reklama

Greenways v ČR – Greenways Praha – Vídeň

Greenways Praha – Vídeň spojuje sítí cyklistických i pěších tras a stezek dvě hlavní města ve středu Evropy. Na kole či pěšky můžete objevit historická města a vesničky, navštívit romantické hrady, středověké kláštery, pocítit atmosféru starých židovských hřbitovů, vyzkoušet tradiční řemesla nebo si vychutnat proslulé moravské víno ve vinných sklepích.

Silniční kolo nechejte raději doma

Asi 460 kilometrů dlouhá trasa vede převážně po klidných asfaltových komunikacích, v některých úsecích však také po nezpevněných cestách. Na cestu doporučujeme vyrazit na trekovém či horském kole, silniční kola nejsou pro celou trasu nejvhodnější. I když vás stezka provede krásnými přírodními scenériemi, při přejezdech v okolí velkých měst se občas nevyhnete frekventovaným komunikacím. Proto dávejte pozor na zvýšený provoz aut a pamatujte, že obezřetný cyklista = šťastný cyklista.

Z Prahy do Vídně ideálně v turistické sezóně

Většina významných památek a hlavních turistických cílů je otevřena od dubna do října o víkendech, během hlavních prázdnin v červenci a srpnu pak každodenně (často mimo pondělí), proto je nejvhodnější plánovat cestu od půlky dubna do poloviny října. Nástupním místem je nově vybudovaný Centrální park městské části Praha 13 a trasa končí v samotném centru cyklistům nakloněné Vídně. Existuje zde síť několika cyklostezek, které vás pohodlně zavedou až do středu hlavního města našich sousedů.

Na kole po cyklotrase Praha-Wien
Foto: Nadace Partnerství

Kolik kilometrů, tolik památek

Trasa je rozdělena na čtyři hlavní úseky:

  1. Praha – střední Čechy,
  2. jižní Čechy,
  3. jižní Morava a
  4. Rakousko

Konkrétně se pak z Prahy do Vídně dostanete přes následující města:

Praha – Týnec nad Sázavou – Nevelkov – Sedlčany – Sedlec-Prčice – Tábor – Planá nad Lužnicí – Jindřichův Hradec – Nová Bystřice – Slavonice – Uherčice – Vranov nad Dyjí – Šatov – Hevlín – Mikulov – Valtice – Poysdorf – Lanzendorf – Wolkersdorf im Weinviertel – Vídeň.

Mapa Greenways Praha-Vídeň

Vybrali jsme pro vás nejpozoruhodnější místa na jednotlivých trasách. Najdete zde stálice turistického ruchu, ale také nevšední objekty a nejrůznější zajímavosti, o kterých jste možná nevěděli.

1. Praha – střední Čechy

Týnec nad Sázavou

Městečko Týnec nad Sázavou leží v malebném údolí řeky Sázavy. Dominantou je hradní areál s románskou rotundou, přilehlou gotickou obrannou hranolovou věží a základy přemyslovského paláce. V letní sezóně můžete vystoupit na věž, která slouží jako rozhledna a při její návštěvě máte jedinečnou příležitost seznámit se s jejími pozoruhodnými obyvateli, přebývá zde totiž kolonie netopýra velkého.

Kosova Hora

Původní hornická osada byla založena horníky těžícími v povrchových dolech zlato a stříbro. Koncem 15. století vzniklo v městečku židovské ghetto, v r. 1887 mělo město největší podíl židovského obyvatelstva (35%) ze všech českých měst. Dodnes se zachovala synagoga ze 17. stol. Za vsí se nachází starý židovský hřbitov s cennými náhrobky.

Sedlčany

Sedlčany jsou jedním z nejstarších sídel v Čechách. Vaší pozornosti zde neujde raně gotický původně opevněný kostel sv. Martina. V městském muzeu můžete shlédnout expozici o historii města, k raritám muzejní sbírky patří nesporně první housličky Josefa Suka, významného českého hudebního skladatele, který se narodil v nedalekých Křečovicích.

2. Jižní Čechy

Tábor

Tábor
Tábor, Foto: Nadace Partnerství

Mezi jedno z nejhezčích míst v tomto středověkém městě patří Žižkovo náměstí s výstavnými měšťanskými domy. Náměstí dominuje gotická budova radnice, ve které najdete expozici Husitského muzea. Za návštěvu stojí také 800 m dlouhé podzemí, které vzniklo propojením rozsáhlých sklepů městských domů.

Dírná

Historie obce sahá do 14. století, podle pověsti dokonce až do století 9. Před obcí upoutají vaši pozornost pěkná boží muka a na místě bývalé středověké vodní tvrze najdete zámek, který dnes slouží jako penzion a obklopuje jej anglický park. Obec Dírná získala titul Vesnice roku 2001.

Červená Lhota

Půvabný vodní zámek postavený na skále uprostřed rybníka je známou turistickou atrakcí. V letní sezoně můžete využít lákavé nabídky projížděk na lodičkách. Z Červené Lhoty si můžete udělat krátkou odbočku do Deštné, kde v letní sezoně stojí za návštěvu unikátní Provaznické muzeum v bývalé dílně jednoho z nejstarších provaznických rodů v Čechách.

3. Jižní Morava

Národní park Podyjí

Národní park se rozkládá podél řeky Dyje na české i rakouské straně hranice. Na území, které až do roku 1989 rozdělovala železná opona a jež bylo střeženo vojsky pohraniční stráže, zůstaly na strmých svazích nad meandrující řekou uchovány jedinečné lesní a křovinné ekosystémy. Nikde jinde ve střední Evropě se nesetkáte s říčním údolím tak málo ovlivněným činností člověka.

Šatov

V Šatově můžete navštívit známý malovaný vinařský sklep (č.46) vyzdobený naivními malbami jednorukého malíře, který své celoživotní dílo vytvářel při svíčce upevněné na čepici. Ve vsi jsou také zpřístupněny dva bunkry opevnění čseské hranice z doby před 2. světovou válkou, které po obsazení republiky navštívil Adolf Hitler.

Mikulov

Mikulovu vévodí impozantní barokní zámek vystavěný na skále nad městem. Na zámku vás bezpochyby zaujme vinařské muzeum a místní rarita – obří vinný sud, jeden z největších ve střední Evropě. Na historickém náměstí můžete obdivovat řadu renesančních měšťanských domů s figurální sgrafitovou výzdobou a nádvorními arkádami. Významnou památkou je hrobka rodu Dietrichštejnů.

Valtice

Greenways opouští Českou republiku před Valticemi, určitě si ale nenechte ujít návštěvu tohoto historického města. Dominantu města tvoří jeden z největších barokních zámků na Moravě, který je známý také jako sídlo Národního salonu vín. Po návštěvě zámku můžete zahájit objevování unikátního Lednicko-valtického areálu, zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO.

4. Rakousko

Herrnbaumgarten

Poblázněná obec – ne bláznivá, na to domácí kladou důraz, stejně jako na „Lahvové poštovní úřady“, na „obecní kolo“ a přirozeně na „národní lavičku“! Vedle 24hodinových závodů šneků místními vinicemi nebo Letních olympijských her se speciálními disciplínami jako házení ručníků politiky se v obci konají i další poblázněné akce.

Poysdorf

Vinařská obec a rakouská metropole sektu viditelná již zdaleka díky ranně baroknímu kostelu sv. Jana. Pokochejte se pohledem na město a jeho okolí z pevnostní zdi a zavítejte do zajímavé sklepní uličky „Gestetten“, která se nachází hned za kostelem.

Mistelbach

V žádném případě byste si neměli nechat ujít výstup na horu Kirchberg a prohlídku gotického kostela Martinskirche. Obzvláště zajímavá je gotická pískovcová socha „krásná Madona“ z roku 1410 a románská kostnice se zajímavým tympanonem.

Hagenbrunn

Známá vinařská obec před Vídní nabízí množství restaurací a vinařství. Pro milovníky umění se vyplatí sjet z hlavní trasy a navštívit umělecký projekt „My Way“, sochy představující cestu člověka od jeho narození až po jeho smrt. Jedná se o největší památník lidskému životu na světě.

Z Hagenbrunnu už je to do rakouské metropole, která nabízí stovky turistických míst, „za pár“. Tak šťastnou cestu!

Více informací o stezce Praha – Vídeň najdete na www.prahaviden.cz

 

Cyklisté vítáni

Partnerem seriálu „Greenways v ČR“ je značka Cyklisté vítání – certifikace kvality služeb ubytovacích a stravovacích zařízení, kempů a turistických cílů, která poskytují perfektní zázemí pro vás i vaše kola.

Podívejte se na dostupnost certifikovaných služeb na Greenway Praha-Vídeň.

 

Seriál „Greenways v ČR“

Fotogalerie

Komárov Tábor Mezi Českými Budějovicemi a Zlatou Korunou Telč Hardegg Nad Valticemi Odpočívka u Obersdorfu
redakce NaKole.cz, 27.06.2014
Vyzkoušejte
 (CK Mamut tour)

Bavorsko na kole s výlety do Tyrolska

Německo, Rakousko
03.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
15 590 Kč
 (CK Cyklotur)

Romantická města čtyř řek na kole

Německo
08.07.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
13 480 Kč
 (CK Cyklotur)

Dolní Rakousko na kole – Bad Vöslau

Rakousko
24.07.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
8 680 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

180 cyklistů (5 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023