reklama

Z Potštejna na Pastviny

Totem v Sopotnici
Totem v Sopotnici
Foto: Autor

Kolo jsem si hrozně přál od dětství a když se pod vánočním stromkem objevil úplně nový Pionýr, byl jsem na vrcholu blaha a málem si poprvé odřel nos už na Štědrý večer. Naštěstí zasáhla maminka a tak jsem se potlučený z výuky jízdy vracíval domů až na jaře.
:-)
Dneska už mi je o pár desítek let víc, ale láska ke kolu a sem tam cyklistické výlety mi zůstaly.
Na posledním jsem byl minulý týden a tak vám na něj nyní dám tip.

Vyjeli jsme z Potštejna, kde jsme byli na dovolené, směrem na Sopotnici. Tady se vyplatí malá zajížďka na chatu Kamarád, přičemž cestou minete i nádherný dřevěný totem vyřezávaný z pahýlu stromu. Chata Kamarád se vám bude určitě líbit všem, zatímco u totemu si přijdou na své hlavně muži, protože na něm objevíte náznak ženského aktu:-)).
Po prohlídce hurá do sedel, je toho ještě hodně před námi.
Na konci Sopotnice máme dvě možnosti, buď se pustíme na Českou Rybnou po turistické značce, ale pak musíme počítat, že pokud máme s sebou ženu či přítelkyni, pravděpodobně nám při terénním stoupání utrhne hlavu a vyslechneme si rejstřík všech nadávek, který naše milá partnerka zná:-)), nebo se vydáme po silnici na České Libchavy, kde budeme také stoupat a žena, netuše, čeho jsme ji právě uchránili, nám udělá peklo ze života jakbysmet.Každopádně, ať zvolíme, kteroukoli z možností, nadávkám se sice nevyhneme, ale dostaneme se na stejné místo a tím je obec Žampach.
Žampachem jsme chtěli původně jenom projet, protože prý na zdejší zřícenině není nic k vidění. Jenže jak už to tak bývá, naštvaná partnerka začala vrčet, proč jsme sem tedy jeli. Aby byl klid, raději jsme souhlasili a vám to doporučuji také. Partnerka zřejmě nechá kolo před vrcholem, což jí nerozmlouvejte,ale my jsme přece silní muži a na vrchol se vyškrábeme i s bicyklem. Odměnou nám bude sice jen pár pobořených sklepů, ale já mám zříceniny rád a to místo má svoji atmosféru, takže jsem nakonec byl rád, že jsem se nechal přemluvit a nahoře jsme byli.
Ze Žampachu jsme zamířili do Písečné, což je vesnička, ve které zdánlivě není nic zajímavého, ale to je omyl. Poptejte se, kde se nachází starý mlýn a dostanete se ke vkusně opravenému domku, ve kterém se při rekonstrukci objevilo unikátní zřejmě nejlépe zachovalé původní mlýnské zařízení v Čechách. Majitelé jsou milí a když je požádáte, určitě Vás mlýnem provedou stejně jako nás.
Po prohlídce mlýna jsme vyjeli do Letohradu, prohlédli jsme si pěkné náměstí a zámeckou zahradu a potom už nás čekal cíl naší cesty a tím byla pastvinská přehrada, kam se dostasnete přes Nekoř po modré turistické značce. Na přehradě se určitě zdržíte, protože je tam hezká krajina a pokud bude hezké počasí, nezapomeňte si ani plavky.
My jsme si přehradu celou objeli a vydali se pomalu přes Žamberk, Hejnici a České Libchavy k návratu.
Celý výlet měl zhruba 60 kilometrů a pokud se někdy dostanete někam k Potštejnu, určitě ho doporučuji absolvovat.

Fotogalerie

13.07.2011 vložil/a: Mikes.z.Hrusic
karma článku: 5.32
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

615 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024