reklama

Krajinou Ölandu 4 – kouzlo kamenů

Kamenné pole s mužíky
Kamenné pole s mužíky
Foto: Autor

Z nejsevernějšího bodu ostrova, od majáku Långe Erik se vracím podél západního pobřeží. Pobřeží je zde úplně jiné, než na zbytku ostrova. Kamenná pole, vápencové skály, step, stromy tvarované větrem a drsným počasím. Kamenná pole jsou tvořena ostrými kameny, mezi kterými rostou ojedinělé trsy trávy, občas pichlavý keř nebo zakrslý strom. V jednom místě poblíž cesty jsou z kamenů postaveni "mužíci", také jednoho malého stavím na památku, že jsem zde byl. Vzpomínka je to ale pomíjivá, protože sníh a zimní bouře je do dalšího jara srovnají.

Za vesnicí Byxelkrok se silnice stáčí do vnitrozemí a podél pobřeží vede kamenitá cesta, kterou pokračuji. Tato oblast je velmi řídce obydlená, jen občas stojí statek nebo na břehu malé rybářské domky, před kterými leží rybářské loďky. Kamenná pole vystřídaly vápencové skály. Někde leží rozlámané obrovské kusy skal, někde moře a počasí vytvarovalo ze skal útvary, které se jmenují raukary. Název je ze slova rauk, které znamená kouř, protože některé raukary připomínají svým tvarem stoupající kouř.

Kilometry ubíhají, i když nejedu rychle a často se zastavuji a fotím, protože krajina je zde skutečně okouzlující. I přes studený protivítr cítím na obličeji teplo slunečních paprsků. Vzduch voní dálkou a mořskou vodou. Míjím staré vápencové lomy v nichž se dříve těžil ölandský vápenec. Rezavé zbytky konstrukcí starých jeřábů a strojů, navršené hromady nalámaných kamenů. Projel jsem i jedním fungujícím lomem, kde jsem si mohl prohlédnout už hotové vybroušené kamenné desky.

Na místě jménem Jordhamn stojí starý dřevěný větrný mlýn, který se často objevuje na fotkách a obrázcích z Ölandu. V jeho blízkosti jsou zbytky mlýna poháněného koňmi. Tyto mlýny sloužily k drcení vápence, který byl důležitou komoditou a vozil se z Ölandu po moři do měst na březích Baltského moře.

Několik kilometrů před městem Borgholm se opět napojuji na silnici. Od obzoru se blíží tmavé mraky, které postupně zakrývají blankytně modrou oblohu. Mířím jim vstříc a před sebou mám poslední úsek mé okružní cesty kolem Ölandu.

Fotogalerie

01.09.2011 vložil/a: MarekD
karma článku: 3.94
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Pobřežím Gotlandu

Cestování
Štíhlá bílá loď s nápisem Destination Gotland a obrovským bílým G na červeném komíně letí po hladině Baltu rychlostí přes padesát kilometrů…
27.09.2012
MarekD
(4.8)

Krajinou Ölandu 5 – zpátky na pevninu

Cestování
Dojel jsem na náměstí ve městě Borgholm a našel místo, které zabírá web kamera. Odkaz na web kameru jsem před odjezdem nastavil doma v…
07.09.2011
MarekD
(3.94)

Krajinou Ölandu 3 – na sever za Dlouhým Erikem

Cestování
Nad ránem mě probudilo ťukání deště na stan. Ale naštěstí to byla jen přeháňka a za půl hodiny bylo po dešti. Venku byla mlha a chladno.…
28.08.2011
MarekD
(3.93)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Bondo)

Velká skandinávská pouť na kole

Finsko, Norsko, Švédsko
01.08.2025 - 17 dní
cyklistický
Letecky
56 940 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

305 cyklistů (2 přihlášení)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024