Jak naučit dítě jezdit na kole

Naučit se jezdit na kole není snadné pro nikoho – pro děti ani pro rodiče. Pro dospělé to může znamenat sérii ponižujích úkonů. Doprošování se, přesvědčování, vyhrožování a potom samozřejmě následné běhání za kolem a přidržování sedla, roztlačování a dobíhání kola. Chcete vědět, jak si to celé usnadnit?

Datum: 25.06.2009
Autor: Redakce
  • Perfektně sepsáno

Tak by to mělo vypadat. Bohužel na hřišti vidím plno dětí na plastových tříkolkách s předním náhonem a na kolech s balančními kolečky.
    Staršího syna jsem učil tak, že nejdřív jezdil na plastové motroce, až dorostl na tříkolku, tak jezdil na ní. Když jsme uznali, že to dobře zvládá (je to i věc síly), tak dostal kolo bez šlapátek a tak za 2-3 týdny dostal šlapátka a během chvilky jezdil sám. Mladší syn zatím jezdí na motorce:-)

Trochu kuriozněji jsem učil synovce. Ve 3 letech stále měl balanční kolečka. Tak jsem jednou večer vzal menší kolo, odmontoval šlapátka a za pár desítek minut jsem mu je mohl vrátit (ale uměl zatáčet jenom na jednu stranu).

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 26.06.2009
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Tomáš - neregistrovaný)
    Hodnocení: 0  Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé
  • Re: Jak naučit dítě jezdit na kole

Svatá pravda.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: HombreXXX
    Hodnocení: 1  Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé

Článek je fajn, dobře shrnuje snad nejjednodušší postup. Jen bych - asi na rozdíl od mnohých - nezatracoval úplně přídavná kolečka, tím méně rodiče, kteří je svému dítěti namontují. Každé dítě je jiné a každé má pro učení jiné podmínky (obojí často i v rámci jedné rodiny).
    Znám rodinu, kde se za každou cenu chtěli vyhnout tříkolce i kolečkům ve jménu svého svatého nadšení pro odrážedlo. Tříkolku začali shánět v momentě, kdy chtěli přejít na normální kolo, dítě totiž velice dlouho nedokázalo pochopit spojitost mezi dopředným pohybem a šlapáním, prostě šlapat neumělo a hrozilo úplné zavržení kola :-)

My jsme například u dvou ze tří dětí kolečka využili v prvním roce na kole, než bylo léto a čas naučit je bez koleček. Bydlíme na svahu, rovinu u nás nenajdete a obě opatrné holky nesnášely jízdu s kopce. Odrážedlo pro ně nemělo žádnou přitažlivost, na kole s kolečky si v klidu jezdily a brzdily podle svého, když si nebyly jisté, zastavily a zůstaly sedět. Ani u jedné jsem nepozoroval, že by byl po roce takového zvykání problém kolečka sundat - když byla v létě příležitost se tomu věnovat (a rovinka), za pár hodiny jezdily bez nich.

Jejich mladší bratr možná odrážedlo využije - řítit se kamkoli je jeho hobby a kdo dole nebourá, je u něj srab. Uvidíme. :-)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: k.vl
    Hodnocení: 1  Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé

Pridam se, u svych obou dcer jsme vynechali fazi - odrazedlo. Nejdrive klasicka "motorka", pak kvalitni trikolka, pak kolo se stabilizaci a tu jsem nasledne odmontoval. Obe umely jezdit okolo 3 let veku k velkemu udivu vsech sousedu ;-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 30.07.2009
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Floydie (floydie@seznam.cz))
      Hodnocení: 0  Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé

Jj, šlapat se musí naučit, a je jedno kde. Já měl trojkolku a pak Blesk s kolečkama (naši vynechali odrážedlo).
      Synovec jezdí od soboty (přesně od svých třetích narozenin) bez balančních koleček. Vynechal prozměnu trojkolku. Jeden den se rozjel rychle, lekl se, a úplně se zablokoval, nechtěl to už zkoušet. Druhý den se rozjel rychle, a prozměnu se mu to hrozně zalíbilo:o)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 25.08.2009
      Autor: Joe-CUBE

Dcerka má taky takouvouhle hezkou fotku na totožném odrážedle, ale bylo nám na prd.Všechny děti prostě nejsou stejné, co platí na jedny, neplatí na druhé.A jestli někdo jezdí s postanníma kolečkama ve třech letech to je fakt tragedie :-)))))je fajn, že to pisatelce takhle zafungovalo nám ne.Hlavně ať to ty prďolky naše baví..

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 24.08.2009
    Autor: edik

http://www.copenhagenize.com/2009/08/balance...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 25.08.2009
    Autor: Vratislav
  • Čerstvá zkušenost

Mám naprosto čerstvou zkušenost, skoro přesně podle článku, jen jsme vynechali tu tříkolku. Ve dvou letech sednul synek rovnou na odrážedlo a drandil na něm 2 roky. Perfektně chytnul balanc. Včera jsem ho posadila na kolo, odrazil se na něm z mírného kopce, dal nohy na šlapky a jel. Ještě vypilujem to nastupování a hlavně brždění z kopce :)
    Jinak nezatracuji ani přídavná kolečka. U staršího synka jsme o odrážedlech neměli ani páru, naučil se jezdit s kolečky a když už jen při jízdě skoro nevyužíval, prostě jsme je sundali a jel...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 26.03.2010
    Autor: StreLenka
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Partak / partacka - Praha

včera
Najde se mezi vami partak nebo partacka na cyklovylety po Praze a okoli??? Pohodove vylety, zadny spech, cca 70 km…

Hledám: Decinsko

včera
Ahoj, hledam partaka, partacku, pripadne celou partu cyklistu na obcasne vyjizdky na crossovem kole, chozeni po…

Hledám: Parťačka nejen na kolo (Praha)

Hledám: Parťačka nejen na kolo (Praha)
28.07.2010
Nenašla by se slečna všestraných zájmů, co jí chybí spřízněná duše? Nemám rád nudu, ve volném čase nejradši…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

162 cyklistů (17 přihlášených)