reklama

5 evropských cyklostezek, které stojí za výlet

Sjeli jste už kdejakou českou cyklostezku a rádi byste se podívali i za hranice? Máme pro vás tipy na evropské cyklotrasy pro začátečníky i pokročilé.

Na kole až k Baltu

Cyklotrasa Berlín-Uznojem spojuje německé hlavní město Berlín s baltským ostrovem Uznojemem. Povede vás přímo z centra Berlína přes Braniborsko a Meklenbursko-Pomořansko až na krásné pláže Baltského moře. Trasu můžete absolvovat na kole celou a prohlédnout si historická městečka nebo ujedete vždy jen část a další kus cesty absolvujete vlakem. Na cestu se vydejte v létě, kdy je příjemné teplo a velkou část cesty stíní vzrostlé stromy. Za odměnu se pak můžete v cíli vykoupat v Baltském moři.

Délka cyklotrasy: 337 km.

Díky možné kombinaci cyklotrasy se železnicí je výlet vhodný také pro začátečníky.

Zámky na Loiře z kola

Po loirské cyklotrase se dostanete až na pobřeží atlantského oceánu. Ačkoliv ji doplňuje více než 2 000 cyklostezek v jejím bezprostředním okolí, minout byste neměli úsek mezi Blois a Tours. Tato zhruba 100 km dlouhá část je obklopena loirskými zámky, které údolí proslavily a které patří mezi nejvyhlášenější turistické cíle Francie. U zámků můžete samozřejmě zastavit a prodléhnout si je. Mezi ty nejkrásnější patří Château de Chaumont-sur-Loire a Chateau d'Amboise.

Délka cyklotrasy: přes 800 km.

Na Loiru se vyjdete na podzim – velkolepé zámky ozdobené pestře zbarvenými vinicemi vám vezmou dech.

Od Irského k Severnímu moři

Cyklostezka C2C patří k nejoblíbenějším cyklotrasám Velké Británie a ročně ji sjede až 15 000 cyklistů. Vede z Whitehavenu na břehu Irského moře až do Sunderlandu u Severního moře a po cestě můžete obdivovat jak starodávné uličky anglických městeček, tak krásnou krajinu hornatého severu Anglie. Část trasy je určena milovníkům andrenalinu, kteří se vyřádí jak na off-road úsecích, tak v náročném terénu.

Délka cyklotrasy: 230 km.

Cyklotrasu C2C ocení především zkušení cyklisté, ale její jednoduché části mohou absolvovat i rodiny s dětmi.

Frískem na kole

Snad žádná jiná země není cyklistům nakloněná tak příznivě jako Nizozemí. To dokládá i více než 32 000 kilometrů cyklostezek. Okružní jízda Západním Frískem okolo jezera Ijsselmeer vás nadchne minimálním převýšením – nejvyšší vrchol celé cyklotrasy měří přesně 12 metrů, a tak si dosyta užijete snadnou jízdu po rovince. Trasa vede z Leeuwaardenu podél Ijselmeeru přes celé západní Frísko a zpátky do Leeuwaardenu. Po cestě tak budete mít dostatek příležitostí seznámit se s osobitou frískou kulturou a jazykem.

Délka cyklotrasy: 290 km.

Na okružní jízdu Frískem se vydejte v létě – svěží vánek od moře vám jízdu zpříjemní.

Cyklovýlet okolo švýcarských jezer

Cyklotrasa vedoucí kolem nespočetných jezer od toho Bodamského až k Thunersee vám ukáže krásy Švýcarska přímo ze sedla kola. Ujít si rozhodně nenechte prohlídku historického centra Zürichu a zastavte se také v klášteře Einsiedeln. Cyklostezka je sice asfaltovaná a jako stvořená pro pohodlnou jízdu, ale zároveň také poměrně členitá, protože se vine kopcovitým terénem. Připravte se na to, že během výletu okolo švýcarských jezer dobře prověříte fyzickou kondici.

Délka cyklotrasy: 270 km.

Na cyklotrasu se vydejte v pozdním létě, když už není příliš horko, ale pořád je příjemně teplo na osvěžující koupel v jezeře.

Všechny výše zmíněné cyklotrasy vedou civilizovanou krajinou, a tak se na ně nepotřebujete nijak zvlášť připravovat. Potraviny nakoupíte v běžných obchodech nebo se můžete zastavit na oběd v některé z hospůdek při cestě. Podél tras potkáte také penziony a kempy, a tak se i pohodlně vyspíte.

Před cestou si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění vhodné pro cyklisty a pojištění odpovědnosti pro případ, že by se vám řídítka vymkla z rukou a způsobili byste nehodu, při které by byl zraněn i někdo další nebo jste poškodili cizí majetek. Pokud řešíte cestovní pojištění na poslední chvíli, sjednáte ho během pár minut online například na stránkách ČSOB Pojišťovny.

- inzerce -, 19.04.2017
Vyzkoušejte
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
18.05.2024 - 9 dní
cyklistický
Letecky
17 670 Kč
 (CK Mamut tour)

Provence na kole

Francie
18.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
15 250 Kč
 (CK Frčíme)

Provence a Azurové pobřeží

Francie
07.06.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
18 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

188 cyklistů (5 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023