reklama

Dálka je oponou 7 – Kdo z vás to má

Meaux
Meaux
Foto: Autor

Poprvé za celou cestu jsem si nařídil budíka.
Musím vyměnit dráty v zadním kole, trochu to vycentrovat, nějak vyřešit uchycení navigace a co nejdříve vyrazit. Budík zvoní, když už mám zadní kolo znovu přezuté.
Jen ho nasadit, pospojovat kablíky, připřáhnout vozík a jedeme.
Ten „nahoře" mě stejně asi má rád, přestalo pršet a co víc, z nějaké kapsy mi vypadla dvoueurovka a já si mohu dát kávu z automatu. Tak sedím u stolečku, všechno zbaleno, popíjím kávu a čekám na svítání.

Dneska dojedu do Meaux, tam má být kempink a odtamtud už je to jen 40 kilometrů k mému IBISu v Paříži v La Villete. Ten Brufen je zázrak, rameno je v pohodě, jen trochu pobolívá naražené koleno, ale můžu se hýbat, neoteklo to, bude to v pořádku.

A už jedu a rovnou k řece Marně, která mě celý dnešní den bude přírodní navigací, když tu mojí nelze nijak připevnit k řídítkům. Sled jmen těch městeček umím, nemůžu zabloudit, pořád po pravém břehu řeky.

Tohle už je Francie! Champagne!
Děvče, co mi prodávalo dva loupáčky a jablečného šneka mi popřálo s milým úsměvem hezký den, to myslelo to asi upřímně, protože se její přání začíná vyplňovat. Uhlodávám kilometr po kilometru ze svého „metru" jak voják základní služby a začíná se mě zmocňovat zvláštní druh euforie.
Den je krásný, den je krásný...",
valím se okreskou, nalevo řeka, napravo stráň z vinicí, leč moje cesta klesá či stoupá jen o metry, žádné hory či kopce mě už nečekají. Začínám si velmi silně uvědomovat, jaké to mám vlastně ohromné štěstí.
Nedělní dopoledne, deštěm pročištěný vzduch, sluníčko začíná hřát a já jsem ve Francii, sto kilometrů od Paříže. Jsem trochu polámaný ale zdravý, cítím se silný, jsem svobodný (tak jak jen ženatý muž svobodný být může), prostě: „Kdo z vás to má!"

Vzpomínka na nezapomenutelnou hlášku, zaplať Bůh již skoro zapomenutého politika, mě pobaví. Skupinka dětí, kterou míjím, mi mává a volá „bonžůr mesjé" a já jim odpovídám „bonžůr děcka" a nedá mi to se jich nezeptat „kdo z vás to má?" a děcka se smějí a dlouho mrskají ručičkama nad hlavou dokud nezmizím za zatáčkou, a já v pomatení mysli projíždím vesnicemi Champagne, a každého koho potkávám zdravím „bonžůr, kdo z vás to má?"
Lidi se na mě smějí a říkají „bonžůr mesjé" a taky „bon vuajáž" a tak jsem se probonžůroval až do večera do Meaux u Paříže.

Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem byl zklamán, když jsem zjistil, že kempink ve kterém jsem plánoval přenocovat byl zavřený. Představa noci na polním lůžku pod stanem mě neděsila, ale také zrovna nelákala, a tak přenocování v hotelu řetězce Campanile mě přišlo tak trochu vhod. Navíc jsem neměl výčitky svědomí, že jsem měl být pod stanem - no prostě nešlo to, co se dá dělat.

Zítra jsem tam. Už jen čtyřicet kilometrů!
Jen sórok!
Panebože, ze mě se z toho všeho štěstí stává snad kníže Myškin - tedy idiot.

Jindra 15.7. 2012

Fotogalerie

19.07.2012 vložil/a: Jindra8526
karma článku: 6.69
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Být králem na cestě ... 6. NDR

Cestování
Budou to už dva měsíce, a stále jsem nedopsal své vyprávění o poslední části cesty.Nedokážu, jako třeba Peggy, sepsat to po pár měsících,…
04.10.2019
Jindra8526
(5.08)

Být králem na cestě ... 5. Do Hamburku

Cestování
Čas, který potřebuji k tomu, abych se ráno vypravil jsem za ty dva týdny v sedle dokázal zkrátit na půl hodiny. Večer zbytečně nekrámuji,…
24.08.2019
Jindra8526
(3.64)

Být králem na cestě ... 4. Holandsko

Cestování
Cesta z frankofonního Bruselu do holandských Flander vede prostě přes arabsky mluvící Střední východ. Přijede-li člověk po dálnici, nemá…
10.08.2019
Jindra8526
(5.34)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Mamut tour)

Provence na kole

Francie
18.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
15 250 Kč
 (CK Frčíme)

Provence a Azurové pobřeží

Francie
07.06.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
18 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

380 cyklistů (11 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024