reklama

Na kole i v zimě? Tak jistě, ale…

Pro milovníky cykloturistiky neexistuje kalendář. Své milované kolo mají po ruce po celý rok, a to bez ohledu na počasí. Pokud jste se rozhodli, že letos neodložíte bicykl stranou ani vy a přidáte se k otužilcům, pak nepřestávejte číst. Prozradíme vám pár základních tipů, díky kterým si výlety či každodenní jízdu po městě užijete na sto procent.

Foto: ergo.cz

Alfou a omegou je oblečení

Vyznavači extrémních podmínek mají jasno. Jejich šatník je nabitý funkčním oblečením, na kole mají široké pneumatiky, nevyjíždějí bez termosky s čajem a zpod helmy se jim rýsuje kukla. „Běžný" cykloturista, tedy člověk jízdou v chladnějším počasí nepolíbený, však může udělat osudovou chybu a vyrazit v nešťastně zvoleném outfitu. Vy se však ničeho takového nedopustíte, protože počasí nepodceníte.

Měli byste si uvědomit, že není dobré vybírat oblečení pouze na základě aktuální venkovní teploty vzduchu. Roli hrají i jiná kritéria, na která mají přímý vliv na tepelnou pohodu cyklisty. Vlastně je to logické – čím rychleji pojedete, tím více rozproudíte vzduchu kolem vás a budete se cítit chladněji. Chcete konkrétní čísla? Je-li venku 10°C a vy se rozjedete rychlostí kolem 20 km/h, budete mít pocit, jako by venkovní teplota klesla na cca –3°C. Proto se na kolo oblečte lépe než např. na jogging.

Zimní vyjížďka

Pokud jste se doposud bránili speciálnímu cyklistickému oblečení, protože ho považujete za zbytečný rozmar, možná byste měli přístup přehodnotit. Funkční cyklooblečení se vyrábí s ohledem na optimální odvod potu a perfektně se svým střihem přizpůsobuje pozici cyklisty. Jinými slovy – budete se v něm cítit mnohem lépe než v běžném oblečení.

Co byste si měli pořídit?

Nepsaná „povinná" zimní výbava cyklisty zahrnuje zateplený dres, cyklistickou vestu (je dobré ji mít v pohotovosti, kdyby se zhoršilo počasí), cyklistickou bundu (pro teploty pod cca 10°C), dlouhé cyklistické kalhoty, cyklistické návleky a funkční prádlo. Nohy vám spolehlivě ochrání zimní tretry a ruce zimní cyklo rukavice.

Dbejte zvýšené opatrnosti

Pamatujete, jak vám rodiče říkali, abyste si v zimě dávali mnohem větší pozor na to, kam šlapete? Vzpomeňte si na ně při šlapání na kole, protože během zimního období se jízda v mnohém liší. Někdo sice považuje zasněžená a zledovatělá místa za výzvu, ale hraní si s ohněm může skončit nepěkným úrazem. Proto nikdy nepřeceňujte své schopnosti, buďte pozorní a dbejte zvýšené opatrnosti. 

V zimě na kole

Do zahraničí bez pojištění NE!

Chystáte-li se na dovolenou do cizí země, nezapomeňte si sjednat pojištění do zahraničí. Na svou EHIC kartu se rozhodně nespoléhejte, protože rozsah jejího krytí je do značné míry omezen (nevztahuje se na soukromá zdravotnická zařízení) a nezahrnuje ani zásah horské služby či převoz vrtulníkem.

Podstatné je, aby pojistka pokryla všechny aktivity, které chcete v cizině provozovat. Například ERGO pojišťovna nabízí pojištění rekreačních sportů zdarma – zahrnuje cyklistiku, cyklokros, koloběh, kolovou a další sporty, ovšem pouze na rekreační úrovni. Budete-li se účastnit jakékoliv soutěže registrovaných sportovců, musíte si sjednat připojištění adrenalinových sportů.

Zimní cyklistický trénink

Pečujte o své kolo

Zdá se vám, že při jízdě v chladném počasí trpíte? Pak se raději ani neptejte, jak se cítí vaše kolo. Největším nepřítelem je agresivní posypová sůl, která snižuje životnost plášťů. Proto bicykl pravidelně kontrolujte a před jízdou se vždy přesvědčte, že je v odpovídajícím stavu. Jde o vaše zdraví!

Co dodat na závěr? S kolem si jistě užijete spoustu úžasných chvil i v zimě, ale musíte se na ni dobře připravit. A jezděte pomaleji než obvykle – do cíle sice dojedete pomaleji, ale v pořádku.

Fotogalerie

- inzerce -, 02.11.2017
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

209 cyklistů (1 přihlášený)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023