezku, z které pak odbočujeme směr Velden, lázeňského město na kraji jezera Wörther See. Po krátké zastávce pokračujeme po jižní straně jezera. Přibližně 20 km úsek vede podél jezera po mírně frekventované cestě až ke Klagenfurtu, kde podél kanálu mimo silniční provoz dojíždíme až do centra města. Po obědě a obhlídce města pokračujeme stejnou cestou kolem kanálu a poté kolem koupaliště po severní straně jezera. Na konci jezera opouštím naší skupinu a pokračuji přes Landskron k jezeru Ossiacher See. Zastavuji se jen na kraji jezera a poté hned pokračuji zpátky do našeho penzionu. Dnes ukazoval computer 117 km, 5:43:08 hodin.
Druhý den měl být odpočinkový, ale 117 km cesta na horských kolech kolem jezera Wörther See do Klagenfurtu a zpět přeci jen ubrala sil do dalšího náročného dne.

Mapa: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=sfwtkbuhdwivxxgu
Fotogalerie: http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/Rakousko_2010_-_Velden,_Klagenfurt,_jezera_Worther_See,_Ossiacher_See

Třetí den na kolech a na závěr nejtěžší kopec na Gerlitzen (1911 m.n.m.). Od penzionu sjíždíme dolů z kopce směr Villach a po cca 5km zatáčíme doleva na Arriach. Cesta vede do kopce, místy již nyní prudkému. Po dalších cca 4km zatáčím mírně doprava do kopce, kde začíná v 880 m trasa Gipfelstrasse. Na ceduli je napsané 12,5 km, ale ve skutečnosti je to na vrchol 10,7 km s převýšením 1031 m. První 3 km se trápím, sklon cesty je kolem 12 % a trasa vede lesem a poté podél louky s pár místními staveními. Po asi 3,5 km přijíždím k mýtné bráně (1210 m.n.m.), kde je jediné místo k odpočinku na celé trase. Trasa zde na chvíli klesá, Ale poté již mě čeká další stoupání k vrcholu. Konečně chytám správný rytmus a jede se mi už mnohem lépe. Silnice je po celé délce úzká a vede lesem. Posledních cca 1,5 km vede již štěrkové cestě a sklon kopce se opět pohybuje kolem cca 12%. Vrchol kopce je pak ve výšce 1911 m.n.m. u stanice lanovky. Bohužel kopec je v mracích a z krásných výhledů tak dnes nemáme nic. Po polévce v Gipfelhausu se vracím zpět do Afritz am See, ale protože mám ještě čas pokračuji dál k menším jezerům Afritz See a Feldsee. 51,51 km mi dnes trvalo 3:44:24 hodin.

Na večer autem zajíždíme do Villachu do obchodního centra ATria, kde jdeme na večeři do Running Sushi. Jídlo zde jezdí na pásu na dezertních talířcích. Na horním pásu jsou teplá jídla, na dolním pak studená. Za 10,5 euro můžete sníst kolik chcete.

Trasa: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=mgnjlqqzrzshddpv
Fotogalerie: http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/Rakousko_2010_-_Gipfelstrasse,_Gerlitzen,_Atrio_Villach
Info k Gerlitzen (de): http://www.gerlitzen.net

Další den se přesouváme do Chorvatska (Nin, Zadar), kde už nás čekají kratší trasy spojené s koupáním.

Fotogalerie

05.10.2010 vložil/a: Asterix
karma článku: 3.95
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Elberadweg 2018 - Labská cyklotrasa s větrem v zádech

Cestování
Elberadweg (Elbe Cycle Route, Labská cyklotrasa) je už několikátým rokem nejoblíbenější dálková cyklotrasa v Německu, kde se její délka…
28.10.2018
Asterix
(4.25)

Z Bratiskavy kolem Balatonu, přes termální lázně a podél Neziderského jezera

Cestování
Když se moji přátelé zmínili, že by chtěli jet kolem Balatonu a k Neziderskému jezeru, zbystřil jsem, protože to byla jedna z cest, která…
04.08.2017
Asterix
(4.25)

Moravská stezka 2015

Cestování
1. den ráno sedám s kamarádem Petrem Mazurem do vlaku na Jeseník, odkud vyrážíme po cyklotrase č.53. Nejdříve stoupáme mimo hlavní silnici…
23.05.2015
Asterix
(4.8)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

483 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024