reklama

Nahoru a dolů Zábřežskou vrchovinou aneb na kole za největším českým Eskymákem

Každá radost by měla být zasloužená, tedy měla by jí předcházet určitá snaha, ne-li strast. Přesně v tomto duchu bude následující výlet krásnou krajinou Zábřežské vrchoviny.

Drážní cyklostezka mezi obcemi Hoštejn a Nemile
Drážní cyklostezka mezi obcemi Hoštejn a Nemile
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Není potřeba vysvětlovat, ale město Zábřeh je začátkem i cílem tohoto okruhu. Tip pro motoristy, dobře se parkuje u zdejšího plaveckého areálu. Právě přes parkoviště prochází značení zdejšího modrého okruhu.

Nejprve dojedete do obce Nemile, kde vystoupáte k nenápadné tvrzi. Následuje pohodová cesta lesem nad vodní nádrží Nemilka, kterou sjedete do Růžového údolí.

Kde pivo teče a neteče

V Růžovém údolí je parádní restaurace, zde doporučujeme se občerstvit. Před vámi je ten úsek, v úvodu označený za snahu až strast. Zkrátka se pojede, bude tlačit, do kopce, a to asi 4,5 km.

Cyklostezka Varhany
Cesta nad vodní nádrží Nemilka

Nejprve projedete obec, s pro mnohé libozvučným jménem, Pivonín, ale tady vám pivo nenatočí. Následuje další stoupání po malé silničce, které vám zpříjemní několik krásných výhledů, absolutní klid a nedostatek civilizace. Konec stoupání je v obci Drozdov.

A jede se z kopce

Po zdolání necelých pěti kilometrech stoupání nastává ta příjemnější část výletu. Nejprve po cyklotrase 6230 dost razantně sjedete k Drozdovské pile. I zde je přívětivá restaurace. Následuje jízda po cyklotrase 521, podél říčky Březné. Vzhledem k tomu, že jde o takřka nepoužívanou silničku, čeká vás opravdu příjemná cesta údolní nivou.

Železniční skanzen
Železniční skanzen

S větším provozem, ale jen malinko, se setkáte v Hoštejně, kde odbočíte vlevo na cyklotrasu 6232, která velmi rychle najede na cyklostezku.

S Pendolinem o závod

Jan Eskymo Welzl
Jan Eskymo Welzl

Je jasné, že závod s Pendolinem je dopředu prohraný, obzvlášť v úseku, kde mu byla napřímena trať. Ta původní, lehce se kroutící nyní slouží cyklistům. Je zde na tělese zaniklé železniční trati vybudována perfektní cyklostezka. Cestou minete jedno občerstvení, ale také malý železniční skanzen, kde se můžete vyfotografovat v roli mašinfíry.

Konečně ten Eskymák

V obci Lupěné končí cyklostezka a nastává možnost volby. Zpět do Zábřehu můžete dojet jednak po modré značce, ale také po silnici s cyklotrasou číslo 6232.

A kde je ten Eskymák? Je to přeci náš legendami, nutno podotknout, že pravdivými legendami opředený zdejší rodák Jan Welzl. Podrobnosti o této vskutku úžasné osobnosti si dohledejte sami. Sochu tohoto „Čecha moravské národnosti“ naleznete hned u zábřežského nádraží.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Výlet je dlouhý asi 30 km. Povrch v naprosté většině zpevněný. Trasa vede takřka mimo automobilový provoz. Stoupání je v obci Nemile a následně z Růžového Údolí do Drozdova, zbytek takřka z kopce.

Praktické na cestu

Trasu lze projet na běžném kole. Místa k občerstvení jsou popsána v předchozím textu.

Zajímavosti na trase

Zábřeh

První písemná zmínka o Zábřehu pochází z roku 1254, od roku 1278 je již městem. K památkám města se řadí zámek, kostely sv. Bartoloměje a sv. Barbory. Na náměstí kašna a morový sloup.

Údolí Březné

Malebné údolí, kterým projedete od Drozdovské pily až k soutoku s Moravskou Sázavou. Údolí začíná pod Štíty, podél něj vede cyklotrasa 521. Úzké údolí je takřka neobydlené, až na Drozdovskou pilu a několik chat. Údolí je součástí přírodního parku Březná.

Železniční skanzen

Drážní cyklostezka vznikla na tělese části rušené, napřímené, tratě č. 270 Česká Třebová – Zábřeh na Moravě. Hlavní atrakcí skanzenu je parní lokomotiva Škoda řady CS 500. 

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Další tipy na zajímavé cyklovýlety

Fotogalerie

Drážní cyklostezka mezi obcemi Hoštejn a Nemile Na drážní stezce je několik nových mostů. Cesta nad vodní nádrží Nemilka Restaurace v Růžovém údolí Restaurace v Růžovém údolí Výhled od Drozdova směr Zábřeh Pan Eskymo Welzl Železniční skanzen S Pendolinem o závod
redakce NaKole.cz, 25.07.2017
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

200 cyklistů (6 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023