reklama

Cyklostezky mezi jihem Prahy a Středočeským krajem

Před několika roky se konala schůze zástupců Jesenice u Prahy a obcí v okolí, které se nachází na jihovýchodním okraji od metropole. Hlavním tématem byl rozvoj cyklostezek. Dlouho se nic nedělo, jenže sliby se mají plnit, a v tomto případě se plní. Sice pomalu, ale přeci, a o tom jak je tomu ve skutečnosti jsme se začátkem května 2017 vydali podívat do terénu. Vznikl z toho zajímavý odpolední výlet.

Odpočívadlo na okraji obory v Průhonicích
Odpočívadlo na okraji obory v Průhonicích
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Cílem výletu je co největší využití cyklostezek v oblasti mezi Prahou 11, Jesenicí a Uhříněvsí. Výlet tvoří okruh, jako start i cíl můžete zvolit stanici metra Opatov. Již od metra se vyjíždí po chodníkové, smíšené cyklostezce společně s Greenway Praha – Vídeň.

Nejprve sjedete do Kateřinek, kde se napojíte na cyklotrasu A21. Podjedete protihlukový val a dálnici D1. Zde pozor na hlavu! Druhý podjezd je opravdu nízký, navíc neosvětlený a je zde takřka stále mokro. Na opačné straně navazuje cyklostezka do Šeberova, kterým společně s cyklotrasou A21 prokličkujete, kolmo přejedete rušnou Kunratickou spojku (POZOR!), okolo rybníku Šeberáku dojedete k autobusové zastávce Šeberák.

Kunratický zámecký park
Hlavní cesta zámeckým parkem v Kunraticích

V tomto místě cyklotrasu A21 opustíte a pokračujete po zelené turistické značce, která vás provede bývalou bažantnicí, která je součástí zámeckého parku. Právě na rozhraní těchto zelených ploch je rozcestí turistických značek. Než vyrazíte dále po žluté, prohlédněte si vlastní zámecký park.

Konečně do Středočeského kraje

Žlutá značka vede ven nejen z Kunratic, ale i z Prahy. Opět překonáte Kunratickou spojku, ale tentokrát bezpečně podjezdem. Projedete se pověstnými jahodovými lány. Přechod hlavní město – Středočeský kraj nemůžete přehlédnou. Z metropole se vyjíždí po nezpevněné polní cestě, která bývá po deštích dost blátivá. Středočeši pak nastavili vysokou laťku. Ke Středočechům vjedete po asfaltové cyklostezce, doprovázené Planetární naučnou stezkou. Rozdíl pro hlavní město až ostudný. Zde se evidentně sliby neplní.

Hranice Prahy
Rozhraní Prahy a Středočeského kraje je opravdu zřetelné.

Vjezd do Vestce si místní opravdu vyšperkovali, je zde síť cyklostezek, zrekultivovaný rybník, dětská hřiště, venkovní posilovna, sportoviště a občerstvení, kde vaří obědy. Z Vestce pokračujte vlevo společně s cyklotrasou 8100, projedete okolo golfového areálu a po malé silničce dojedete ke zdi okolo obory průhonického zámku.

Dvě varianty

Zde, u zdi obory Průhonického parku, máte dvě možnosti, jak pokračovat dále do Dobřejovic.

První varianta vám nabídne návštěvu Průhonic, což je jistě lákavý cíl. Zvláště zdejší park je lahůdkou. Zde je však jízda na kole zakázána.
Příjezd do Průhonic vám ukáže částečně cyklotrasa 8100 a červená značka. Na Květnové náměstí vede ulice Hlavní. Z Průhonic se vyjíždí po cyklotrase 11 ulicí Dobřejovickou, která vede k další nové cyklostezce.

Pokud si chcete více užít jesenických cyklostezek a vyhnout se Průhonicím, odbočte vpravo po červené a cyklotrase 8232. Po 2 km dojedete v pohodě po cyklostezce do Osnice. Bohužel odtud do Dobřejovic vede jen dost frekventovaná Pražská silnice. Nepříjemný úsek je dlouhý asi 1,3 km.

Obě varianty se spojují ne severním okraji Dobřejovic u Nového rybníku, od kterého vyjdete opět po cyklotrase 8100. Podjedete dálnici D1, projedete „obec" s názvem Tescoma a před vámi jsou Nupaky.

Do přírody

Obcí Nupaky, projeďte směr Kuří po hlavní Nupacké, ale před posledním stavením po levé straně odbočte vlevo. Poznávacím znamením je ocelová závora. Za ní začíná zcela odlišný druh výletu, a to přírodní. Zde opustíte zástavbu, asfaltové cyklostezky a projedete se, s malými přerušeními, jen pěknou přírodou.

Z Nupak sjedete k Pitkovickému potoku, někdy zvanému Vinný potok, ten vás bude nadále doprovázet po dost dlouhou dobu. Pojedete po pohodlné, vyšlapané a vyježděné pěšince. Držte se stále na pravém břehu potoka. Asi po 1,3 km dojedete zpět na území hlavního města, zde však hranici nepoznáte. Pěkně upravený rybníček pod Lipany je již na území hl. města Prahy.

Benice
Cesta z Benic, směr ul. K Dálnici

Pohodlná cesta vás vyvede na silničku do Benic, které minete po levé straně. Kolmo přejeďte hlavní ulici Květnového povstání a pokračujte za závoru po neznačené, ale pohodlné cestě. Minete zahrádkářskou osadu, za ní pokračujte po vyježděné pěšince podél oplocení zadních částí zahrad. Širší cesta vás dovede k ul. K Dálnici, kudy vede zelená značka. Zde odbočte vlevo.

Zelený konec

Pokud budete již jen a pouze ledovat zelenou značku, může popis výletu skončit. Zelená vás totiž dovede zpět do Kateřinek, kde jste asi před 31 km byli. Cestou pojedete opět po pravém břehu Pitkovického potoka, a opět pěknou přírodou údolní nivy. Minete přírodní památku Pitkovická stráň, kde je i naučná stezka Povodím Botiče. Projedete Křeslice, za nimi další přírodní památku Milíčovský les a rybníky, zde rovněž vede naučná stezka jmenující se Milíčov. Vyjedete z lesa a jste v Kateřinkách, tedy zpět na původní trase. Okruh se uzavřel.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Celý výlet je dlouhý, tak jak je popsán, asi 33 km. Zhruba 9,6 km pojedete po cyklostezkách, po přírodních pěšinkách pak ujedete asi 8,8 km, zbytek vede po malých silničkách.

Na trase nejsou žádná příkrá stoupání ani prudké sjezdy. Terénně náročnější jsou krátké úseky u Pitkovické stráně a podél Pitkovického potoka vůbec. Zde hodně záleží, jak je mokro.

Výlet je sjízdný na MTB, se zvýšenou opatrností v přírodních úsecích i na krosovém kole.

Praktické na cestu

Občerstvení, nejčastěji hospůdky naleznete v Šeberově, u Šeberáku, ve Vestci, v Průhonicích, Nupacích.

Výlet lze alternativně ukončit nedaleko u Lipan na nádraží v Kolovratech. Místo na metro Opatov, můžete skončit u metra Háje.

Zajímavosti na trase

Bažantnice v Kunraticích

Současný les je původní bažantnicí, patřící k nedalekému zámku. V současnosti se jedná o silně zarostlé území s mnoha vzrostlými starými stromy, z nichž několik dubů je chráněno jako památné stromy. Lesem prochází dvě diagonální cesty, v místě jejich křížení je malé dětské hřiště.

Zámek a zámecký park v Kunraticích

Současný zámek stojí na místě tvrze doložené k roku 1336. Barokní zámek byl vybudován kolcem 17. století, následně byl několikrát přestavován. Zámek je nepřístupný pro veřejnost.

Park navazující na zámek má rozlohu 6 ha a je památkově chráněn. V parku naleznete tenisové kurty, altánek, dětské hřiště atd. Roste zde památná lípa srdčitá, jejíž stáří je odhadováno na 185 let

PP Pitkovická stráň

Přírodní památka o rozloze 0,55 ha byla vyhlášena v roce 1969 a chrání skalní ostroh nad Pitkovickým potokem. Vyskytuje se zde vzácný koniklec luční český. Jámy ve stráni vznikly během druhé světové války jako vojenské okopy.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kolasilniční kolakrosová kola i elektro­kola s tradicí od roku 1993.

 

Další tipy na výlety v okolí Prahy

Fotogalerie

Odpočívadlo na okraji obory v Průhonicích Kateřinky, podjezd pod protihlukovou barierou a dálnicí Přepad rybníku Šeberáku Hlavní cesta zámeckým parkem v Kunraticích Jahody, Kunratice, jahody atd. Rozhraní Prahy a Středočeského kraje je opravdu zřetelné. Dětské hřiště pod Nupaky Upravený rybníček pod Lipany Cesta z Benic, směr ul. K Dálnici Meandry Pitkovického potoka
redakce NaKole.cz, 09.06.2017
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

171 cyklistů (5 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023