reklama

Lipno bruslí, fatbiky vyjíždějí

Foto: Autor

Bruslařská sezóna 2016/2017 na Lipně
aneb
Ledová magistrála hlásí a informuje

Byly takové doby, kdy se zdejší (tehdy bikerská) komunita nezabývala planetárními problémy, ale konala. Tak se v roce 2009 uskutečnil nákolácký zájezd bez kol na zamrzlé Lipno. Byla to tehdy výborná bruslařská sezona. Letos se bruslí velmi obstojně, i když dráha kompletní zatím není.

Poučen předcházejícími bruslařskými sezónami na Lipně jsem v létě 2016 nezahálel. Unaven přejezdem Pamíru jsem si zaletěl v červenci odpočinout na Bajkal, přejíst se kaviárem, dojíst se kopčenojou rybou, opít se igristojským a očíhnout poměry na zimu. Vykoupal se tam (voda +16,5°C) a seznámil se se Světlanou, která má káňky, katajetsja na nich a má dáču u břehu Angary. Zaraftoval jsem na bezvýznamném sibiřském potůčku, odhaduji šířku 10x Vltava v rodném Vidlákově. Když tentokrát nezamrzne Lipno, Svělana podá zprávu a já koupím letenky zpátky do Irkustka. 

V listopadu, na Martina, jsem začal okukovat, jestli už to zamrzá na Lipně, leč všude vlnky, vlnky. První led se objevil 13.11. – na malém rybníčku v obci Blatná cestou na Lipno. Bylo ho tak dva cm tloušťky. Další rybníček případného jména – Sebevrah, ležící kus nad Vidlákovem, vypadal už v listopadu nadějně, ale lezte na nejistý led na rybníku takového jména.
Prosinec, konkrétně Mikuláš, přinesl změnu. Ukázalo se, jak Lipno zamrzá nerovnoměrně a taky jací jsou strážci slavné Ledové magistrály (LM) – „nejdelší bruslařské dráhy na světě" (musím o tomto přídomku informovat Světlanu, ať vidí bajkalská bruslařka, že jsme kabrńáci!) – tedy jací jsou to frymburští antibruslařští kontralevolucionáři, kteří nevidí za humna Frymburku. A šíří dezinformace. Ještě, že si na ně teď nový úřad může posvítit.

Chronologicky zaznamenávám:

6. 12. – Neznámý bruslař objíždí téměř celé Lipno. Vyráží z Nové Pece u Frymburka to musel otočit najel přes 60 km a trasu z GPS dal na internet.
Stránky LM mají poslední záznam z března 2016 – led definitivně roztál.

6. - 9. 12. – Trpím na nucených pracech v Praze, bruslím na kluzišti u Arkád na Pankráci. 25x10 m je na dálkové brusle málo.
Stránky LM stále referují o březnovém bezledí minulé zimy.

10. a 11. 12. – Skvělé bruslení u Černé. Zjistit stav na dálku pomáhá webcam Windy point. Led je nádherně hladký, zcela bezpečný před Taiwanem je, ale trhlina. Sjeli se plachtaři z Německa a Rakouska, prý mají nejlepší led tady na Lipně. Asi 8-10 cm.
Stánky LM ožívají – hlásí, že Lipno je bez ledu.

Týden od 12. 12. – Lipno u Černé žije. To samé v Horní Plané Hraje se už i hokej, kvalita ledu stále úžasná. Vzácné holomrazy před Vánoci.
Stránky LM stále informují, že Lipno je bez ledu. Závažné informace o tom, kolik lidí se propadlo v roce 2013 k tomu. Milé je i připomenutí toho člověka mdlého rozumu co chtěl přejet před dvěma lety Lipno traktorem a onoho to kupodivu neuneslo. Co je to u té pohraniční stráže učili?

18. 12.  – Přijíždějí bruslaři z Prahy. Vyrážejí od Černé. Objíždím Taiwan. Oni pokračují - Planá - Nová Pec - Mrtvý luh. Prý najeli 161 km. Nevěřím tomu, ale dobří jsou. Dceruška zkouší nordické brusle, co jí možná přinese ježíšek – „Nechápu, jak jsem bez nich mohla žít,“ praví.
LM hlásí, že je Lipno bez ledu a je krajně nebezpečné na něj vstupovat.

Týden od 19. 12. – Už je to nuda, bruslím už jen z povinnosti. 22. 12. kupuji kapra v Černé a bruslím. Matky s kočárky. Babičku na vozíku vzali hodné děti na led. Užíváme si sluníčka. Píšu na stránky LM vzteklý komentář ať už toho nechaj, že taková sezóna dlouho nebyla.
Stránky LM mi sdělují: „Vaše tvrzení je mylné.“

25. 12. – Teplá fronta přichází. Voda se rozlila na led. Zajímavé vodní bruslení, zvláštní efekty, při brzdění stříká od bruslí voda.
Stránky LM mají konečně na dva, tři dny pravdu.

28. 12. – Pomíjí tepelná katastrofa A už zase matky s kočárky, babička na vozíku. Takový prosinec už na Lipně dlouho nebyl. Led má 12 cm. Znudění bruslaři vytahují kola a projíždějí se po ledě.
LM hlásí utonutého psa a rozšiřuje tak statistiku propadlých osob z minulých let. Posléze do kategorie propadlí a utonulí přidává srnu. Varuje před vstupem na led, který prý není.

31. 12. – Historický moment – stránky LM oznamují, že jezero pokrývá slabá krusta.

1. 1. 2017 – slavnostní novoroční vyjetí. Led má 12 cm.
Stránky LM stále trvají na slabé krustě.

2. 1. – Pořád nenapadal sníh a tak je hladký led už i u Loděnice. Dá se dojet ke Králičímu ostrůvku.

Týden po 2. 1. – Mrzne až praští. Zaznamenal jsem na jedné meteostanici -21°C.
Frymburáci přiznávají, že teploty jsou okolo -5°C. Hlásí, ale do televize NOVA něco v tom smyslu, že voda při -20°C nezamrzá.
Padá sníh, ale vzniká dráha u loděnice. Loděnice – Marína celkem tak 2,5 km kroužení. Není to už taková radost jako v prosinci na hladkém ledu, ale díky za to. Na stránky LM hrnou návštěvníci zprávy o krásném bruslení. Moraváci nabízejí Frymburákům, že jim půjčí led.
Frymburáci sdělují, že je šíleně nebezpečné vstupovat na led, ale že už připravují stánky s občerstvením.

10. 1. – Sluníčko, promenáda. Bruslí celé Lipno (myšleno obec). Na ledě se projíždějí fatbiky.
Stránky LM oznamují, že Frymburáci se probořili a rozbili dvě frézy.

Bohužel to ještě není celé. Než rozbili ty frézy (jednu svou a jednu půjčenou), tak stačili Frymburáci dokonale zbavit sněhu cyklostezku co vede směrem k Lipnu. Aby tam nikdo nemohl jet na běžkách. Naštěstí tak učinili jen ve svém katastru, takže ze strany Lipna to kus jde.

[email protected]

Fotogalerie

11.01.2017 vložil/a: mirekbik
karma článku: 4.54
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

TRANSKAVKAZ – nalehko

Cestování
Je to více než 40 let co jsem v antikvariátu našel knížku „Kavkazská cesta"od Julia Komárka. Popis cesty kavkazskou Svanetií (v dnešní…
01.08.2018
mirekbik
(5.08)

Jak jsem potkával islám – na kole i pěšky

Cestování
Kosovo 1984 Poprvé to bylo v Jugoslávii. Svazová republika Makedonie, Kosovo, rok 1984. Prošli jsme Šar Planinu a vydali se na Prokletije.…
14.01.2017
mirekbik
(6.28)

Pamír na kole

Cestování
Pamír higway, Pamírský trakt, M41 – sen snad každého, kdo někdy sedl na kolo a okusil, co je to podívat se na něm za humna. Dnes asi jedna…
03.08.2016
mirekbik
(6.49)

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

266 cyklistů (7 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023