reklama

Z Bratiskavy kolem Balatonu, přes termální lázně a podél Neziderského jezera

Foto: Autor

Když se moji přátelé zmínili, že by chtěli jet kolem Balatonu a k Neziderskému jezeru, zbystřil jsem, protože to byla jedna z cest, která mě lákala. Z původního zájmu se nakonec stala realita a tak jsme na začátku července vyjeli na cestu kolem Balatonu a podél Neziderského jezera.

Naše cesta vedla nejdříve Maďarskem, kde naše pohodová jízda vedla většinou po dlouhých rovinách. Líbilo se nám v obci Pápa kde je pěkný zámek a v Tapolca s rybníkem Malom-Tó, které je takové centrum obce.

Kolem Balatonu vede také železniční trať, podél které vede také často cyklostezka, která na severní straně občas odbočuje po vedlejších komunikací od jezera po kopcovitějším severu, takže jsme měli i nějaké nastoupané metry.
Cyklostezky mají bohužel už svá nejlepší léta často za sebou. Jedná se hlavně o porušený povrch od kořenů stromů, s kterým jsme se setkali na více místech.

K Balatonu jsme přijeli od západu, ale na této severní straně byl přístup k vodě omezený, vedl jen přes placené pláže nebo kempy. Až na východnější straně jezera jsme se dostali v obci Révfülöp aspoň k molu, kde jsme si dali výborný langoš. V Maďarsku jsme také vyzkoušeli i místní guláš nebo výborné melouny. A nesmím zapomenout, že víno je tam opravdu hodně levné cca 40 - 60 Kč za 0,7 l. láhev

Tu správnou atmosféru rekreačního místa jsme zažili až v Balatonfüred, významném lázeňském a rekreačním středisku. Na severní i jižní straně Balatonu platí že ty nejlepší střediska jsou na východě jezera.

Při zpáteční cestě po jižní straně jezera vedla cesta po naprosté rovině a bylo zde i více možností dostat se k vodě, kterou zde máte dlouho jen po kolena :) Zdejší známý vítr byl k nám celou dobu přívětivý ale tento den foukalo trochu více a tak jsme nezkusili vodu Balatonského jezera.

Při cestě od Balatonu jsme se stavili v Keszthely s pěkným zámkem a užili si termální koupaliště v Hevízu a Kapuváru (obě doporučuji) a také navštívili největší buddhistickou stúpu v Evropě.

Kromě maďarštiny se zde i hodně používá němčina např. na jídelních lístcích, v termálech. Němčinu ovládají i místní lidé, takže jsem se domluvil i se svou základní znalostí němčiny.

Přejetím hranic do Rakouska se stav silnic i cyklostezek rapidně zlepšil. Okolo Neziderského jezera vede široká asfaltová cesta, ale jeli jsme i kousek po štěrkové cestě. A právě po štěrkových cyklostezkách jsme pak od jezera často pokračovali zpátky na Slovensko.

Začátek cesty po Slovensku nepatřil k těm příjemným, cesta vedla po místy rozbité nezpevněné cestě, která je vedena jako cyklotrasa. I kvůli času jsme pak raději pokračovali po asfaltových silnicích, většinou s menším provozem.

Původní sedmidenní cestu jsme zvládli oproti plánu za šest dnů a místo ukončení v Bratislavě jsme si prodloužili cestu až do Břeclavi.

Celkem jsme ujeli 671 km a nastoupali 2104 m.

Více se dozvíte na mém blogu: https://petmikeska.blogspot.cz/2017/07/16-z-bratislavy-k-balatonu-bratislava.html kde jsou jednotlivé etapy rozepsány po dni a najdete tam také mapu trasy a spoustu fotek

 

Fotogalerie

04.08.2017 vložil/a: Asterix
karma článku: 4.25
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Elberadweg 2018 - Labská cyklotrasa s větrem v zádech

Cestování
Elberadweg (Elbe Cycle Route, Labská cyklotrasa) je už několikátým rokem nejoblíbenější dálková cyklotrasa v Německu, kde se její délka…
28.10.2018
Asterix
(4.25)

Moravská stezka 2015

Cestování
1. den ráno sedám s kamarádem Petrem Mazurem do vlaku na Jeseník, odkud vyrážíme po cyklotrase č.53. Nejdříve stoupáme mimo hlavní silnici…
23.05.2015
Asterix
(4.8)

Švýcarsko 2013

Cestování
1. DEN - příjezd k Bodamskému jezeruNa cyklo-poznávací výlet se vydáváme v šesti lidech s dvěma auty z Krnova brzo ráno. První den máme…
20.09.2013
Asterix
(4.23)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
10 990 Kč 9 590 Kč
 (CK Vlha)

Bukové hory na kole s termály

Maďarsko
27.04.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
13 400 Kč
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

179 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024