reklama

Tipy na MTB trasy – Jiné Jižní Čechy

Pokud se řekne Jihočeský kraj, obvykle si každý představí Třeboň, rovinu a rybníky. Budiž, jedná se o turisticky velmi atraktivní oblast, ale tento kraj má více podob, například sem patří rozhodně nerovinatá Šumava. My se podíváme na zcela opačný, severní konec Jihočeského kraje, projedeme se v okolí malebného města Milevska.

Naučná stezka Na Onen Svět
Naučná stezka Na Onen Svět
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Do Milevska se můžete dostat vlakem, když pojedete z Prahy, tak s přestupem v Táboře. Pokud z metropole vyrazíte autem, nejkratší cesta vede po R4 směrem na Příbram a vlevo přes Orlík po silnici č. 19, je to asi 100 km. V Milevsku se dá snadno zaparkovat přímo v centru na náměstí E. Beneše, kde je i rozcestí turistických a cyklistických tras. Jako první vás nejspíš přivítá půvabná dívka s puškou, naštěstí jde jen o sochu stojící na horní straně náměstí.

Pro začátek vašeho výletu je důležitá červená značka, směřující do Jetětic, po které vyjedete z města. Oproti většině map (jak na internetu, natož tištěných) hned u benzinky najedete vpravo na novou cyklostezku, která vás dovede do nedalekého lesa. Následuje úsek, kde se pohodlná stezka postupně změní v lesní cestu, pěšinku až takřka zanikne. Nicméně, správný směr vám bude určovat jak červená, tak betonové pražce, použité k oplocení rozsáhlé Květovské (někdy též Rukávečské) obory. Poněkud náročnější cesta terénem vás dovede ke křižovatce u Tyrolského domu. Ovšem pozor, ačkoliv je zde vyznačena odbočka k loveckému zámečku Tyrolský dům, neuvidíte jej, je bezpečně uschován za oplocením. Ostatně toto ohrazení obory vás bude doprovázet několik následujících kilometrů, navíc jej budete muset i s kolem překonat, červená totiž prochází přímo oborou, ačkoliv cedule sem vstup zakazují. Po pohodlné asfaltce sjedete k další bráně, kterou si otevřete a zase zavřete, malé stoupání a za chvilku sjedete do kýžených Jetětic.

Květovská obora
Cesta necesta podél oplocení neoplocení Květovské obory

Před vámi je poněkud oddychový, tedy silniční úsek výletu, který vás dovede do obce Veselíčko. Pokud nechcete jet po silnici s cyklotrasou č. 1152, můžete se v místě, kde se k silnici přiblíží železniční trať, vydat kousek po trase naučné stezky Vejrovským zemanstvím. Odbočka je u silnice vyznačena na sloupu el. vedení. Bohužel infotabule i značení naučné stezky je již značně zašlé až zaniklé. Nicméně, obě varianty, tedy jak silnice, tak i lesní cesta po trase naučné stezky, vás přes obec Stehlovice veselou cestou dovedou do Veselíčka. To jste v necelé polovině výletu. Po cyklotrase č. 31 po klidné silnici dojedete do obce Jestřebice, nad kterou se tyčí volně přístupná rozhledna. Výhled je kruhový a zajímavý. Pokud uvidíte podivné útvary na obloze, nelekejte se. Nejedná se o atomové výbuchy, ale o produkt chladících věží elektrárny, byť atomové, ale v Temelíně.

A jede se dále, stále po malých silničkách, nejprve přes Zběšičky do Hanova, kde se charakter trasy opět změní. Těsně před Hanovem se odbočuje vlevo na žlutou značku, což představuje opět terénní cestu lesem. V tomto místě se rovněž napojíte na další naučnou stezku, která se jmenuje Na Onen Svět. Nemějte strach, tam nedojedete, ačkoliv se záhy dostanete do velice pěkné údolní nivy říčky s příhodným jménem Smutná. Po hravé pěšince odbočíte vlevo proti proudu Milevského potoku, projedete po levém břehu pěkného rybníku Tovaryš a jste v Sepekově.

Rybník Tovaryš
Stavidlo rybníku Tovaryš

V této obci stojí za to se zastavit, protože zde mají, mimo jiné, krásný kostel Jména Panny Marie. Ze Sepekova vás vyvede červená značka, stále souběžná s naučnou stezkou Na Onen Svět, vedoucí stále po malé lesní pěšince.

U koupacího rybníku Pytlák si můžete zvolit další pokračování výletu. Buď se můžete vrátit přímo do Milevska, to pojedete stále po červené, nebo si trasu prodloužíte asi o 6 km a obohatíte o další zážitky. Druhá varianta vede po žluté značce a dovede vás ke krásnému klášteru, jehož návštěva je vlastně vyvrcholením celého výletu.

K ukončení trasy zbývá již jen projet asi jeden km a jste zpět v centru Milevska.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Výlet, tak jak je popsán, je dlouhý asi 42 km. Náročnost si můžete nastavit sami, protože obtížné úseky (třeba cesta podél obory, mezi Hanovem a Milevskem), lze objet po silnici. Nicméně, tak se připravíte o 9 km pobytu v krásném lese, kde nezavadíte o člověka, případně o jiné radosti a zajímavosti na terénní trase.

Praktické na cestu

Na popisovanou trasu se vydejte s horským kolem, tedy pokud vše neobjedete po silničkách. Občerstvení je možné až v polovině výletu, první restaurace je až ve Veslíčku.

Zajímavosti na trase

PP Květovská obora

Druhé jméno tohoto území je Rukávečská obora. Území je chráněno jako přírodní památka, má rozlohu 848 hektarů, ale v 19. století měla rozlohu až 9528 ha.

Veselíčko

Obec vznikla až v roce 1960 sloučením vesnic Veselíčko a Bíliny, ale první zmínky o zdejším osídlení sahají až k roku 1215. Současná podoba zdejšího zámku vznikla řadou přestaveb, poslední proběhla v roce 1952.

Rozhledna na Kupě

Volně přístupná rozhledna vznikla v roce 2009 díky rozhodnutí zastupitelstva obce Bernartice. Dřevěná stavba je vysoká celkem 13 metrů, vyhlídkové patro je ve výšce 10 metrů a nahoru vede 44 schodů.

NS Na Onen Svět

Celá naučná stezka je dlouhá 66 km, začíná v Týně nad Vltavou a končí opravdu na Onom Světě, což je lokalita s Langovou rozhlednou, nedaleko obce Klučenice, severozápadně od Milevska.

Milevsko

Město v okrese Písek, první písemná zmínka je z roku 1184, zřejmě o tři roky později zde byl založen premonstrátský klášter, který měl výrazný vliv na další osudy města. Ve městě je řada dalších památek, například na náměstí stojí dvě radnice, barokní a novorenesanční, cenná je rovněž zdejší synagoga ze začátku 20. století.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Naučná stezka Na Onen Svět Cesta necesta podél oplocení neoplocení Květovské obory A jak dále, když červená značka vede do všech zákazů. Rozhledna na Kupě nad obcí Jestřebice Značení naučné stezky Vejrovským zemanstvím Ve Zběšičkách jsou připraveni, asi na vše. Stavidlo rybníku Tovaryš V Sepekově mají opravdu pěkný svatostánek. Výhled na viadukt před Milevskem Část kláštera v Milevsku Vítací nebo snad hrozící dívka na náměstí v Milevsku
redakce NaKole.cz, 19.08.2015
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 10 minutami
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 06:27
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 03:56
Cestování na kole Zase na cestě včera v 23:15
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

426 cyklistů (12 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024