reklama

Sardinie na kole

Termín: 30.06.2016 - 11.07.2016, 12 dní
Cena od: 14 500 Kč

cyklistický Autobusem Letecky
Foto: CK Rubikon

Sardinie - legendami opředený barevný ostrov

Ať už vezmeme kterýkoliv ze středomořských ostrovů v naší nabídce cyklozájezdů, nelze o něm psát jinak, nežli v superlativech. Mají mnoho společného a přesto je každý jiný. Vlastně - povídejme si o nich v jiném rodě. Hovoříme totiž o Sicílii, Sardinii a Korsice - jejich jména jsou ženského rodu, a tím jakoby předurčují, jak přitažlivé, koketní a krásné dokážou být. Sardinie je plná legend, bizarních skalisek, neuvěřitelných pláží. Také vynikajícího vína a neobvyklé historie. Díky pobytu přímo u pláže na obou místech lze tento týden pojmout zcela dovolenkově a akce je vhodná i pro děti, celé rodiny či zcela necyklistický doprovod. Všichni si užijí dostatek koupání a příp. výlety autobusem, který je každý den na cestách k dispozici. Na ostrově navštívíme severní a také jihovýchodní pobřeží, které není v nabídce našich ck příliš obvyklé. Podrobný itinerář naleznete níže, fotografie lze rozkliknout do detailního zobrazení.

Program zájezdu

1. den: Pozdně večerní odjezd z ČR, cesta do Itálie na trajekt.

2. den: Noční přesun trajektem na Sardinii. Je možné nocovat na palubě či objednat kajutu. Trajekt pluje necelých 8 hod.

3. den: Čeká nás ranní vylodění a přejezd na sever ostrova do kempu (mobilhome/stany), ubytování, první setkání nad mapou, plány a program celého pobyty, uvodní kalíšek zdejšího výborného vína. Každý další den nás bude čekat vybraná trasa s určitým tématem a zajímavou náplní. Úvodní etapa - SKÁLY A MOŘE. Mys Capo Testa, nejsevernější sardinský přístav Santa Teresa di Gallura. Přístav založili již Féničané a v jeho okolí nalezneme mnoho nádherných zálivů a zejména dramatické žulové pobřeží, které je právem řazeno mezi jednu z nejúžasnějších sardinských lokalit. Na dohled máme i Korsiku - pouhých 11 km je vzdálené jižní pobřeží ostrova Kalisté s přístavem Bonifacio, kam právě ze St. Teresy plují turistické lodě. Den naplníme lovením působivých fotozáběrů možných i zdánlivě nemožných tvarů skalisek, na jejichž současné podobě se podepsal slaný mořský vítr, voda, slunce. A koupáním v tyrkysovém moři na plážích či útesech, které si najdeme třeba jen sami pro sebe. Pochopitelně také úvodními kilometry na kole, které mohou být méně či více náročné - dle volby každého. V základní variantě cca 45 km.

4. den: Téma dnešního dne - OSTROVY A MOŘE. Čeká nás souostroví La Madalenna a ostrov Caprera. Den bez autobusové podpory - k čemu bychom ji také potřebovali, když ráno vyrazíme na nedaleké souostroví místní lodní přepravou. Přivítá nás městečko a přístav La Maddalena, které kromě místních obyvatel a turistů obývají také italští a američtí námořníci. To však nic nemění na výtečné místní zmrzlině či kávě. Neopomeneme ostrov Caprera, na němž svou poslední třetinu života strávil hrdina boje za sjednocení Itálie Giuseppe Garibaldi a kam se odstěhoval v roce 1855. Můžeme si prohlédnout jeho elegantní dům zvaný Casa Bianca a jeho muzeum. Užijeme si jízdu v stinných piniových hájích, vyšlápnout lze i na nejvyšší bod souostroví (156 m n.m.) a zážitkem bude i přejezd po mostě spojujícím oba ostrovy, který zároveň podplouvají rybařské i výstavní lodě a jachty. Na ostrovech najdeme skryté kouty a také kus přírody, oblast získala v roce 1997 status národního parku. A co vás ani dnes s určitostí nemine? Pláže a plážičky, které si budete pro sebe objevovat. A nekonečně průzračné moře, kterého si opět užijete do sytosti. Hlavně nezapomenout šnorchl a brýle! Návrat do kempu po svých znamená opět svobodně volitelných cca 40 - 80 km.

5. den: Dnešní den nás zavede více do vnitrozemí a také do dávných dob. Téma je jednoznačné - HISTORIE, NURAGY, MOŘE. Od našeho dočasného domova se vydáme vnitrozemskou cestou na jih působivou krajinou se zaoblenými žulovými skalami do městečka Arzachena. V jeho blízkosti se nachází oblast oplývající prehistorickými památkami. Nahlédneme do dvoupatrového nuragu Albucciu, prohlédneme si svatyni Tempitto di Malchittu či kruhové pohřebiště Necropoli di Li Muri. Hovoříme o tzv. civilizaci nuragů a naprosto unikátních zachovalých památkách let 1800 - 800 př. n.l. Různé propracované věžovité stavby, společné hrobky, posvátné studny, ale také bronzové předměty a sošky jsou důkazem dokonalé kmenové společnosti tehdejší doby. Cestou zpět podél pobřeží pochopitelně nevynecháme koupání a odpočinek na plážích a navštívit můžeme i Capo d´Orso - tzv. Medvědí skálu - erozí vymodelovaný skalní blok v podobě medvěda shlížejícího na přilehlou zátoku a moře. Užijeme si příjemných cca 35 - 70 km dle chuti a kondice (s podporou busu či bez).

6. den: Na závěr našeho pobytu na severu ostrova se vypravíme zkouknout letovisko zvučného jména, lákající smetánku celého světa. A také pobřežní oblast s velmi přitažlivým názvem - Smaragdové pobřeží. Čeká nás Costa Smeralda a hlavní přístav této oblasti Porto Cervo. Projet si zdejší marinu doslova nabitou luxusními plavidly, zavítat na chvíli do světa ultrabohatých a světových celebrit, to si lze jen těžko nechat ujít. Pravdou je, že nejenom přístav, ale i zahrady na pobřeží, obchodní centrum města a také zářivě bílý kostel Stella Maris k tomuto vyhlášenému místu ostrova neodmyslitelně patří. A Costa Smeralda? Pás pobřeží na severovýchodě ostrova je popisován jako "království žuly, jedinečné středozemní architektury a krásných pláží omývaných průzračným mořem". Na kole si ho projedeme od severu k jihu, vykoupeme se na některé z vyhlášených zátok a s pomocí autobusu se většina z nás vrátí do kempu - celkově cca 40 - 60 km. Cyklisté při chuti mohou dorazit opět po svých...kolech (což znamená okolo 100 km celkem). A ještě název etapy? POBŘEŽÍ, LUXUS, MOŘE.

7. den: Po čtyřech nocích v kempu na severu se přesuneme na jihovýchod ostrova do obasti městečka Arbatax a oblasti malebného mysu Capo Bellavista. Částečně si vypomůžeme autobusem, nicméně ze sedla Genna Silana (1.017 m n.m.) přes městečka Baunei a Tortoli již pojedeme opět na svých ořích - nenecháme si přeci ujít neuvěřitelně poutavou přírodu NP Orosei, zprvu houpavou krajinu plnou lesů, macchie, hor a kaňonů, která se posléze s ubývající nadm. výškou změní v pobřežní oblast Tyrhénského moře. Po etapě s názvem PŘÍRODA A MOŘE zakempujeme v našem dalším dočasném domově (čekají nás zde 4 noci) a budeme se těšit na odpočinkové dny a parádní koupání. Na kole cca 35 km, které lze vyšperkovat již výjezdem do sedla Genna Silana z městečka Dorgali (+ cca 20 km).

8. den: Odpočívat by měl každý a proto dnešní den věnujeme pobřežním toulkám a lenošení. Tudíž VÝLET A MOŘE. Navštívit můžeme městečko Arbatax s jeho rudými útesy z červeného porfyru Roccie Rosse, které nejlepší odlesky poskytují při západu slunce. Na kole cca 10 - 40 km. Podniknout lze i celodenní výlet lodí z Arbataxu podél skály Punta Pedra Longa skrze krápníkovou jeskyni Grotta dle Fico na jednu z nejznámějších sardinských pláží Cala di Luna (nutno objednat předem). Anebo je libo lenošení na pláži a vodní hrátky? Pročpak ne, průchod z kempu přímo na pláž takto strávenému dni přímo nahrává. Ovšem ani vlčáci nepřijdou zkrátka, nacházíme se totiž na úpatí NP Gennargentu, a tak výjezdy různé délky a převýšení lze modelovat dle libosti.

9. den: KRÁLOVSKÁ ETAPA aneb to nejlepší nakonec, NP Gennargentu. Jediné místo, kde lze v zimě na ostrově lyžovat. Autobusem se vyšplháme k jezeru Lago Alto del Flumendosa, jehož hladina se třpytí ve ztichlé horské krajině, na břehu se volně pasou polodivocí koně a skot, kolem kvete a voní macchie. Odtud se vypravíme neskutečnou krajinou skrze NP Gennargentu, připomínající divoký západ plný roklin, stolových hor, uzkých silniček jakoby bez konce. Cestou potkáváme chytře umístěná pítka a zdroje vody v jinak poměrně vyprahlé krajině, stáda koz či jiného zvířectva, které zvědavě okukuje výjimečnou cyklistickou návštěvu a které má před našimi oři na úzkých silničkách samozřejmě vždy přednost, jsou přeci domácí :-) Cestou zpět projedeme "město duchů" Gairo a vrátíme se na pobřeží. Na kole cca 55 km, resp. lze dojet až do kempu (cca 120 km).

10. den: Poslední den na ostrově ve znamení RELAX A MOŘE. Na kole se můžeme vydat na jih od našeho dočasného domova podél pobřeží, kde se nachází dvě na sebe navazující pohádkové pláže na mysu pod strážní věží Torre di Bari, z nichž je jedna oblázková a druhá zlatavě písčitá. Anebo si můžeme užít zcela volný den na pláži, nakoupit dobroty a dárky domů, vychutnat si nefalšovanou italskou pizzu a kapučíno a pochopitelně nevynechat závěrečný večer společně s ostatními u sklenky dobrého sardinského vína.

11. den: Dopoledne se pobalíme, rozloučíme se osvěžením ve vlnách teplého moře a vydáme se autobusem do přístavu. Odpolední plavbou přes Tyrhénské a posléze i Ligurské moře vyměníme ostrovní půdu za pevninu. Severní Itálií a skrze Alpy se přes noc vydáme na cestu k domovu.

12. den: Návrat do ČR.

Cena zahrnuje

Ubytování ve vybavených kempech v mobilhomech (16.500 Kč) resp. vlastních stanech (14.500 Kč) - celkem 8 noclehů na dvou místech (4 + 4), vždy přímo u moře. Bohatou polopenzi. Kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištení CK proti insolvenci.

Mobilhome - vybavené ubytovací zařízení podobné bungalovu, obsazujeme 4 osobami ve dvou ložnicích tak, aby nikdo nenocoval ve společných prostorech - tedy 2 + 2 os. Součástí je koupelna a kuchyňský kout, většinou posezení venku, často pod stříškou.

Cena nezahrnuje

Event. fakultativní výdaje (drobné vstupy do památek, výlet lodí,...).

Cestovní pojištění - podmínka účasti, lze přiobjednat k zájezdu: dospělí 432 Kč, děti do 15 let 300 Kč, komplexní cestovní pojištění = 13 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd.

Příplatek za kajutu při noční plavbě na Sardinii: 600 Kč/os./4lůžková při 4 os., 800 Kč/os./4lůžková při 3 os., 1200 Kč/os./při 2 os.

Letecká doprava - nalehko, kolo veze autobus (předpokladem je odevzdání kola a příp. bagáže při odjezdu autobusu) - cca 4.000 Kč/os. z Vídně (či Mnichova), cca 8.000 Kč z Prahy. Pozor - cena letenky se bude měnit v průběhu času v závislosti na dostupnosti míst v letadle. Nelze garantovat ani její cenu ani dostupnost, letenka bude vyžádána vždy až v návaznosti na Vaší objednávku/poptávku. Vaše záloha v případě letecké přepravy bude činit běžných 50% ceny zájezdu + cenu letenky + event. cestovní pojištění. Poletíte samostatně, bez průvodce. Na Sardinii na letišti Vás vyzvednou a nazpět zase dovezou.

Nástupní místa

Bratislava, Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové, horské

cyklistický Autobusem Letecky
Navštívené země:
Itálie Itálie

Podobné zájezdy

Sardinie na kole

 (CK Frčíme)
12.06.2024, 10 dní
21 500 Kč
cyklistický Autobusem

Východní Sardinie na kole

 (CK Frčíme)
31.07.2024, 10 dní
23 900 Kč
cyklistický Autobusem

Sardinie na kole

 (CK Frčíme)
04.09.2024, 10 dní
21 500 Kč
cyklistický Autobusem

Sardinie na kole

 (CK Kudrna)
06.09.2024, 12 dní
20 300 Kč
cyklistický Autobusem

Sicílie na kole

 (CK Kudrna)
06.09.2024, 13 dní
22 900 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

374 cyklistů (12 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024