reklama

Výlet na Bezděz

různé opravy během výletu
různé opravy během výletu
Foto: Autor

Bylo žhavé léto a naše parta si užívala báječnou dovolenou u Máchova jezera. Podnikali jsme výlety po okolí, koupání v jezeře a vymýšleli jsme spoustu her pro děti i zábavu pro dospělé, abychom nezůstali pozadu.

Kola jsme si vezli s sebou jako velcí sportovci, leč opak byl pravdou. Mnoho z nás sedělo v sedle kola naposledy před pár lety.

Nadešel den "D" - cyklovýlet na strojích poháněných vlastní silou - a to rovnou na BEZDĚZ! Nejlépe na tom byli malí "rarášci", co se vezli s dospělákama.       Po pár minutách nastal první defekt. "nejstarší z rodu Hamrů" na nás volá: netočí se mi zadní kolo! Střed byl v háji. Hodil kolo přes rameno a utíkal poklusem do našeho tábora pro jiné náhradní. My na něho zatím čekali v zahradní restauračce , která byla poblíž. Byla útulná a jídelní lístek pestrý, ale asi tam před námi byl nájezd loupeživých rytířů. Vyprosili jsme si alespoň poslední 4 rozteklé nanuky, poctivě se rozdělili občasným líznutím. Mezitím nás dojel první odpadlík na náhradním kole a jelo se dál.

Další člen za chvíli lamentoval: jedu po ráfku, co se to děje??? Píchnuté kolo nemohlo uvézt jednoho dospěláka s přibaleným malým "svištěm".                    Díru jsme našli, ale kdo má lepení, nebo náhradní duši??? Na to nikdo z nás nepomyslel. Naše celá výbava byla jedna pumpička na deset kol. Dobří lidé ještě stále žijí a tak nám potomci praotce Čecha zapůjčili lepení.                      Po chvíli bylo slyšet lamentování a spílání (něco o bolavém zadečku a zatuhlých nožičkách). Největší posměváček volá: probůh zakryjte ten ukazatel s kilometry ať to má ženuška nevidí, by jí kleplo! Pozdě! Všímavá ženuška stačila ukazatel vnímat a chudák kolo za doprovodu jadrných výrazů letělo do škarpy. Poté se pokračovalo dál. Náš "velitel" na náhradním kole po pár metrech volá: já nemám šlapku! Přiběhl "Pat a Mat" v jedné osobě : já ti to opravím a ... šlapku urval celou (zbyla jen malá hubená tyčinka). "Posměváček" se chechtal až se za břicho popadal. "Velitel"  byl statečný a šlapal jen s tyčinkou. Ne nadarmo se říká, že kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe. Tak došlo i na "posměváčka", který též ztratil šlapku, čímž odboural ostatní zbytek skupiny. Únava již byla znát jak u nás dospěláků, tak u děcek, které musely šlapat. Funěli jsme do prudkého kopce, tryskal z nás pot a v tom slyšíme "sviště" vezoucího se: tati, já se strašně nudím, jeď rychleji! To nemělo komentář.

Dorazili jsme pod Bezděz, sedli do zahrádky restauračky a zírali na krásné panorama s dominantou zříceniny. Když jsme se občerstvili, dozvěděli jsme se, že zde naše putování končí, neb památka byla ten den zavřená.

Rozdělili jsme se na dva tábory. My odolnější jsme propagovali kolmo zpět a druhá část křičela: jen přes naše mrtvoly! A tak část skočila na kola s pokřikem, že grilovat budeme bez nich jsme vyrazili. "Odpadlíci" se s námi loučili bestiálním zvoláním: ať všichni píchnete!!! Tato hláška na sebe nedala dlouho čekat. Rozmastili jsme to z prudkého kopce a najednou řacha. Při té smůle se naštěstí nestalo nic vážného, až na to, že bylo přední kolo celé roztrhlé. Přeživší účastník hodil kolo na rameno a utíkal zpět za "odpadlíkama".

A závěr? Večer jsme se všichni sešli u ohně, společně grilovali a s úsměvem vzpomínali na náš pokus "O ZÁVOD MÍRU"

Fotogalerie

01.07.2011 vložil/a: atanerok
karma článku: 6.48
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

417 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024