reklama

Toulky po Burgenlandu

Foto: Autor

Vyjíždím v pátek 10.8. 2007 dopoledne vlakem do Břeclavi. Následuje povinné občerstvení v nádražní restauraci a doplnění zásob v místní Hypernově. Na hraniční přechod v Poštorné je to cca 8 km a tak v 16,00 hod. už jedu po rakouské silnici směrem na jih. Nikam nespěchám, jelikož dnes nemohu využít k přespání místních sportplatzů, jelikož v pátek všude trénují až do tmy a já chci spočinout v klidu a tichu. V 18,00 hodin, po 36 km jízdy, rozkládám své propriety na pěkném odpočívadle, v blízkosti vinných sklípků. Pro každý případ stavím stan a po večeři zalézám na kutě.

Je sobota, zataženo, a kdesi přede mnou prší. Jedu směrem k Dunaji a v obci Marchegg odbočuji k zámku Markthof, který se kdysi nacházel v majetku Evžena Savojského. Ke konci II.WW byl zámek vyrabován a zpustošen Rudou armádou, ale nyní už je opět v pořádku. Po letmé prohlídce jedu k dalšímu zámku, který se jmenuje Schloss Niederweiden. Dělám pár fotek a pokračuji dál k Dunaji, který překračuji u města Hainburg an der Donau. Na chvíli se zastavuji v lázních Bad Deutsch-Altenburg a za krátko najíždím na cyklostezku, která mě dovede k Neziderskému jezeru. Slunko začíná hajcovat a k tomu se přidává silný protivítr. Okolo je plno větrníků a jejich vrtule se točí o 106. Bojuji z větrem ze všech sil a jsem rád, že jsem se doplazil na hřiště v obci Parndorf. Hraje se tu zápas, ale já se ukrývám pod střechu na vedlejším tréninkovém hřišti.Připravuji si něco k snědku a čekám, až se setmí a vítr pořád lomcuje plechovou střechou.

V neděli jedu dál k Neziderskému jezeru. Cyklostezka vede mezi vinicemi a tak neodolám a sem tam nějaký hrozen utrhnu. Jedu po západním břehu jezera a protivítr neustává. Kolem celé cyklostezky jsou postaveny pěkné přístřešky a tak pod jedním z nich obědvám. Odpoledne přijíždím do města Rust, následuje prohlídka města a místního přístavu,chvíli fotografuji a následuje krátké stoupání na výjezdu z města. Cesta vede po úpatí pohoří Leiser Gebirge a má charakter jako u nás v Chřibech. Končím v městě St. Margarethen. Je tady pěkné oddechové centrum s přírodním koupalištěm, do kterého jsem s radosti ponořil své zpocené tělo. K večeru jsem se přemístil na místní hřiště a po dohodě se správcem jsem zde přečkal noc.

Pondělí dopoledne mi zabrala návštěva hlavního města Burgenlandu, které se jmenuje Eisenstadt. Prohlížím si zámek rodu Esterházyů (Schloss Esterhazy) a po potulce městem jedu dál. Chtěl jsem přenocovat někde v okolí jezera Neufelder See, ale pozemky okolo byly zastavěny soukromými chatami, takže jsem se k vodě vůbec nedostal. Večer na krku a je třeba někde přespat. Jedu do Wampersdorfu a vedle místního hřiště stavím stan. Připravuji večeři a pozoruji západ slunce. Na rádiu ladím Bratislavu a zalézám do spacáku. Celý den bylo horko a foukal protivítr.

Ráno, v úterý, jedu už zpátky k domovu. Teplota stoupá na 35 stupňů, jsem už celý spálený a cesta až do Břeclavi povede otevřeným terénem, bez možnosti se ukrýt ve stínu. V největších vedrech odpočívám a pokračuji až odpoledne. Přejíždím opět Dunaj a končím na hřišti v Engelhartsttenu .Po neklidné noci mě čeká poslední úsek cesty. Do 16,00 hodin musím být v Břeclavi, abych chytil vlak domů. Potrava mi už došla a tak se chystám něco dokoupit v místní Bille. Obchody však jsou zavřeny v důsledku státního svátku a tak mě čeká 90 km o hladu. Z posledních sil jsem zvládnul nepříjemné stoupání před Břeclavi, zaparkoval před nádražní restauraci, kde jsem doplnil ztracené kalorie.
Nakládám kolo do vlaku a s přestupem v Ostravě jsem dorazil ve 22,00 hod. domů ve F-M.

Co dodat na závěr? Za 6 dnů jsem v pohodě urazil 500 km a nebýt toho prokletého horka bych toho ujel daleko víc. Nějaké zásoby jsem vezl z ČR a po cestě jsem kupoval pouze pečivo a pivo. Defekty se mi vyhnuly, takže hodnocení cesty vyznívá na známku -2.

Dušan Mlýnek - Šaman *1934
KČT Lysá hora

Fotogalerie

12.03.2012 vložil/a: Netvor
karma článku: 4.79
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Jižní Morava - Weinviertel

Cestování
ČERVENEC 2013 Poříčí Dyje, tj. celá jižní hranice Moravy, ač nemá přitažlivosti hor, řadí se ke krajům turisticky vábným a hojně…
11.02.2015
Netvor
(3.63)

Jižní Morava - Weinviertel

Cestování
ČERVENEC 2013Poříčí Dyje, tj. celá jižní hranice Moravy, ač nemá přitažlivosti hor, řadí se ke krajům turisticky vábným a hojně…
31.07.2013
Netvor
(2.98)

Od Moravy k Dunaji v květnu 2013

Cestování
Prolog V loňském roce se mi nevydařila moje vyjížďka do Burgenlandu a to z důvodu nehorázných veder, které kardiakovo srdce nevydrželo a…
22.05.2013
Netvor
(4.24)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

236 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024