reklama

Do Sedlčan nejen za Pepou – tip na výlet ve středním Povltaví

Nejen televizní reklamou prosazený sýr hermelínového typu jménem Pepa město Sedlčany vskutku zviditelnil. Nicméně toto město, a jeho okolí, má mnohem více důvodů k návštěvě a projížďce na kole.

Cyklisté u dřevěného Jakuba Krčína.
Cyklisté u dřevěného Jakuba Krčína.
Foto: Jiří Juřík

Sedlčany naleznete tak trochu stranou od hlavních silničních tahů směřujících z metropole na jih. Město se nachází mezi dálnicemi D1 a D4, uprostřed kterých navíc protéká řeka Vltava, tu zde v její cestě zdržují vodní nádrže Orlík a Slapy.

Z tohoto vyplývá, že jde o končiny relativně odlehlé, ale o to, a díky tomu i malebnější. Jsou zde kopečky, malá pole, lesíky, vesničky, vskutku pestrost sama. Vše to pak proplétá řada malých silniček, polních i jiných cest, zhusta značených jako turistické nebo cyklotrasy.

Sedlčansko
Malebné Sedlčansko

Předně nutno upozornit, že ne všechny turistické cesty jsou vhodné pro jízdu na kole. Třeba naučná stezka Drbákov-Albertovy skály je zcela nesjízdná. My jsme vyzkoušeli následující okruh, který spojuje jak jízdu po silničkách, tak i něco terénu, a to ve variabilním provedení.

Popis trasy

Zámky a tvrze a jiné památky

Začátkem budiž město Sedlčany, odkud vyjedete po červené značce a cyklotrase 8133 směr obec Příčovy. Zde se setkáte s prvním zámkem na své trase, bohužel jeho stav není nic moc a je nepřístupný. Nicméně záhy dojedete k pozoruhodné zřícenině původně větrného mlýnu.

Torzo větrného mlýna
Působivá zřícenina větrného mlýna u obce Příčovy

Zanedlouho objedete rybník Musík, za kterým si můžete vybrat jestli do Křepenic dojedete přes Nalžovice, kde je další zámeček, nebo terénem po žluté značce.

Křepenice jsou jedním z hlavních cílů výletu. Stojí zde totiž opravdu pěkná tvrz, kterou vlastnil slavný Jakub Krčín.

Rybník Musík
Po hrázi rybníku Musík se jezdí dobře.

Z Křepenic vede další cesta do Radíče, v tomto směru vedou cyklotrasy 7, 8132, EuroVelo 7 a Vltavská cyklistická cesta. V Radíči je další zámek, tentokrát pro veřejnost přístupný. Pokračování cesty může vést opět buď po silnici, nebo terénem po modré značce, proti proudu potoku Mastníku. Obě varianty by vás měly dopravit do Osečan. I zde je zámek, ale tentokrát nepřístupný.

Na rozhlednu nebo ne

Rozhledna Drahoušek
Rozhledna Drahoušek

V obci Osečany se nabízí něco jako vrcholová prémie v podobě výšlapu k rozhledně Drahoušek. Nahoru vede silnička s cyklotrasou 8132. Z obce je to asi 2,5 km s převýšením 150 metrů. Odměnou může být další výstup na rozhlednu, tentokrát po 168 schodech a rozhlížení se po dalekém okolí. Pod rozhlednou je i sympatický přístřešek, to pokud byste zde chtěli v klidu přenocovat.

Poslední část výletu opět nabízí dvě varianty. Silniční obnáší sledování cyklotras 8132 a 8136. Terénnější představuje sjezd po červené, a opět vede proti toku Mastníku.

Takto se záhy dostanete okolo terénní závodní trati a jatek vrátíte do Sedlčan.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Variabilní trasa, v plné délce dlouhá lehce přes 31 km, kde vystoupáte asi 550 metrů. Povrch se střídá, pojedete jak po zpevněných komunikacích, tak i po polních a lesních cestách.

Praktické na cestu

Autem se do Sedlčan dostanete po komunikacích D4 nebo E55, které právě přes Sedlčany spojuje komunikace č. 18.

Z Prahy do Sedlčan jezdí vlak s přestupem v Olbramovicích. Cesta trvá hodinu a půl.

Občerstvení na trase je v každé větší obci.

Zajímavosti na trase

Sedlčany

Sedlčany jsou poprvé písemně připomínány v roce 1294, kdy byly střediskem Středního Povltaví. V roce 1580 získává město Jakub Krčín. V průběhu druhé světové války bylo Sedlčansko vystěhováno pro účely nacistického vojenského prostoru.

Větrný mlýn

Původní větrný mlýn holandského typu vznikl zřejmě před rokem 1606 a pracoval až do 18. století. Byť jde o zříceninu, stále se průměrem 13,5 m a sílou zdiva u paty až 1,2 m jedná o jeden z největších větrných mlýnů u nás, ale i Evropě.

Tvrz Křepenice

Díky novému, soukromému majiteli jde o velmi dobře zachovanou tvrz, která pochází zřejmě již ze 13. století. Dlouhou dobu Křepenice patřily Rožmberkům, ti je prodali r. 1580 Jakubu Krčínovi, který současnou tvrz vystavěl.

Zámek Radíč

Zámek stojí na základě původní gotické tvrze ze začátku 14. století. Současný stav začal vznikat v období ranného baroka. Následně zámek často měnil majitele, v současnosti je areál v soukromém vlastnictví, je udržován a pro veřejnost zpřístupněn.

Rozhledna Drahoušek

Věž spojuje funkci rozhledny a telekomunikační věže, zpřístupněna byla v roce 2004. Vstup je zpoplatněn a rozhledna má svojí provozní dobu. Celková výška věže je 48 m, vyhlídka se nachází v 32 metrech.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Tipy na výlety ve Středních Čechách

Fotogalerie

Cyklisté u dřevěného Jakuba Krčína. Malebné Sedlčansko Působivá zřícenina větrného mlýna u obce Příčovy Zámeček v obci Příčovy čeká na opravu. Po hrázi rybníku Musík se jezdí dobře. Zámeček v Nalžovicích je sice opravený, ale nepřístupný. Krčínova tvrz v Křepenicích je nepřístupná. Zámek Radíč si můžete prohlédnout i zevnitř. Rozhledna Drahoušek Sedlčanská radnice
redakce NaKole.cz, 10.08.2017
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

165 cyklistů (4 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023