reklama

Čína - Sin-ťiang

Termín: 17.07.2016 - 03.08.2016, 18 dní
Cena od: 36 400 Kč

pěší turistika Letecky
Foto: CK Kudrna

Pouštěmi a velehorami etnicky nejpestřejší čínské provincie

Xinjiang (Sinťiang) je etnicky nejpestřejší provincie Číny. Z Kašgaru je to jen o kousek blíž do Pekingu než do Mekky a je to znát. Chvíli si budete připadat jako v Mongolsku, chvíli jako v Rusku, Turecku nebo Tibetu. V Xinjiangu leží druhé nejvyšší a druhé nejnižší místo na zeměkouli, druhá nejsušší poušť světa nebo místo, které je z celé planety nejdál od moře. A taky překrásné ledovce a šťavnaté horské louky, na kterých se pasou ovce, jaci a velbloudi. To není všechno. Zdejší mandle nebo vlašské ořechy patří ke světové špičce a ovoce je nešťavnatější a nejchutnější z celé Číny. Lidi jsou ale z toho všeho nejlepší a pohostinností si moc nezadají s Blízkým Východem.

Program zájezdu

1. Přílet do URUMČI. Prohlédneme si centrum s Mezinárodní tržnicí plnou orientálního zboží. Zájemci nezmožení cestou do Číny mohou s průvodcem navštívit muzeum s tisíce let starými mumiemi z Tarimské pánve a Kizil Tagh (Červenou horu), park na vrcholu skály s nejlepším panoramatem města.

2. - 5. TURPAN a ŤAN-ŠAN - kolem největší větrné elektrárny v Číně a podél slaného jezera s vlastnostmi podobnými Mrtvému moři vjedeme do soutěsky, kterou klesneme o 1000 metrů do Turpanské kotliny. Ve městě Turpan uvidíme světově jedinečný minaret pádišáha Sulejmána. Navštívíme trosky starobylého města Jarghul na kolmých útesech, zavlažovací kanály karez, které přeměnily poušť v oblast produkující nejlepší ovoce v Číně. Uvidíme Plamenné hory – nejteplejší místo v Číně. Ve vsi Tujuk navštívíme ujgurskou rodinu a ochutnáme domácí kuchyni, což se hned tak nějakému zahraničnímu turistovi nepoštěstí. Můžeme zajít i na noční trh v Turpanu. Na zpáteční cestě zavítáme do pohoří ŤanŠan (Nebeské hory, ujgursky Tengri Tagh – Boží hory). Výstup pastvinami obývanými kazašskými pastevci na horskou vyhlídku nebo procházka ke 40 metrovému vodopádu. Přespíme a pojíme v kazašské jurtě a druhý den nás čeká další výlet v horách. Cestou do Urumči se zastavíme u monumentu, který označuje pupek Asie a místo celosvětově nejvzdálenější od moře. Večer volno v Urumči.

6. - 7. SAJRAM a GHULDŽA - po cestě po úpatí pohoří Boroboro vystoupáme k rozlehlému jezeru Sajram ve výšce 2000 m. Po nové dech beroucí horské dálnici sjedeme do Ovocného údolí s přirozeným porostem planých jabloní. Ve městě Ghuldža u hranice s Kazachstánem, které chvíli patřilo SSSR a kde je patrný ruský a tatarský vliv, zkusíme navštívit chuejskou mešitu, architektonicky kontrastující s ujgurským slohem. Podíváme se také na místních ševce. Pak nás čeká pobyt na venkovském statku v oblasti Ili u místního vysloužilého imáma. Nahlédneme do života na ujgurské vesnici, zkusíme domácí kuchyni. Budeme mít možnost zapojit se do polních nebo domácích prací s vesničany nebo se vydat na procházky v okolí.

 7. - 9. NARAT, BAJANBULAK a KUČA - Dlouhá a krásná cesta horami nás povede přes kazašské a mongolské vysokohorské pastviny s rozlohou 270x135 km. Čeká nás další nocleh v jurtě, tentokrát v mongolské. Budete mít možnost fakultativní projížďky na koni. Další den uvidíme rozlehlou labutí rezervaci na řece Kaidu plné meandrů. Překročíme hory do oblasti Aksu, projedeme „ťanšanským Grand Canyonem“, kde se můžeme vydat na krátkou tůru. Uvidíme Buddhovy jeskyně v Kyzylu, nejlepší v Sinťiangu, a mešita v prastarém městě Kuča na Hedvábné stezce. Po pouštní silnici, která je označovaná jako div inženýrství, přejedeme ze severu na jih druhou nejsušší poušť světa – Taklamakan.  Její jméno se někdy překládá – Vejdi a už nevyjdeš. Tak uvidíme :-).

 10. - 11. HOTAN - Hotan je srdce oblasti, kde se dodnes nejlépe zachovala tradiční ujgurská kultura. Nikde jinde v Číně nežije tak málo Číňanů jako tady. Navštívíme manufakturu na výrobu tradičních hedvábných látek etles, výrobnu nejlepších sinťinangských koberců i dílny na zpracování jadeitu, kterým je zdejší oblast proslavená po celé Číně. Večer pak vyrazíme s Ujgury na výlet do pouště na velbloudech s večeří a snídaní a s noclehem v poušti.

 12. KARAKAŠ a JEKEN - v Karakaši uděláme zastávku ve výrobně ručního morušového papíru. Projedeme okolo čerstvě objeveného a brzy prý možná největšího ropného pole v celé Číně. A pak už přijedeme do Jekenu, sídla ujgurských králů ze zlatého věku ujgurské kultury. Podíváme se do hrobky Amannisachán - královny umělkyně a při troše štěstí navštívíme i hroby králů. Zajdeme na tajemný ujgurský hřbitov s mešitou súfíjů, obětišti a okultními praktikami. Odtud půjdeme do řemeslnické čtvrti Dangdar.

13. - 14. KAŠGAR a SHIPTONOVA BRÁNA - v Kašgaru nevynecháme mešitu Íd Kah v srdci města – největší mešitu v Číně. Projdeme spolu unikátní staré město, kde se natáčel „Kábul“ z filmu Kite Runner, Uvidíme obrovskou tržnici, hrobku vládce Apaka Chodži a jeho rodiny včetně „voňavé konkubíny“ známé po celé Číně. Podnikneme nepříliš náročný pěší výlet pod nejvyšší skalní bránu na světě Tošuk Taš (Shiptonova brána) – asi 3 km jedním směrem s několika schodišti.

15. - 17. OPAL, KARAKULTAŠKORGAN a OJTAGH - kromě populárního trhu je ve vesnici Opal především hrobka Mahmúda Kašgarího, učence z 11. stol. a nejnavštěvovanější poutní místo v Sinťiangu. Odtud nás čeká dlouhé stoupání údolím řeky Gez, krajem horských velikánů obývaným Kyrgyzy. Po krátké zastávce u jezera Karakul dojedeme pod horou Muztaghata do hlavního město tádžické autonomní oblasti Taškorganu. Tady se nachází legendární hrad zmíněný Hérodotem i Markem Polem a obklopený vysokými horami. Pod váchanským údolím, které míří k hranici s Afghánistánem pojedeme po Karakoramské „dálnici“ až pod sedlo Chundžeráb, kde Čína sousedí s Pákistánem. Vrátíme se k jezeru Karakul, kde podnikneme pěší výlet ve výšce nad 3.600 m n.m. s výhledy na sedmitisícovky Kongur a Muztaghata. Pojíme a přespíme naposledy v jurtě, tentokrát kyrgyzské. Následující den navštívíme ledovec Ojtagh, nejníže položený ledovec v Číně, který prudce spadá z výšky 6.500 až do 2.400 m nad mořem. Naposledy se projdeme po Kašgaru

18. Z Kašgaru přeletíme do Urumči, Pekingu a domů do Evropy.

Cena zahrnuje

Veškerou společnou dopravu na místě, ubytování 3x v hotelu, 7x v hostelu, 2x v domácnosti u místních obyvatel, 3x v jurtě, 1x na tábořišti v poušti ve stanu, 6x snídani, 3x oběd, 5x večeři, průvodce, víza (cca 1.800 Kč), výlet na velbloudech s místními průvodci, pojištění léč. výloh a zákonné pojištění CK

Cena nezahrnuje

Letenku (orientační cena zpáteční letenky včetně vnitrostátního přeletu z Pekingu do Urumči a z Kašgaru do Urumči a Pekingu od cca 25.000 Kč včetně tax), vstupy v ceně cca 3.200 Kč

Nástupní místa

Urumči

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední


pěší turistika Letecky
Navštívené země:
Čína Čína

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

383 cyklistů (17 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024