reklama

Výlet nejen do lesů v okolí Hradce Králové

Jihovýchodním směrem od krajského města Hradec Králové se v délce asi 33 km, tedy až k městu Choceň, táhne takřka souvislý pás lesů, jehož severní hranic tvoří řeka Orlice, nejprve Tichá, po soutoku s Divokou normální. Podstatné je, že územím vede řada turistických cest a cyklotras, takže se zde na kole dobře a hojně jezdí.

Žlutá vede i po takovéto sotva sjízdné pěšince. Pohodlnější alternativou je cyklotrasa 4158 a 4258.
Žlutá vede i po takovéto sotva sjízdné pěšince. Pohodlnější alternativou je cyklotrasa 4158 a 4258.
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Klasický výjezd z Hradce Králové je z místní části Malšovice, kde začíná komunikace Hradečnice, po které vede modrá značka a cyklotrasa 181. Cesta Hradečnice je pro svůj kvalitní asfalt rovinatost oblíbená především mezi inlinisty, proto pozor.

Hradečnice
Začátek Hradečnice

Nejprve minete Lesní hřbitov, který doporučujeme ve vší úctě a pokoře navštívit. Jde vlastně o lesopark, ve kterém jsou nenásilně rozprostřeny jednotlivé hroby, tedy něco zcela odlišného od „sídliště“ pro nebožtíky, jak jej známe třeba z pražských Olšan.

Kousek za hřbitovem můžete udělat malou odbočku ke sv. Hubertovi, což je útulná mýtinka s dřevěnou sochou světce.

Další zastávku můžete udělat u občerstvení Ve Vlčích jamách, za bufetem pak následuje prohlídka výběhů s divočáky, daňky a muflony. Nedaleko naproti je pak výběh s jeleny.

Bukový les
Cesta mezi letitými buky

Hradečnice, modrá a cyklotrasa 181 vás velmi pohodlně po asfaltu, a takřka po rovině dovedou do obce Bělečko, za kterou se charakter výletu poněkud umění. Nadále pojedete sice stále přírodou, ale po lesních cestách až pěšinkách. Trasu vám bude nadále určovat modrá značka. Objedete přírodní rezervaci Buky u Vysokého Chvojna a za nimi odbočíte vlevo na žlutou značku, která vás terénem doprovodí na rozcestí Přívratka. V tomto místě se můžete rozhodnout, jak pokračovat dále.

Pohodlnější cesta vede po cyklotrase 4158 a 4258. O poznání terénnější varianta dále spolu se žlutou značku vede nad řekou Orlicí, sleduje i Poorlickou naučnou stezku a přírodní památku Orlice, kde řeka pěkně meandruje. Postupně projedete několik chatových osad, chvilku pojedete po širokých polních cestách, ale i po malých pěšinkách přes kořeny. Terénní úsek se žlutou končí u mostu nedaleko Štěnkova, odkud dále pokračujte po cyklotrase 4168.

Meandry Orlice
Meandry řeky Orlice

Nyní již opět pohodlná cesta vás dopraví do Podorlického skanzenu v Krňovicích. Jeho prohlídka stojí za zastavení. Následuje nedlouhý, asi 2,8 km dlouhý úsek, kdy poprvé pojedete společně s automobilovým provozem, tedy po běžné silnici, ale s malým provozem. Silnice vás dovede do Bělče nad Orlicí, kde se nabízí další lákavá zastávka, kterou v sezoně spolu s vámi využije jestě několik desítek dalších cyklistů. Jde o minipivovar U Hušků s velkou zahrádkou  a hromadou cyklostojanů.

Minipivovar
Minipivovar v Bělči nad Orlicí

Z Bělče vyjedete společně s červenou značkou a cyklotrasou 4197, se kterými se vrátíte zpět do hradeckých lesů, pryč od aut a zástavby. Minete další lesní bufet U Pytláka a za ním již zbývá se jen vrátit na start, k čemuž lze využít cyklotrasu 4197.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Popsaný výlet je dlouhý 35 km, ale lze libovolně prodloužit, či zkrátit. Náročnost se dá rozdělit do tří úrovní: pojedete po hladkém asfaltu, který vystřídají klasické lesní cesty s nezpevněným povrchem, a do třetice můžete jet po technicky náročnějších pěšinkách, ale tento úsek lze objet.

Praktické na cestu

Parkování je možné u Zděné boudy nebo u Lesního hřbitova. Občerstvení nabízí lesní bufety, dále zmiňovaný pivovar, a samozřejmě několik podniků v Malšovicích.

Zajímavosti na trase

Městské lesy Hradec Králové

Své lesy obdrželo město Hradec Králové od římského krále Albrechta již v roce 1370, jejich rozloha se postupně zvětšovala, nyní dosahuje 3 800 hektarů lesa, rybníků a dalších pozemků. Na 98% plochy lesů je nyní vedeno jako lesy příměstské se zvýšenou rekreační funkcí.

V hradeckých lesích se nachází několik chráněných území, přírodních památek a rezervací, kde je chráněn původní porost, například buky staré až 400 let.

Přírodní památka Orlice

Jsou zde chráněny přirozené meandry a stojatá voda, kde roste řada vzácných rostli a žijí ohrožení vodní ptáci. 

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Další tipy na výlety

Fotogalerie

Žlutá vede i po takovéto sotva sjízdné pěšince. Pohodlnější alternativou je cyklotrasa 4158 a 4258. Začátek Hradečnice Svatý Hubert Spokojené divoké prase ve výběhu Cesta vede mezi letitými buky. Nepřehlédnutelná památka na vojenské řádění Nejterénnější úsek je u řeky Orlice. Meandry řeky Orlice Pivovar U Hušků je cyklisty opravdu vyhledáván. Lesní bufet U Pytláka Na cyklisty se myslí na více místech, zde u Stříbrného rybníku.
redakce NaKole.cz, 26.10.2017
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

178 cyklistů (0 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023