reklama

Závod o čas v kulisách města

Včera ráno se uskutečnil nevídaný závod. Z východního a západního okraje Prahy vyrazili v půl osmé jezdci na kolech, aby změřili svoje síly s automobilem, MHD a motorkou. Cílem bylo centrum města, přesněji Český rozhlas, který byl zároveň pořadatelem celého závodu. Byli jsme u toho.

Na kole závodil také herec Saša Rašilov
Na kole závodil také herec Saša Rašilov
Foto: Jitka Vrtalová

Startovací místa – sídliště Dědina a sídliště Černý Most – vybrali zástupci Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu, Magistrátu a Dopravních podniků hl.m. Prahy.

V cíli

Jako první dorážejí krátce po sobě dva cyklisté, kteří startovali na Dědině. Absolutní jedničkou byl Jiří Ježek, paralympijský vítěz z Atén. Jen tři minuty po něm probíhá pomyslnou cílovou páskou Jan Bouchal, mluvčí Auto*Matu. Každý jel trochu jinou trasu. Cesta jim trvala méně než půl hodiny. Po další minutě se otevírají dveře a dovnitř vchází mladík s helmou pod paží – motorkář z Dědiny.

Půlhodinový limit jen lehce překračují cestující MHD z Černého mostu. Pán v obleku, který si popoběhl, chytil ještě odjíždějící soupravu metra. Paní v kostýmku je v cíli o další tři minuty později. „Mně se to metro zavřelo přímo před nosem,“ směje se.

Téměř souběžně s nimi jsou tu dvě kola z Černého mostu. Přijeli na nich Saša Rašilov a Jan Regal – jeho průvodce bludištěm Prahy. „Hodně mě šetřil, jinak bychom tu byli rychleji,“ komentuje cestu známý herec.

Následuje dlouhé čekání na automobily, zpestřené jen příchodem dalšího cestujícího MHD, tentokrát z Dědiny. Obě auta uvízla v koloně a řidiči o sobě dávají vědět jen mobily. První z nich se vymotá za bezmála padesát minut, na druhé čekáme něco málo přes hodinu.

Trocha statistiky

Pokud zprůměrujeme výsledky pro jednotlivé dopravní prostředky, vypadá tabulka takto:

Motocykl..... 30 min.
Kolo..... 30,7 min.
MHD..... 38 min.
Auto..... 56,5 min.

Špičku žebříčku ovlivnilo hlavně to, že motocykl jel jenom jeden, a to z bližší Dědiny. Výsledky cyklistů obsahují časy z obou startovních míst a také hodnoty, které dosáhli sportovci i běžně trénovaní (nebo spíš netrénovaní) jezdci.

Závod v přímém přenosu

Poznámka: Nejde o přímý přepis myšlenek, které táhly hlavou účastníkům závodu. Následující řádky jsou pokusem o rekonstrukci zážitků při cestování po hlavním městě. Následující popis vychází jednak z výpovědí závodníků v cíli, jednak z vlastních zkušeností.

Automobil

Nasednout, zapnout pásy, otočit klíčkem a jedem. Zařadím zpátečku, vycouvám, pravou rukou zapnu Zelenou vlnu. Za jedna, za dva, za tři a už to frčí. Snad ještě stihnu tu zelenou, šlápnu na to… joooo, projel jsem to. Přechod – tak budeš sakra přecházet nebo ne, už se rozmysli! Příště už chodce pouštět nebudu, to bych tu trčel kdovíjak dlouho. Na obzoru fronta, zpomalím za dvě, za jedna a už stojím. Neutrálek, stojí tu všichni, tak co můžu dělat. Aspoň mám čas vyřídit nějaké telefonáty. Mobil, tááák, ahoj zlato, dorazim asi o něco později, uvíznul jsem v zácpě. Popojedem, sakra, vyšlo to akorát na přechod a lidi mi klepaj na sklo. Krčim rameny, co můžu dělat, když to tak vyšlo? Hergot, kam se cpeš ty chytráku z levýho pruhu? Já taky spěchám, spěcháme přece všichni. Adrenalin letí nahoru. Tak cigaretu na uklidnění, s tím stejně nic nenaděláš. Akorát ti pak doktor řekne, že se nemáš rozčilovat.
No, konečně se to trochu hejbe. Tak jedem, ať už jsem tam. Jenom kdyby mě tolik nebrzdily ty semafory… No sláva, už jsem tady. Zaparkovat, zamknout auto, protáhnout záda. Cože, že už jsou všichni tady? No co můžu dělat, když jsem zůstal trčet v zácpě? Kdo to moh čekat?

MHD

Stojí to za dobíhání? Ale co, tak trošku popoběhnu. Super, stihnul jsem to. Díky, pane řidiči! Jedu prakticky z konečné, autobus zeje prázdnotou. Pohodlně se rozvalím na sedačce. Směrem ke konečné metra se místa zaplňují, lidi dokonce i stojí, pouštím sednout jednu maminku. Usměje se na mě. Přemýšlím o tom, jak to dneska dopadne. Vloni vyhrál skútr. Já se teda nikam nepoženu. Tak že bych si něco přečetl? Blesk nebo tu zprávu, co mám zítra odevzdat? Vítězí Blesk. Vztyčené noviny mě odříznou od ostatních spolucestujících, kteří jsou až nepříjemně blízko.
Tak konečná, přestup na metro. Proud lidí mě vynese z autobusu. Než se stačím rozkoukat, jsem v metru. Jede to, frčí to, nerozhlížíme se, rychle dovnitř, ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají. Nechám se nést davem. Jít rychleji ani pomaleji nejde, v obou případech riskuje člověk kolizi s někým jiným. Standardní rychlost zajišťuje střed v tabulce. Ani mě to nepřekvapilo. Je to taková každodenní rutina, rituál na zahájení pracovní doby. Tak zítra zase metrem!

Kolo

Počasíčko nám dneska přeje, pojede se zčerstva. Babí léto mám nejraději, nejsou už vedra, ale příjemně teplo, fouká čerstvý větřík, to se to pojede. Tři, dva, jedna, start, našlápnu pedály. Jedu v klídku, nestrhám se hned na začátku. Svaly se postupně zahřívají, začíná být i teploučko. Cestu jsem si vybral s předstihem. Není to sice úplně nejkratší, ale zato je to mimo automobilový provoz. Nechci si o sobě přečíst zprávu v Černé kronice. Jede se super, tralalá… Na chvíli křížím hlavní, kde stojí kolony aut. V každém autě jeden, maximálně dva lidi. Nazdar, klucí. Prokličkuju mezi nimi, částečně po chodníku, na semaforu jsem první. Tak čau, nechávám je za zády. Vítr příjemně chladí, ale cestou do kopce jsem se i zapotil. Ve finále musím po chodníku, na Vinohradskou by vjel na kole leda sebevrah. A už jsem tady. Že jsem tu první? To je jedno, i tak je mi fajn po těle. Hlava příjemně prázdná a čistá. Akorát jsem zpocenej. Až se vysprchuju a převlíknu do suchýho, jdu na to. Už se těším.

Na závěr

Chtěla bych poděkovat redakci Motožurnálu, který celou akci uspořádal. Výsledky závodu mohou být pro řadu lidí překvapením. Snad je to inspiruje, aby vyzkoušeli pro každodenní cesty po městě i jiné dopravní prostředky než automobil.

Fotogalerie

Na kole závodil také herec Saša Rašilov První dorazil do cíle paralympionik Jiří Ježek Druhý došlapal Jan Bouchal, mluvčí Auto*Matu Třetí přijel na motocyklu Petr Kološ z redakce Motožurnálu Nejrychlejší dopravní prostředky v Praze
Jitka Vrtalová, 20.09.2005
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 před 13 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

196 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023