reklama

Pražské cyklostezky pod stromeček

Jako ve všech organizacích s rozpočtem, i na pražském magistrátu se konec roku nese ve znamení dokončování a urychlené realizace projektů, na které v průběhu roku nebyly peníze nebo čas. Peníze najednou jsou a čas… čas se udělá. Magistrát tak pod stromeček naděluje cyklopruhy i cyklostezky v tempu dosud nevídaném.

Z pražského Anděla konečně zmizela značka Cyklisto, sesedni z kola
Z pražského Anděla konečně zmizela značka Cyklisto, sesedni z kola
Foto: Tomáš Prousek

Konečně se také rozjíždí instalace městských stojanů – zatím v několika městských částech. A potěší informace o rozšíření přepravy kola v tramvajích, především v úsecích na kopcovitém levém břehu Vltavy.

Zápis z prosincového jednání pražské cyklokomise, na kterém jsem následující informace posbíral, najdete na webu Praha cyklistická.

Nové trasy, stavby, rekonstrukce

O rekonstrukci Vyšehradského tunelu, obousměrce Na Vrstvách a pět let očekávané normalizaci křižovatky Anděl už nedávno informoval server Prahounakole.cz. Z původního značení Anděla zbyla jedna cedule „Cyklisto sesedni z kola“, která bude přestěhována na jediné místo, kam lze tuto značku umístit: Na dveře kanceláře koordinátora pro cyklistiku Ing. Poláka.

Kromě námi zaregistrovaných staveb se vyznačilo nebo do konce roku vyznačí několik dalších:

  • Kamýk: úsek A42 kolem hřišť Tempo. Do konce roku by mohlo být i propojení s již hotovým úsekem k ulici Novodvorské.
  • Realizuje se úsek A26 Kolčavka – zde nemám přesnější informace, odkud kam.
  • Vzniká spojení Šeberova a Kateřinek (trasa A21), a to ve dvou úsecích prakticky od Šeberáku k podjezdu pod dálnicí D1 u Kateřinek (celkem asi 2 km). Toto spojení výrazně zpříjemní přístup z Jižního města na jihozápad.
  • Byla vyasfaltována dosud mlatová stezka od jižní brány ZOO do Podhoří (A2). Staví se také úsek u hranic Prahy. Povodí Vltavy údajně hodlá přeasfaltovat onu pověstně nesjízdnou potahovou cestu od hranic Prahy do Klecan a tak se možná už na jaře dočkáme pohodlného průjezdu z Troji až do Řeže.

Jistý komentář vyžaduje úsek A2 vedený ulicí Povltavskou. Dosavadní neznačené řešení po úzkém chodníku s lampami (vyžadující, aby se cyklisté míjeli v mezerách mezi nepříliš vzdálenými sloupy) bude do konce roku „zlegalizováno“. Malá šířka nedovoluje vyznačit chodník jako obousměrnou smíšenou stezku a tak bude směr do centra vyřešený cyklopruhem v ulici Povltavské. Ta má spíš charakter silnice 2. třídy mezi obcemi, než běžné ulice, s povolenou sedmdesátkou. Bylo to ale jediné možné řešení.

Také byl vyznačen pruh na ulici Vinohradské od Flory k tramvajové zastávce Jana Želivského. Pruh vznikl v rámci akce BESIP pro zlepšení přístupu chodců na tramvajové zastávky. Pruh je příjemně souvislý, zatím ještě není úplně hotový, takže zvlášť u Želivského ještě není jasné, jak bude ukončen. Bohužel už jsem si mohl ověřit, že se na něm vesele krátkodobě parkuje. Je skoro jisté, že na jaře bude cyklopruhem vybavený i směr do centra.

Cykloobousměrky

Zobousměrňování jednosměrek, potenciálně tak jednoduché opatření, jde stále velmi ztuha. Důvod je zřejmý: většinou jsou to místní uličky, které spadají do kompetence městských částí. A ty s jejich zobousměrňováním rozhodně nespěchají. Praze 5 trvalo 5 let, než uvolnila průjezd křižovatkou Anděl alespoň tak, aby se vlci nažrali a kozy kousek zůstal. Praha 1 se chystá svolit k zobousměrnění ulice Šeříkové. Na Praze 6 se povede ulice Dr. Zikmunda Wintera. Veleslavínská se odkládá na příští rok, Dejvická do nového řešení ulice jako celku.

A to je, prosím pěkně, všechno. Seznam cykloskupiny stále obsahuje na sedmdesát ulic, které spinkají v jednosměrném režimu.

Představená stání

U stání pro cyklisty na stopčáře (alias V19) je situace opačná: Na nových stavbách mají vznikat jako houby po dešti a budoucí úpravy velkých křižovatek už také budou s představenými stáními počítat. Nakonec, proč by se představená stání nemohla objevit třeba i ve vybraných pruzích v Mezibranské nebo Legerce? (Pak už se k nim jen domaluje ten cyklopruh, a bude.)

Rekonstrukce a opravy

Mnozí z vás si asi všimli, že se usilovně záplatuje trasa A2 od Lannovy lávky k Hlávkovu mostu, má se dělat i Hlávkův most samotný. Upravuje se také úsek A2 v ulici Vltavanů. Na Letné se rekonstruuje ulice Ovenecká. V okrajových částech Prahy došlo k výrazným úpravám na trase A24 v Nedvězí.

Městské stojany

Konečně můžeme s potěšením napsat, že k 8.12. jich už bylo 76 instalováno, a to na Praze 6 a v Ďáblicích. Následovat mají Řeporyje, Libuš a Zličín, a pak dále všechny městské části, které na projektu městských stojanů spolupracují. Je jen škoda, že většinu městských částí v centru se do projektu zatím nepodařilo zapojit, a tak si k nim třeba na Zlatém kříži příští rok kolo určitě nezamkneme.

Drby o plánovaných stavbách

V příštím roce se za 22 milionů (zvlášť vyhrazených v rozpočtu – a opravdu tam jsou!) postaví cyklostezka Freyova – Hořejší rybník. Stezka povede po tělese bývalé železniční vlečky, její součástí budou tři nové mosty (přes ul. Ocelářskou, Freyovu a U Elektry), což vysvětluje výši investice.

Kromě toho bude přímo na výstavbu cyklistické infrastruktury k dispozici 40 milionů Kč. Cyklistická infrastruktura by ovšem měla být zohledněna ve všech stavbách investovaných městem, a takových položek je v rozpočtu mnoho; dá se tak říct, že na cyklistickou infrastrukturu půjde možná něco ke 100 milionům.

Tramvají na nových trasách a o hodinu déle

Zkušební přeprava kola v tramvajích (vybrané úseky, nenízkopodlažní spoje, víkendy a pracovní dny 20–05) se od 15.12. rozšiřuje o nové úseky, které cyklistu vyvezou „na kopec“. Jsou to úseky:

1. Anděl – Sídliště Řepy
2. Hradčanská – Petřiny
3. Palmovka – Ohrada – Spojovací (pouze linka 1).

Zvláště ta stoupání do Řep a na Petřiny jsou potěšující novinkou. Z Anděla do Řep je obtížná cesta frekventovaným kaňonem Košíř, z Hradčanské na Petřiny je to zase poctivých 130 metrů na třech kilometrech. Dalším posunem je možnost vozit jízdní kolo ve všední den až do šesté hodiny ranní, tedy už i těsně před začátkem ranní špičky.

Shrnutí změn pro cyklisty v PID najdete zde.

Závěr

Nových úseků tedy do konce roku bude požehnaně. Teď ještě po nich jezdit; se světly a slušně oblečení se nemáme čeho bát.

Další odkazy:

Praha cyklstická – Zápis z jednání komise pro cyklodopravu z 8. 12. 2008.
Praha cyklistická – Novinky v PID pro cyklisty od 15. 12. 2008

Vratislav Filler, www.prahounakole.cz, 18.12.2008
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 před 4 minutami
Ukrajina 42 před 5 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 11:24
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 10:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 10:11
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

238 cyklistů (13 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023