reklama

Tip na výlet do Hrabalovského Polabí

Touláte se rádi po české vlasti? Poznejte malebná zákoutí kerského lesa a okolí řeky Labe, která uchvátila i známého spisovatele Bohumila Hrabala. Na kole nebo pěšky se vydejte po jeho stopách a objevte krásu a pohostinnost úrodné krajiny, která byla spisovatelovým domovem i literární múzou.

Minerální Josefský pramen v Kersku
Minerální Josefský pramen v Kersku

Výlet Polabskou nížinou je ideální jak pro turisty, tak pro cyklisty pohodáře. Vymysleli jsme pro vás přibližně patnáctikilome­trovou trasu začínající v Hájence Kersko. Trasa sice vede po rovině, ale přesto se vyplatí na odpolední toulky kerským lesem posilnit. Zastavte se v lesní restauraci Hájenka proslavené filmem Slavnosti sněženek. Její interiér je stylově vyzdobený trofejemi, ale pokud ji navštívíte v teplém dni, doporučujeme usadit se na rozlehlé zahrádce obklopené stromy. Poobědvat můžete třeba kance se šípkovou nebo se zelím.

Po obědě trochu umění

Na okruhu se držte červeného turistického značení. Hlavní třída v Kersku zvaná Betonka vás zavede k Lesnímu ateliéru u Kubů s vlastní keramickou dílnou. Svá díla a umělecké výrobky tu vystavuje řada předních českých výtvarníků. Pokud máte rádi umění, předem si zkontrolujte otevírací hodiny, abyste se mohli podívat také dovnitř. Zavítat sem mimo jiné můžete i na každoroční slavnost Hrabalovo Kersko.

Hrabalova chata
Chata Bohumila Hrabala

Cesta pokračuje kolem Svatojosefského pramenu, který je místními obyvateli nazýván Kerka. Červené značení vás dále nasměruje k chatě s číslem popisným 0315, kde Bohumil Hrabal dlouhé roky žil a vzniklo zde mnoho jeho děl. Samotná atmosféra chatového městečka je zachycena v českém filmu Slavnosti sněženek.

Kočky nad hrobem

Další část okruhu vede odbočkou po žlutozelené barvě, ta vás dovede k pískovcovému Menhiru, který v dobách Přemyslovských sloužil jako hraniční kámen. Za návštěvu stojí i prastará borovice zvaná Krásná Pepina. Následně dle značení opustíte lesní háj a vrátíte se zpět na asfaltovou silnici, kde se napojíte zpět na červenou značku. Ta vás dále dovede na kraj vsi Hradišťko, na jejímž hřbitově je spisovatel pochován. V obležení koček, které za svého života miloval.

Hrabalův hrob
Hrob Bohumila Hrabala v Hradišťku

Za Hradišťkem se vydáte polní cestou směrem k jezeru v Sadské, trasa vás povede dál osadou Písty, kde se nachází písečná duna. Hrabalova stezka končí u nymburského pivovaru. Do Nymburka se dostanete po cyklostezce 0019, odkud už z dálky uvidíte železniční most a komín sladovny nymburského pivovaru.

Exkurze do výroby

Právě Pivovar Nymburk je nerozlučně spjat se životem Bohumila Hrabala. Jeho nevlastní otec Francin byl v Postřižinském pivovaru správcem a s celou rodinou tu bydlel. Prostředí pivovaru, kde Hrabal vyrůstal, je zachyceno v kultovním filmu Postřižiny. O dobré kvalitě piva se můžete přesvědčit sami v místní pivovarské prodejně. Ochutnat můžete světlou Pepinovu desítku, Francinův ležák nebo třináctistupňový pivní speciál Bogan, dámy by mohly ocenit Tmavý ležák s příchutí čokolády. Pokud vás historie pivovarnictví zajímá víc, využijte nabízenou exkurzi a dozvíte se například, co znamená mláto, spilka a mladina.

Vrátný vám umožní zhlédnout Hrabalovu pamětní desku, která je umístěna na budově sladovny v netradiční výšce „kam čůrají psi“, přesně tak jak si to Bohumil Hrabal přál.

Fotogalerie

Minerální Josefský pramen v Kersku Chata Bohumila Hrabala Hrob Bohumila Hrabala v Hradišťku Pivovar Nymburk
Tereza Vyhnálková, 19.04.2017
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 před 14 minutami
Co vás vytočilo 152 před 16 minutami
Oblečení a outdoor Cyklosandály, výrobci a dostupnost dnes v 12:26
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 12:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 11:24
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 10:11
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

221 cyklistů (14 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023