reklama

Jak vybírat dětské kolo

Potřebujete pro vaše dítě koupit první kolo a nevíte, podle čeho vybírat? Při výběru rozhoduje nejen váha a velikost, o kvalitě kola rozhodují především detaily. Pozor je třeba dát na levná kola, často vůbec neodpovídají normám.

Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

První kilometry

Pamatujete se na své první jízdní kolo? Většina z nás ano, první samostatné šlápnutí do pedálů se totiž nesmazatelně zapíše do naší paměti. Také proto většina rodičů dbá na to, aby to první kolečko bylo bezpečné, přátelské, hezké, prostě aby se na něj dobře vzpomínalo. Hodně ale můžeme udělat pro své děti ještě před tím, než vůbec usednou poprvé na kolo. Při učení hrají důležitou roli rovnováha a koordinace, které lze u dětí postupně trénovat už od zhruba dvou let věku s využitím odrážedla a tříkolky (postup jsme uveřejnili pod názvem jak naučit dítě jezdit na kole).

Mezi třetím a čtvrtým rokem přichází ta pravá chvíle pro pořízení dětského kola. Odrážedlo začíná být malé, tříkolka zase příliš pomalá, a děti čím dál tím více pokukují po starších sourozencích nebo kamarádech, kteří kolem sviští na vlastních kolech. Na co nezapomenout při výběru, poradí následující řádky.

Velikost je základ



Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Dětská kola se vyrábějí v několika velikostech podle věku a výšky dítěte. Velikost je daná rozměrem ráfků kol, udávaným v palcích (jeden palec – 2,54 cm) – ta nejmenší začíná od 12". Dvanáctipalcová kola většinou vystačí na první dva roky ježdění, než je vystřídají postupně 16", 20" a 24" kola, přes které se dítě obvykle „projezdí“ do věku 10–12 let. Vybírání velikosti pouze na základě věku bývá ošidné, protože stejně staré děti se mohou velmi lišit svojí velikostí, ale i schopnostmi. Užitečnější je proto změřit u dítěte jeho výšku a délku nohou (tj. vzdálenost od země do rozkroku), která by měla odpovídat výšce sedla nad zemí. Při koupi kola se odečtená vzdálenost země-sedlo měří při vytažení sedlové tyče zhruba do poloviny s tím, že při této výšce by dítě mělo bezpečně došlápnout nohama na zem. Pro návštěvu obchodu stačí vybavit se těmito dvěma údaji, tedy výškou dítěte a délkou jeho nohou. Požadavek „chci kolo pro čtyřleté dítě“ bohužel nestačí pro dobrý odhad velikosti.  Ideální ale je vypravit se na nákupy společně s malým cyklistou. Pokud si udělá několik testovacích koleček, má nové kolo mnohem větší šanci na úspěch. Hlavně u děvčátek totiž bývá tím nejdůležitějším barva rámu a zvolených doplňků. Důležitá je také otestování síly, která je nutná na stisknutí brzdové páky, a samozřejmě i celkový pocit z ovládání kola.

Kolo však často bývá také dárkem, který má adepta cyklistiky potěšit pod stromečkem, jako odměna za vysvědčení nebo k narozeninám. Jedním slovem, kolo má být překvapení, které dítě poprvé uvidí až v garáži nebo v bytě. Pro takovéto koupě se může hodit následující tabulka velikostí. I když údaje jsou velmi orientační, lze podle ní zhruba vybrat velikost dětského jízdního kola:

Velikost kola

Výška dítěte

Orientační věk

12"

90–110 cm

3–4 roky

16"

100–120 cm

3–6 let

20"

115–135 cm

5–9 let

24"

130–155 cm

9–12 let

Znovu je třeba opakovat, že děti stejného věku se mohou lišit, pokud jde výšku i o zručnost.

Norma je důležitá!


Foto: Martina Mončeková

Bezpečnost dětí je věc, kterou se velmi pozorně zabývají i právní a technické normy. Podobně jako vlastnosti dětských hraček, i vlastnosti jízdních kol definuje speciální norma (číslo ČSN14765+a1). Ta klade důraz především na důkladné zakrytí všech míst, o které by se mohlo dítě případně zranit – jde například o kryt řetězu, zaoblené hrany, ale i konce lanek a podobné potenciálně nebezpečné „drobnosti“. Důležité jsou samozřejmě brzdy, které by měly pracovat plynule a bez „kousání se“. Brzdové páky by pak měly být svojí velikostí i silou stisku přizpůsobeny dětským ručičkám. Souhrn požadavků, které udává norma na dětská kola, najdete v článku „Kupujeme dětské kolo“. Normě musí odpovídat všechna jízdní kola, která se u nás prodávají. Přesto kontroly každoročně odhalí řadu výrobků, které požadavkům neodpovídají. „Stalo se, že u dovozových kol nám při uchopení zůstala v ruce hrazda z řídítek,“ říká výrobce kol Ivo Danačík. Ten doporučuje rodičům, aby před koupí dětského kolečka zkontrolovali především kryt řetězu, správně fungující brzdy a možné ostré výstupky.

Stejně jako u dospělých kol lze ovšem doporučit nekupovat dětská kola v supermarketech, ale raději navštívit zkušeného specialistu.

Váha s otazníkem

U dětských kol se často řeší také jejich váha. „Dětská kola jsou obecně těžká,“ říká o nejčastěji prodávaných typech kol Ivo Danačík. Na váhu se obvykle hledí až v kategorii sportovních kol, u kterých si jejich majitelé připlácejí za lepší duralový rám, kvalitnější osazení a nižší odpor při jízdě, daný vzorkem na pláštích a kvalitními ložisky. Rozdíl je ovšem znát především při intenzivním tréningu, který absolvují adepti závodní cyklistiky.  Pro běžnou cykloturistiku, při které dítě ujede jen několik kilometrů o víkendech nebo během volných odpolední, postačí jízdní kolo s ocelovým rámem, které splňuje základní požadavky dané normou. „Nejmenší kola slouží dětem maximálně rok nebo dva a najezdí se na nich jen málo kilometrů, nemusí to být tedy nutně top kola,“ říká Danačík s tím, že při výběru kola je třeba vzít v úvahu jeho předpokládané využití.

Důležité detaily

Ačkoli základní požadavky na dětská jízdní kola definuje norma, neméně důležité jsou také pohodlí dítěte a „nepovinné" bezpečnostní prvky. Hlavně u nejmenších 12" kol by hrazdička na řídítkách měla být rozhodně obalena ochrannou pryžovou vrstvo – případný pád pak s trochou štěstí skončí „jen" modřinami namísto vyražených zubů či dokonce zlomenin. Ze stejného důvodu radí prodejci také používat gripy na řídítkách, které účinně ochrání jejich konce. Kvalitní sedlo potom z velké části rozhoduje o komfortu jízdy. Klíčové ale bývají brzdy, konkrétně velikost a síla stisku páky na řídítkách. „Až příliš často jsou na dětských kolech k vidění dospělé ruční brzdy, které malé dítě nejen že neutáhne, ale dokonce na ně ani nedosáhne." komentuje současnou situaci Danačík.

Přečtěte si také:

  • Jak naučit dítě jezdit na kole – Naučit se jezdit na kole není snadné pro nikoho – pro děti ani pro rodiče. Pro dospělé to může znamenat sérii ponižujích úkonů. Doprošování se, přesvědčování, vyhrožování a potom samozřejmě následné běhání za kolem a přidržování sedla, roztlačování a dobíhání kola. Chcete vědět, jak si to celé usnadnit? (25. 6. 2009)
  • Dětská odrážedla – jak si vybrat – Můžete naběhat kilometry u přidržování dětského sedla. Nebo můžete zkusit odrážedlo. Proč jsou dnes odrážedla tak populární, na co si dát pozor při jejich výběru a jaká jsou pravidla jízdy… (NaKole.cz, 19. 5. 2009)
  • Velký test dětských odrážedel - NaKole.cz přinesl  test několika modelů, které ukazují šířku nabídky na českém trhu. (22. 10­. 2009)
  • Jak na výběr správné přilby – Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy cyklistických přileb, podle čeho vybírat, jak a kde nakupovat? Cyklistická helma musí na hlavě především správně sedět. Jak nesáhnout vedle při koupi nové přilby a jak ji správně nosit… (27. 11. 2010)
  • Kupujeme dětské kolo - Při výběru a nákupu dětských jízdních kol je zapotřebí být ve střehu (stále ještě se na trhu vyskytují nebezpečné výrobky), pečlivě vybírat, a především vědět, na co je zapotřebí se zaměřit. (2. 5. 2003)

Fotogalerie

Redakce NaKole.cz, 28.06.2012
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

137 cyklistů (1 přihlášený)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023