reklama

Třeboňsko na kole: Jindřichův Hradec – Nežárka

O tom, že Jižní Čechy nejsou jen rybníky a roviny v okolí Třeboně, by vás mohl přesvědčit následující výlet. Projedeme se na jihozápad od Jindřichova Hradce, část cesty nás bude doprovázet řeka Nežárka.

Většinou se jede po takovýchto pohodlných cestách.
Většinou se jede po takovýchto pohodlných cestách.
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Jako vhodný start a cíl okruhu se logicky nabízí samotný Jindřichův Hradec. Z historického centra vás vyvede červená turistická značka, se kterou vede společně i cyklotrasa 1148 a Greenway Praha – Vídeň.

Před vámi je hned na začátku jediné vážnější stoupání na celé trase. Z města musíte vystoupat nejprve okolo letiště, přes obec Děbolín k rozhledně na Rýdově kopci. Výšlap je dlouhý asi 7 km a vede po cyklostezkách a pro auta uzavřených komunikacích. Nejvyšší bod výletu je u působivé rozhledny ve výšce 553 m n. m. Rozhledna je v době od 8:00 do 20:00 hod. volně přístupná a její návštěva opravdu stojí za to.

Rozhledna na Rýdově kopci
Výhled z rozhledny na Rýdově kopci

Před vámi je, podle nás, jedna z nejpříjemnějších tras, co jsme kdy projeli. Od rozhledny pojedete po červené značce snad 18 kilometrů z kopce či po rovině, a to pořád po kvalitních lesních cestách. Hlavně však krásnou krajinou a zcela mimo automobilový provoz.

Tak se připravte na voňavé borové lesy, pastviny s koňmi, samoty uprostřed luk. Ovšem začnou i rybníky, to abyste si uvědomili, že CHKO Třeboňsko je již za rohem. Minete největší jindřichohradecký rybník Holná, ale hned za Hradcem i menší Horní a Prostřední polívku. Tak dobrou chuť.

Rybník Holná
Rybník Holná

Stále po červené krásnou krajinou dojedete do Jemčiny, kde je zámek jako z pohádky. Prohlídky jsou možné. Kousek odtud se poprvé setkáte s řekou Nežárkou, která vás, více méně, bude doprovázet až do konce výletu.

Následuje výběr. Buď se jede po cyklotrase Nežárka nebo po červené, což je lehce terénní varianta. Obě pak vedou do Stráže nad Nežárkou, kde je další parádní zámek, ale i možnost k občerstvení.

Zámek Jemčina
Zámek Jemčina

Cesta ze Stráže nad Nežárkou opět nabízí dvě varianty. Na jistotu pojedete opět po cyklotrase Nežárka. Terénní dobrodruzi mohou zkusit žlutou značku. Po žluté se jede, tlačí, ale je to tam pěkné. Obě varianty se setkají v Lásenici.

Lásenice, podle oficiálních map podél Nežárky nevede dále žádná cesta. Ona vede, jen ji značení KČT, a to jak pěší, natož cyklistické, lehce ignoruje. V Lásenici přejeďte na pravý břeh Nežárky a pokračujte po něm po neznačené cestě. Nejprve pojedete po široké cestě, po které jezdí auta k chatové osadě. Ovšem pozor, široká cesta není pro nás ta správná. V místě, kde auta odbočují „esíčkem“ vpravo dolů, pokračujte po mezi přímo rovně. Dále pojedete po pohodlné pěšince, která je parádní zkratkou mezi Lásenicí a Horní Lhotou. Cesta je to příjemná, bezpečná a po rovině, takže nám poněkud uniká, proč tudy nevede oficiální značení. Například žlutá značka a cyklotrasa Nežárka vedou značnou oklikou přes Vydří.

Následuje, po klidné silnici, průjezd značně roztahanými obcemi Horní Lhota, Dolní a Horní Žďár a jste nazpět v Jindřichově Hradci.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Okruh je dlouhý přes 40 km. Náročnost lze kombinovat, tak jak je v textu naznačeno. Kromě počátečního stoupání, a menších převýšení cestou nepočítejte s velkými výstupy. Spolu s auty pojedete jen minimálně.

Praktické na cestu

Občerstvení je v každém větším sídle. Doprava do Jindřichova Hradce je nejvhodnější autem, parkoviště jsou v okolí centra města. Vlakové spojení například z Prahy je do Jindřichova Hradce s jedním přestupem ve Veselí nad Lužnicí.

Zajímavosti na trase

Jindřichův Hradec

Co se týká počtu památek v tomto městě, vydal by na samostatný článek a jejich prohlídka by zamezila projetí následujícího výletu. Proto jen nástin: státní hrad a zámek, několik kostelů a klášterů, městské hradby a brány, pivovar a mlýn, bývalá jezuitská kolej a další.

Rozhledna Rýdův kopec

Moderní rozhledna vznikla v roce 2015. Měří celkem 33 metrů, vyhlídka je 24 metrů, kam k výstupu slouží dvě schodiště. Konstrukce rozhledny kombinuje kamennou podezdívku, dřevěnou konstrukci a ocelové prvky. K výhledu slouží plošina okolo vrcholové místnosti.

Bývalý kostel sv. Barbory

Původně gotický kostel sv. Barbory byl později zrušen a od 20. století sloužil jako sklad, v současnosti je v soukromém vlastnictví a je přestavěn na rekreační účely.

Zámek Jemčina

Lovecký zámek vznikl po roce 1747, kdy panství vlastnil Prokop Černín. Od roku 1923 objekt vlastní stát, od roku 2002 je v soukromém vlastnictví. V zámku je hotel, ale i expozice věnovaná historii zámku, parforsním honům, prohlédnout si můžete i bunkr raketového vojska.

Rybník Holná

Nebo též Velká Holná, je devátý největší rybník v Jihočeském kraji a dvanáctý v celé ČR. Plocha rybníku má rozlohu 230 ha. Rybník byl vybudován ve 14. století a v 16. rozšířen a zpevněn.

Stráž nad Nežárkou

Ve městě můžete navštívit především zdejší hrad a zámek, jehož majitelkou byla Emma Destinnová, které je věnováno zdejší muzeum.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Další tipy na výlety

Fotogalerie

Většinou se jede po takovýchto pohodlných cestách. Rozhledna na Rýdově kopci. Výhled z rozhledny na Rýdově kopci. Bývalý kostel sv. Barbory, dnes snad chalupa Další z příjemných cest před Jemčinou. Rybník Holná Zámek Jemčina Výhled na historické centrum Jindřichova Hradce
redakce NaKole.cz, 09.11.2017
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 před 6 minutami
Oblečení a outdoor Cyklosandály, výrobci a dostupnost před 10 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 12:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 11:24
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 10:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 10:11
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

231 cyklistů (10 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023