reklama

Elberadweg 2018 - Labská cyklotrasa s větrem v zádech

Elberadweg (Elbe Cycle Route, Labská cyklotrasa) je už několikátým rokem nejoblíbenější dálková cyklotrasa v Německu, kde se její délka udává cca 850 km.

Tato rozmanitá cyklotrasa vedoucí prakticky po rovině podél druhé největší řeky v Německu (za Rýnem), se stále proměňuje, v každé části potkáte něco jiného, od přímořské severní oblasti u Hamburgu, přes biosférickou rezervaci "říční polabská krajina" až po vypínající se skály Labských pískovcových hor za Drážďany.

Společně s přáteli jsme celkem ujeli od neděle 19:50 hodin až do soboty 19:50 hod., tedy za šest dnů 865 km

1/7: Večerní příjezd do Cuxhaven

Tento den patřil celodenní cestě vlakem z Opavy do německého Cuxhaven u Severního moře, kde jsme dorazili před osmou hodinou večerní a ujeli prvních pár kilometrů se zapadajícím sluncem.

2/7: Od Ottendorfu za Hamburg

První celý den nás kromě čerstvého mořského vzduchu doprovázelo mohutné Labe, protipovodňové hráze, velké lodě, ovocné sady a pěkné městečka jako krásné starobylé město Stade, kde jsme zajeli více od pobřeží do centra. Po cestě jsme měli smůlu na dva zvedací mosty, které otevírali později a my jsme tak museli zvolit objízdné trasy. U domů byli na prodej kromě ovoce také vajíčka. Oproti předcházejícímu dni se vítr kolem poledne naštěstí obrátil a tak naše další cesta vedla s větrem v zádech :). Také tu bylo nezvyklé oproti Česku že je tu cyklostezka skoro u každé silnice.

3/7: Od Hamburku přes Lauenberg, Boizenburg, Domitz a Lezen 

Od druhého dne vedla trasa biosferickou rezervaci UNESCO „Říční polabská krajina" V této části většinou běží cyklotrasa po hrázích a přes malé okouzlující venkovské obce. Poprvé jsme stoupali po lesní cestě která slibovala výhledy, které jsme neviděli, pokračovali návštěvou námořního městečka Lauenburg se sochou námořníka, historického Boizenburg, Dömitz a Lenzen.

4/7: Od Lanz přes Havelberg a za Tangermünde

Třetí den jsme většinou jeli po hrázích řek Labe a Havola (Havel), pokračovali přes Wittenberg do Havelbergu se starým centrem na ostrově. V Sandau jsme se poprvé svezli přívozem na druhou stranu Labe (pokud nepočítám loď do Hamburgu), kde vedla cesta ze začátku po prázdných silnicí, poté již po cyklostezkách. Zastavili jsme se zde v Arneburgu a na večer dojeli do historického města Tangermünde s dochovaným městským opevněním. Tento den jsme najeli jen 123 km což bylo z celého putování podél Labe nejméně, ale také bylo přes 30°C.

5/7: Od Tangermünde přes Magdeburg do Dessau

Čtvrtý den jsme třikrát řeku přepluli na lodi a jednou (do Magdeburgu) po mostě. Projeli jsme kolem mimoúrovňového křížení vodních toků Labe a Havola (Havel), navštívili zajímavé a historické místa v Magdeburgu, z kterého jsme pokračovali po alternativní, západní straně Labe, díky čemuž jsme zavítali do německého Stonehenge

6/7: Od Dessau, přes Lutherstadt, Torgau k Riesa

Pátý den byl o hodně chladnější jak ty předešlé, což ale po těch vedrech přišlo i vhod. Za Dessau jsme projeli pěkným lesním parkem, v další obci jsme ale museli čekat hodinu na první ze dvou dnešní přívozů přes Labe. Pestrá krajina Labe pokračovala i na druhé straně Labe, na které jsme navštívili dvě pěkné historické města Lutherstadt Wittenberg a Torgau a i přesto jsme dnes zvládli 150 km.

7/7: Riesa - Míšeň - Drážďany - Děčín

Poslední šestá etapa putování po německé části Labské cyklotrasy (Elberadweg) přinesla návštěvu dvou krásných měst Míšně a Drážďan. Od předchozí etapy jsme také pozorovali více stánků s občerstvení, nabídky ovoce a zeleniny před zahrádkami a od Míšně také větší provoz cyklistů i když jsme zde jeli po alternativní trase. Cesta už také nebyla tak plochá jako na začátku, ale stále to byli jen občasná mírná krátká stoupání. Zato vypínající se skály byli čím dál blíže k hranicím větší a větší.

Více se dočtete na mém blogu: https://petmikeska.blogspot.com/2018/07/elberadweg-2018-labska-cyklotrasa-s.html

28.10.2018 vložil/a: Asterix
karma článku: 4.25
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Z Bratiskavy kolem Balatonu, přes termální lázně a podél Neziderského jezera

Cestování
Když se moji přátelé zmínili, že by chtěli jet kolem Balatonu a k Neziderskému jezeru, zbystřil jsem, protože to byla jedna z cest, která…
04.08.2017
Asterix
(4.25)

Moravská stezka 2015

Cestování
1. den ráno sedám s kamarádem Petrem Mazurem do vlaku na Jeseník, odkud vyrážíme po cyklotrase č.53. Nejdříve stoupáme mimo hlavní silnici…
23.05.2015
Asterix
(4.8)

Švýcarsko 2013

Cestování
1. DEN - příjezd k Bodamskému jezeruNa cyklo-poznávací výlet se vydáváme v šesti lidech s dvěma auty z Krnova brzo ráno. První den máme…
20.09.2013
Asterix
(4.23)
Tip na letošní dovolenou
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Lechtalské Alpy

Německo, Rakousko
26.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
12 300 Kč
 (CK Cyklotur)

Tyrolsko-bavorské pomezí na kole

Německo, Rakousko
29.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 880 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

345 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024