reklama

Česko-saským Švýcarskem a okolím

Dolský mlýn
Dolský mlýn
Foto: Autor


Ve čtvrtek 21.4.2011 se vydávám vlakem z Krnova do Děčína, kde po 7 hodinách cesty začíná moje putování Česko-saským Švýcarskem. Po krátké zastávce na zámku v Mělníku již mířím podél Labe do Hřenska a poté do kempu Mosquito ve Vysoké Lípě. A protože mám ještě čas, vydávám se ještě do Dolského mlýna, známého z pohádky Pyšná princezna.
Vzdálenost: 40 km

Trasa: www.gpsies.com/...
Foto: picasaweb.google.com/...


V pátek vede moje cesta do Saského Švýcarska. V Hřensku mám v plánu cestu převozem na druhou stranu, ale protože převoz nefunguje, přejíždím na druhou stranu Labe až po mostě v Bad Schandau. Do Königstein vede cesta jen po frekventované cestě. Po 1,5 hodinové obhlídce pevnosti Königstein se vracím do Bad Schandau, odkud se chci dostat přes Porschdorf na Hohnstein. Bohužel však cesta z Porsdorfu je uzavřená. Jediná cesta tak zůstává o kousek dál lesem kolem potoka (v národním parku se lze pohybovat jen po cestách určený cyklistům). Cesta je to pěkná, jen na konci od potoka vede nahoru na silnici pěkně prudké stoupání. Do Hohnstein se dostávám serpentinami. Nejdříve pěkně zkopce, ale poté jak to bývá do kopce. V Hohnstein odbočuji na slepou cestu, která vede na vyhlídku Brandt, balkón Saského Švýcarska. Výhled je to opravdu pěkný. Po obhlídce ale hned pokračuji zpátky. Moje cesta vede přes Gossdorf opět do Bad Schanden, odkud pokračuji údolím říčky Kirnitzsch (Křinický potok) a tramvajové linky (Kirnitzschtalbahn), která vede k vodopádům Lichtenhainer Wasserfall. O něco dál dnes podruhé pak odbočuji na slepou cestu, po které táhlým stoupáním se dostávám na Kuhlstall, kde je okno ve skále, které je 11 m vysoké, 17 metrů široké a 24 m hluboké. Výhledy zde však nenabízejí nic zajímavého. Zpět do ČR pak odbočuji za Neumannovým mlýnem. Lesní cestou často mezi skalami přes Zadní Jetřichovice se vracím zpět do kempu.
Vzdálenost: 107,5 km

Trasa: www.gpsies.com/...
Foto: picasaweb.google.com/...


Sobotní den byl opět slunečný a mě tentokrát čekalo České Švýcarsko a to nejen na kole, ale i pěšky. Mířím k hran.přechodu Zadní Jetřichovice, ale ještě předtím si udělám malou odbočku k Malé Pravčické bráně. A protože je odsud bývalý loupežnický hrad Šaunštejn nedaleko, měním tretry za turistické boty a vydávám se po červené značce k hradu. Vstup zde však není vůbec jednoduchý, vede přes úzkou škvíru ve skále. Silnější postavy mají zde smůlu. Ani cesta nahoru není nijak jednoduchá, nechybí tu ani žebříky, ale výhledy tu jsou pěkné. Po obhlídce se vracím a pokračuji na chvíli do Německa na rozhlednu Weifberg. Počasí přeje, takže i tu jsou pěkné výhledy. Zpět do ČR se pak vracím krásným Kyjovským údolím s Křinickým potokem. Z lesa vyjíždím až v Kyjově a hned mi je na ráně restaurace, kde poobědvám. Za Doubicemi u Informačního centra odbočuji opět do lesa a pokračuji s odbočkou k chatě Na Tokáni, na Jetřichovice. Zde se dnes podruhé přezovám a vydávám se na Jetřichovické skály. První na řadě je Mariina skála, poté Vyleminína stěna a končím na Rudolfu kameni. Pohledy do okolí jsou tu nádherné. První a třetí vyhlídka mají nahoře boudu. Nejhorší přístup je pak na Rudolfův kámen, kde není nahoře žádné zábradlí. Po návratu do Jetřichovic už to mám jen kousek do kempu.
Vzdálenost: 47 km + 8,5 km pěšky

Trasa: www.gpsies.com/...
Foto: picasaweb.google.com/...


Snažím se střídat delší etapy s kratšími, a v neděli je na řadě ta delší, kdy jedu do Drážďan a na Bastei.

Ráno vyrážím již brzo, protože mě čeká dlouhý den. V plánu jsem měl převoz na druhou stranu řeky Labe v Hřensku, ale ten ještě nefungoval a tak jsem využil až ten následujíci, v prvním německém městě Schmilka. Platím 1,7 eur i za kolo (V Hřensku by to bylo 30 Kč - 2,1 Eur). Po levé straně Labe pak pokračuji kromě úseku Bad Schandau - Konigstein po oddělené cyklotrase. Se značením jsem se ale setkal až od Rathenu, kde také můžete spatřit na protější straně kamenný most na Bastei. Čím blíže jsem se blížil Drážďanům, tím více přibývalo cyklistů, ale i chodců a bruslařů. Kromě krátkého úseku po nezpevněné cestě vedla trasa po asfaltu či dlažbě. Po necelé dvouhodinové obhlídce (10:30 - 12:15 hod.) starého města v Drážďanech a jeho památek jako je např. katolická katedrála Hofkirche, opera Semperoper, Zwinger, Fürstenzug - Knížecí průvod či luteránský kostel Frauenkirche mířím zpátky do Pirny, provoz na cyklotrase ještě zhoustl a k tomu mi fouká protivítr. V Pirně přejíždím most a pokračuji po druhé straně řeky. Zde vede cyklotrasa po místní komunikaci, prakticky ale bez aut. Mezi Stadt Wehlen a Rathen je to zase jako na pěší promenádě. Z Rathenu si pěšky odskočím na Bastei, odkud jsou krásné vyhlídky na Labe, Liliestein a okolní skály. Největší atrakcí je tu ale kamenný most Basteibrücke. Původně jsem zde chtěl udělat okruh, ale kvůli nedostatku času mířím zpátky do Rathenu. Z něj po krátkém stoupání mířím přes Waltersdorf k Porschdorfu. Zde je uzavřená silnice a proto používám jinou cestu na Prossen, kde se opět dostávám k Labi. Přes Bad Schandau, Hřensko pak přijíždím do kempu ve Vysoké Lípě.

Trasa: www.gpsies.com/...
Foto:
1 část do Drážďan: picasaweb.google.com/...
2 část zpět přes Bastei: picasaweb.google.com/...

Na pondělí jsem měl naplánovaný volný den, ale kvůli kazicímu se počasí jsem se rozhodl přeložit ho na následující den. Dnes mám v plánu Tiské stěny a Labské vyhlídky. Převoz v Hřensku opět nefunguje a proto opět využívám ten v Schmilka. Kousek se ještě musím vrátit po druhé straně a poté od Labe mířím hned do kopce po kostkové cestě a poté po polní do lesa. Po německých lesních cestách je radost jet, ať už jsou šotolinové nebo asfaltové. Trasa vede lesem cca 30 km v blízkosti čekých hranic. Před vjezdem zpět do ČR se ještě zastavuji na vyhlídceGranzplatte, odkud je pohled na českou stranu. Kousek za hranicemi v Tisé si zajdu podívat na Tiské stěny, po jejichž obhlídce mě čekal sjezd s 450 m převýšením do Děčína. Z Děčína pokračuji lesní cestou (místy jsem tlačil) s 300 m. převýšením na Růžovou vyhlídku. Vyhlídka je zde na Labe a Děčín pěkná, jen ji trochu kazí špatně počasí. Další vyhlídkou je pak Belveder u Labské Stráně, zde však výhledy nejsou zdaleka tak pěkné jak u předešlé vyhlídky. Dále pokračuji přes Arnoltice, kde trochu bloudím, na Kamenickou Stráň. Za obcí si ještě zaskočím na Kamenickou vyhlídku (pěšky, na kole je zde vstup zakázán). Ze skály je zde výhled na okolní lesy. Poté pokračuji přes Dolský mlýn (část cesty je na kole nesjízdná) a údolím zpátky ke kempu
Vzdálenost: 105 km + pěšky 3 km

Trasa: www.gpsies.com/...
Foto: picasaweb.google.com/...

V úterý mám volný den, ale v kempu nezůstávám. Vyjíždím na Pravčickou bránu. Kolo nechávám dole a vyrážím pěšky nahoru. Po zhruba půlhodině dorážím k bráně. Vypadá to, že bude pršet, takže výhledy nejsou nic moc. Po návratu ke kolu pak pokračuji za mírného deště do Bad Schandau. Mířím zde do termálních lázní Toskana Therme, kde strávím příjemné 4 hodiny.
Vzdálenost: 41 km + pěšky 8,5 km

Trasa: www.gpsies.com/...
Foto: picasaweb.google.com/...


Ve středu 27.4 opouštím kemp a zdejší krásné prostředí a vydávám se po Labské cyklotrase č.2 do Mělníka. Zpevněný povrch je zde v oblasti měst a dále část úseku mezi Děčínem - Ústí n.L. a Horní Počaply - Mělník. Jinak vede trasa převážně po nezpevněném povrchu. Nepochopitelná je situace ve Střekově, kde vede cyklotrasa po schodech přes zdymadlo a menší podchod, přitom tohle místo jde jednoduše objet po silnici. Z cyklotrasy odbočuji jen v případě kdy se chci podívat do centra města, zde Litoměřice, Roudnice nad Labem. V obou městech je i možnost podívat se do okolí z vyhlídek. V Mělníku cyklotrasa č.2 pokračuje směr Praha, ale já mám namířeno stále podél Labe a proto pokračuji po cyklotrase č.24. Nejdříve však zajíždím k místnímu zámku, odkud je nádherný pohled do okolí. Lze zde spatřit soutok Labe a Vltavy nebo horu Říp. Po chvíli cesty po cyklotrase č.24 z ní nemám dobrý pocit. Trasa má většinou turistické značení a povrch cesty je místy hodně špatný, takto si cyklotrasu II.třídy rozhodně nepředstavuji. V Kostelci n.L. přejíždím na druhou stranu řeky Labe a pokračuji po č. 0019. Za obcí se napojuji na novou cyklostezku, která vede až za Brandýs n.L. V Čelákovicích mě čeká poslední dnešní překážka a to schody na jez, přes který se dostávám na druhou stranu řeky. O chvíli jsem už pak v Lysé n.L.
Vzdálenost: 172,5 Km

Trasa: www.gpsies.com/...
Foto: picasaweb.google.com/...

Na kole: 40 + 107,5 + 47 + 138 + 105 + 41 + 172,5 = 651 km
Pěšky: 8,5 + 5 + 3 + 8,5 = 25 km

Náklady:
Ubytování 660 Kč, vlak tam 655 Kč, zpět 433 Kč = 1748 Kč
1. den: večeře 130 Kč
2. den: svačina 45 Kč, vstup na Konigstein 6+1 Eur, Radler 2,5 Eur, večeře 105 Kč = 150 Kč + 9,5 Eur
3. den: snídaně 60 Kč, oběd 70 Kč, večeře 140 kč = 270 Kč
4. den: 1,7 Eur převoz, pití a chipsy 86 Kč, zmrzlina 0,6 eur, hamburger 3 Eur = 86 Kč + 5,3 eur
5. den: 1,7 Eur převoz, 30 Kč vstup na Tiské stěny, večeře 170 Kč = 200 Kč + 1,7 Eur
6. den: vstup Toskana Therme 16 Eur, Lidl 2 Eur, Travel free shop 82 Kč = 82 Kč + 18 Eur
7. den: jídlo 40 Kč, oběd 75 Kč, pití 20 kč = 135 Kč
Celkem: 2 801 Kč + 34,5 Eur = 3 663 Kč

 

Fotogalerie

15.05.2011 vložil/a: Asterix
karma článku: 3.31
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Elberadweg 2018 - Labská cyklotrasa s větrem v zádech

Cestování
Elberadweg (Elbe Cycle Route, Labská cyklotrasa) je už několikátým rokem nejoblíbenější dálková cyklotrasa v Německu, kde se její délka…
28.10.2018
Asterix
(4.25)

Z Bratiskavy kolem Balatonu, přes termální lázně a podél Neziderského jezera

Cestování
Když se moji přátelé zmínili, že by chtěli jet kolem Balatonu a k Neziderskému jezeru, zbystřil jsem, protože to byla jedna z cest, která…
04.08.2017
Asterix
(4.25)

Moravská stezka 2015

Cestování
1. den ráno sedám s kamarádem Petrem Mazurem do vlaku na Jeseník, odkud vyrážíme po cyklotrase č.53. Nejdříve stoupáme mimo hlavní silnici…
23.05.2015
Asterix
(4.8)
Tip na letošní dovolenou
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Lechtalské Alpy

Německo, Rakousko
26.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
12 300 Kč
 (CK Cyklotur)

Tyrolsko-bavorské pomezí na kole

Německo, Rakousko
29.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 880 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

345 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024