reklama

Z Valšova přes hrad Sovinec, Rešovské vodopády

Foto: Autor

Původně byl náš dnešní plán úplně jiný, ale potom co v cyklobusu na nás nezbylo místo, do Jeseníku byl vypraven jen malý motoráček a na spoj čekali další cyklisti, rozhodli jsme se pro cestu do Valšova.

Po výjezdu z Valšova (520 m.n.m.) začínáme pomalu nabírat metry přes Břidličnou až za obec Stránské. Počasí nám dnes bohužel nepřeje, je cítit studený vítra a mírně poprchává. V půli cesty mezi Stránské a Jiříkovem se cesta lomí a ze 700 m.n.m. začínáme klesat. Cestou projíždíme po málo obydlené oblasti a po vedlejších cestách. Zhruba v půli klesání přijíždíme do Sovince (490 m.n.m.). Hrad je nejrozsáhlejším hradním komplexem v okresu Bruntál, který stojí na skalnatém výběžku. Hrad byl založen těsně před rokem 1322. Zrovna se zde konají slavnosti, které jsou v letní sezóně na tomto hradě časté a proto se zde dlouho nezdržujeme a pokračujeme dále. Hned v první zatáčce z obce odbočujeme doprava ze silnice na úzkou cestu mezi ploty. Po krátkém prudším klesání se napojujeme na červenou turistickou tras, po které pokračujeme lesní cestou až do Valšova Dvoru. Od něj pak po krátké cestě po silnici přijíždíme k autobusové zastávce. To už jsme v pouhých 300 m.n.m., a také je to poznat, je tu daleko tepleji a bez deště.

Od zastávky pokračujeme mírně do kopce po úzké asfaltové cestě až k rozcestí, kde odbočujeme doleva k Rešovským vodopádům (445 m.n.m.). Projíždíme kolem bývalého "mlýnu u Fialů" a po krátkém prudším stoupáním už jsme blízko cíle. Kvůli spadnutému stromu necháváme kola na místě (kdo by tu kradl :)). Kousek proto pokračujeme ještě pěšky. Je po deštích a proto dnes vidíme vodopády v plné kráse. Pokračujeme k lávce nad vodopádem, ale kvůli většímu množství vody přeskakujeme z kamene na kámen, aby jsme se k lávce dostali suchou nohou. Vodopády se nycházejí na horním toku říčky Huntava, která se prochází hlubokým, úzkým kaňonem přes několik vodopádů a kaskád. Nad vodopády je ještě horní vyhlídka, ale tu, ani další cestu nad vodopády dneska nevyužíváme a pokračujeme zpět k rozcestí. Dále pokračujeme horší cestou na Rešov. Cesta je dosti prudká a asi v polovině už se opravdu nedá vyjet. Po obtížnejším úseku nasedáme opět na kolo a dojíždíme do Rešova. Nahoře je restaurace, ale my pokračujeme dále do obce Skály.

Cestou na Janovice se dostáváme zpět do 700 m.n.m. a opět nás vítá chladnější vzduch s jemným deštěm. V Janovicích udělám pár fotek a pokračujeme bočníma cestami přes Rýmařov do Břidličné. Začínáme mít hlad, ale ve městě nacházíme samé hospody, ale žádné místo, kde by jsme se mohli najíst. Přejíždíme hlavní silnici nedaleko Valšova a míříme se najíst do nám známe restaurace v Nové Pláni u přehrady Slezská Harta.

Po obědě se vracíme kousek zpět a pokračujeme kousek podél ramene přehrady, zčásti je cesta takřka pod vodou a tak se zdá jako kdyby jsme jeli nějakou říčkou. Po chvíli odbočujeme k cyklotrase č. 6161, po které stoupáme pod Venušinou sopkou. Po sjezdu do Meziny pokračujeme po cyklotrase přes Dlouhou Stráň k hlavní cestě mezi H.Benešovem a Bruntálem. Po překřížení silnice pak sjíždíme přes Milotice n.O.do Nových Heřminov, a po hlavní cestě dojíždíme do Zátoru. Do Krnova pak přijíždíme vedlejší silnicí po necelých 97 km a cca 1200 nastoupaných metrech.

Foto: https://picasaweb.google.com/...

Trasa s fotkami: http://www.gpsies.com/...

 

Fotogalerie

14.08.2011 vložil/a: Asterix
karma článku: 3.31
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Elberadweg 2018 - Labská cyklotrasa s větrem v zádech

Cestování
Elberadweg (Elbe Cycle Route, Labská cyklotrasa) je už několikátým rokem nejoblíbenější dálková cyklotrasa v Německu, kde se její délka…
28.10.2018
Asterix
(4.25)

Z Bratiskavy kolem Balatonu, přes termální lázně a podél Neziderského jezera

Cestování
Když se moji přátelé zmínili, že by chtěli jet kolem Balatonu a k Neziderskému jezeru, zbystřil jsem, protože to byla jedna z cest, která…
04.08.2017
Asterix
(4.25)

Moravská stezka 2015

Cestování
1. den ráno sedám s kamarádem Petrem Mazurem do vlaku na Jeseník, odkud vyrážíme po cyklotrase č.53. Nejdříve stoupáme mimo hlavní silnici…
23.05.2015
Asterix
(4.8)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

322 cyklistů (1 přihlášený)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024