reklama

Zimní túra na kole Norsko

Norská zimní příroda je opravdu nádherná. Třeba taková zamrzlá jezera jsou skvělou výzvou k tomu je sjet a ještě se u toho pořádně svést - například mnoho takových je poblíž hranic se Švédskem.

Zde mám jednu svou oblíbenou cestu - objet jezero kolem dokola, vydat se pěšinou v lese a vyjet u druhého. Je tu impozantní výhled na krajinu, kterou si jednoduše zamiluje každý. Na této trase široko daleko nepotkáte ani živáčka. Slyšíte pouze šumění a křupání sněhu pod vašimi koly. Občas protnete cestu sobích stop. V tichu klidné přírody lze zaslechnout vytí vlků a jiné zvuky zvířat.

Jak naložit s druhým jezerem je pouze na nás samotných. Buď ho lze objet po břehu, nebo přejet. Pokud se rozhodneme pro druhou variantu, tak se musí počítat s tím, že kdykoliv může povolit led, který na něm je a bude trošku problém. Jasné, někdo by mohl tvrdit, že mrzne jako když praští, ale musíme počítat s tím, že vodní proudy jsou nevyzpytatelné a nejsou vidět.

První volba se zdá bezpečnější, nicméně i zde musíme být opatrní a to především na místech, kde vtéká či odtéká voda do jezera. Další takovou nepříjemností na této cestě může být chladný vítr. Jelikož nemá žádnou přírodní překážku jeho síla se násobí. Jednoduše řečeno, koho zastihne v zádech, ten vyhrává.

Co bych doporučil každému, kdo se vydá do těchto zemí je velká čelovka, která něco vydrží. Přece jen v zimním období se zde brzy stmívá - samozřejmě je tu i možnost se nocím vyhnout, ale přijít o ten krásný pohled, kdy měsíc osvětluje hory, hvězdy svítí jako o život a před vámi se rozprostírá obrovská plocha blyštivého sněhu.. to by byla hrozná škoda.

Je to krása, která stojí za tu snahu a sebezapření.

10.05.2021 vložil/a: KADE
karma článku: 2.65
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

351 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024