reklama

Deštivé a chladné počasí snížilo prodej kol

Prodejci jízdních kol letos hlásí slabší sezónu. Lidé méně utráceli za nové bicykly zejména kvůli chladnému a deštivému počasí, které na jaře a v létě příliš nepřálo projížďkám na kole.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Václav Vrtal

Prodej kol podle odhadu obchodníků letos meziročně klesne až o bezmála pětinu. Některé specializované obchody v těchto dnech již odstartovaly tradiční sezónní výprodej jízdních kol, jejichž ceny se snížily i o několik desítek procent.

„V letošním roce očekáváme propad prodejů kol na českém trhu v rozmezí od 15 do 18 %. Důvodem je špatné počasí na jaře a v létě a vysoká zatíženost obyvatelstva spotřebními úvěry a leasingy,“ řekl spolumajitel společnosti Universe Agency a místopředseda představenstva Asociace výrobců a dovozců kol a velomateriálu Martin Havlena. Lidé podle něj navíc své útraty více zaměřovali na levnější druhy zboží, jako je textil a obuv, které byly letos v obchodech k dostání za rekordně nízké ceny.

Pokles prodeje hlásí také cykloprodejna Kolík v Bohumíně. „Letošní prodeje byly horší než loni, ale v loňském roce zase byly nejlepší za posledních 12 let, co náš obchod provozujeme. Takže letošní výsledek nebude až tak špatný,“ řekl spolumajitel obchodu David Kolesár. Bohumínská prodejna v těchto dnech odstartovala sezónní výprodej letošních modelů kol. Slevy se pohybují většinou od 15 do 25 %. U některých značek kol dosahují až 40 %.

Také internetový obchod Cykloexpert.cz nyní nabízí až 30% slevy vybraných modelů kol. „Je to především z důvodu doprodeje skladových zásob,“ řekl mluvčí obchodu Tomáš Kovařík.

Nejlevnější jízdní kola lidé letos mohli tradičně koupit v prodejnách obchodních řetězců, z nichž některé prodávaly bicykly pro dospělé za 1200 až 1500 Kč. Naopak nejdražší závodní modely například značky Author stály bezmála 100.000 Kč. Na trhu jsou však k dostání i závodní kola za 200.000 až 300.000 Kč, které nabízí například značky Cannondale či Colnago.

„Kvalita kol v hypermarketech se dlouhodobě drží na velmi nízké úrovni a většina modelů dospělých kol, jejichž maloobchodní cena je do 3000 Kč, je z hlediska provozu nebezpečná pro uživatele,“ upozornil Havlena.
„Nejvíce kol se prodává ve střední kategorii, a to v cenovém rozmezí od 10.000 do 15.000 Kč,“ doplnil jej Kovařík.

Ceny jízdních kol od loňského května ohrožují vyšší cla na dovoz bicyklů z Asie. Většina kol, která se prodávají na tuzemském trhu, totiž pochází z Číny či Tchaj-wanu. Po vstupu do EU bylo clo na jejich dovoz zvýšeno v případě Tchaj-wanu o osm procentních bodů na 15 % a v případě Číny o 6,5 bodu na 10 %. Čínská kola jsou navíc při dovozu do zemí EU zatížena 31% antidumpingovým clem, takže většina kol se nyní dováží například z Tchaj-wanu.

Podle Havleny ale tato opatření zatím nezvýšila cenu jízdních kol prodávaných na českém trhu, jelikož dovozci si vytvořili před loňským vstupem do EU dostatečné zásoby jízdních kol. „Tyto zásoby ještě nejsou vyčerpané, v dealerské síti v roce 2006 proto neočekáváme nárůst cen. Naopak mnohá skladová, ale kvalitní kola, se budou od letošního podzimu nabízet za spotřebitelsky velmi výhodné maloobchodní ceny,“ podotkl Havlena.

Na tuzemském trhu se podle odborníků ročně prodá necelých 400.000 jízdních kol, přičemž většina pochází z asijských závodů. Po krachu Favoritu Rokycany či Velamosu Sobotín montuje bicykly v Česku už pouze několik málo firem, například společnosti Olpran či Bike Fun.

Petr Běhal, 13.09.2005
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

 ()
5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku nechali v zádech a najednou to bylo krásné! Zelené kopce, jurty, krávy, koně. Konečně tak, jak jsem si to vysnila. V kamenitém sjezdu, kdy to kluci napálili a my se s Šárkou naopak zpozdily,…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

 ()
4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme peníze na obživu, tak se nedivte, že se nám po jídle nechtělo „civilizaci" hned zase opouštět. Ještě jsme si chtěli někam zajít na kafe (tedy na čaj) a trochu otdychať. Moc možností tu…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

 ()
3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti alespoň malou satisfakci - byl tu jediný McDonald za celou cestu. Tedy - v Almatě jsou celkem asi čtyři a nám stačil jenom jeden, zas takoví fanoušci nejsme :-) ale mám na mysli, že pak nikde…
Peggy | 02.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

 ()
2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu v Biškeku, konzumovali večeři, první jídlo v Kyrgyzstánu, a rozhlíželi se u toho kolem sebe. Ne že bychom se v těch asijských obličejích vyznali, ale že se všude pohybovala jenom mládež, a…
Peggy | 28.04.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:52
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část včera v 22:00
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:45
Vyjížďky, srazy, akce Praha - Voděradské Bučiny na kole včera v 21:26
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 21:14
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 18:50
Technické rady Výběr radaru na kolo, značka, mobilní app včera v 14:31
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 06:55
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

159 cyklistů (3 přihlášení)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti…
Peggy | 02.05.2024