reklama

V Pardubicích volí pro každou pátou cestu jízdní kolo

Pardubice pracují na podpoře cyklistické dopravy už řadu let. (Tomáš Richter)

Pardubice směle konkurují německým městům a v některých ohledech je dokonce překonají. Tuto skutečnost odhalil rozsáhlý průzkum dopravního chování, který dal Pardubičanům jedinečnou možnost porovnat se s našimi severními sousedy.

Kam (možná) pojedete na letošní dovolenou?

Holiday World 2014 (Jiří Juřík)

Tuto otázku vám před několika dny mohl pomoci zodpovědět 23. ročník středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World, který ve dnech 20. až 23. února zabral celá tři křídla výstavního areálu v pražských Holešovicích.

Recenze skládacího kola Tern Joe D24

Skládací kolo Tern Joe D24 (Petr Vít, NaKole.cz)

Tern Joe D24 je zástupcem ne příliš obvyklé kategorie „velkých“ skládaček – jde o kolo více méně standardní velikosti s 26" koly, určené primárně pro ježdění po městě nebo v lehčím terénu. Dominantním rysem této kategorie je limitovaná skladnost – kolo sice složíte, ovšem zapomeňte na portabilitu skládaček s 20" nebo menšími koly – spíš než pro neustálé skládání při nastupování do tramvaje či autobusu je tento kus vhodný pro snadnou přepravu autem, dobře se vejde do výtahu a má menší nároky na uskladnění například v bytě.

Které město u nás je nejpřátelštější k cyklistům?

Velkou popularitu si jízdní kolo získalo v dánské metropoli Kodaň, která začala na opatřeních pracovat už v 70. letech minulého století. (Květoslav Syrový)

Vybrat to nejlepší „cykloměsto“ má pomoci soutěž nazvaná Hlavní město cyklistů. Třináctičlenná odborná porota v ní bude posuzovat nejen stav infrastruktury nebo počet cyklistů v ulicích, ale také kvalitu připravených strategií a spolupráci klíčových hráčů, kteří mají vliv na dopravní politiku města.

Jak mazat běžecké lyže (3.) – Mazání stoupacími vosky

Aplikace podkladového klistru (Ski a Bike Centrum Radotín)

Stoupací vosky se aplikují na běžecké lyže pro klasickou a kombinovanou techniku. Nanáší se jen do stoupací komory ve středu lyže. Tuto část skluznice před vlastním voskováním zdrsněte brusným papírem a poté jí zbavte prachu specilání fiberlenovou utěrkou. Zdrsnění přispěje k tomu, že se stoupací vosk na skluznici udrží delší dobu.

Bike Sharing System – veřejná kola pro každého

Vel'oh – automatizovaná půjčovna kol v Lucemburku (Václav Vrtal, NaKole.cz)

Jistě jste o tom slyšeli nebo dokonce sami vyzkoušeli, protože v zahraničí to již léta funguje – veřejné půjčovny kol, nebo jinak, kola ke krátkodobému zapůjčení, čili sdílená kola, anglicky pak bike sharing.

Jak mazat běžecké lyže (2.) – Mazání skluznými vosky

Univerzální tekutý vosk (Ski a Bike Centrum Radotín)

Skluzné vosky snižují tření mezi skluznicí a sněhem a tím lyže zrychlují a šetří energii lyžaře. U běžek na bruslení se aplikují po celé délce skluznice, u lyží na klasickou techniku či u kombi běžek pak na přední a zadní část skluznice mimo stoupací komoru. Skluzné vosky se dělí na tekuté a pevné. Tekuté vosky se snáze nanášejí, pevné zase poskytují lepší vlastnosti.

Oceněný Ráj rozhlednový

 ()

Členové Asociace publicistů a novinářů cestovního ruchu, v současnosti Czech Travel Press, vyhlásili nejlepšího knižního průvodce pro rok 2013. Stal se jím titul Rájem rozhlednovým od, v tomto oboru osvědčeného autora Jiřího Štekla, který vydalo vydavatelství Cykloknihy. Knížka zachycuje 70 nejnovějších rozhleden, které na území ČR vznikly za poslední čtyři roky, tedy od roku 2009.

Jak mazat běžecké lyže (1.) – Čištění a příprava skluznice

Čištění skluzové části voskem za tepla (Ski a Bike Centrum Radotín)

Do zasněžené krajiny se můžete vydat buď na speciálně upraveném biku nebo klasicky na lyžích. A jestli si chcete jízdu na běžkách pořádně užít, je třeba dobře namazat. Je přitom jedno, jestli jste rekreační lyžař, běžkař-turista, nebo závodník. Proto jsme pro vás připravili malý seriál o tom, jak by správná příprava běžeckých lyží na jízdu měla vypadat. Postupně se v něm seznámíte s péčí o skluznici a jejím čištěním, s mazáním skluznými a nakonec i stoupacími vosky.

Recenze skládacího elektrokola Gocycle G2R

Skládací elektrokolo Gocycle G2R (Petr Vít, NaKole.cz)

Je to už nějakou dobu, co jsme měli v redakci k dispozici futuristické skládací elektrokolo Gocycle – tehdy ve verzi G1. Aktuální vylepšenou verzi G2R vám krátce představíme právě teď.

« Předchozí 1 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 85 Další »
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

 ()
2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu v Biškeku, konzumovali večeři, první jídlo v Kyrgyzstánu, a rozhlíželi se u toho kolem sebe. Ne že bychom se v těch asijských obličejích vyznali, ale že se všude pohybovala jenom mládež, a…
Peggy | včera

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Postřižinský cyklootvirák dnes v 16:04
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 15:24
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část dnes v 15:09
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 14:24
Cestování na kole Sevilla a jižní španělsko vůbec 2024/4 dnes v 13:27
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část dnes v 13:25
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

212 cyklistů (14 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu…
Peggy | včera

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024