Ahoj, mám dvě kola a rád bych si pořídil na každé z nich ještě kratší představec. Na kole kromě duše zásadně sám nic neopravuju, ale v servisu nebyli moc sdílní a ochotní něco objednávat. Tak jsem si řekl, že si zkusím najít představec na netu a dovezu ho do servisu, aby mi ho namontovali. Našel jsem zatím tyto:
https://www.bike-eshop.cz/klasicke-ahead...
https://www.bikestyle.cz/cz-detail-1396584-bhs...
Ovšem jsou pro mé kolo tyto vhodné? Na mtb mám stávající Ahead typ, kde se šroubují představce zvenku a představec BBB 6cm, vidlici Rock Shox Tora, řidítka vlaštovky... Na crossovém kole Author Stratos 2003 mám vidlici NEX 4610 LO Suntour. a představec se tam šroubovoval dovnitř, protože jsem nemohl sehnat kratší, tak mi tam dali místo toho šroubovacího redukci a na ní našroubovali představec Ahead 7cm. Takto to teda zhruba vypadá na těch stávajících kolech. Jde mi o to, že na obě bych chtěl sehnat ještě kratší, pokud možno, co nejkratší.
A jsou vůbec tyto 4cm představce vhodné na mtb a crossové-trekové kolo pro běžné ježdění - píšou tam u jednoho, že ideální je pro downhill a enduro - nemůžu teda něco pokazit, když si je na kolo pořídím?jsou teď slevy, tak bych toho chtěl využít, ne však koupit něco, kde si naběhnu a bude mi to k ničemu.. prosím, poraďte. Díky.
Proč si myslíš, že je nejlepší nejkratší představec? Servis přes zimu nemá do čeho píchnout, proč by se bránil výměně představce?
Oni se nebrání výměně, spíš mě zaráží, že mu ho nechtějí sehnat a koupit a zbavují se tak slušné provize.
Krátký představec pro něho může být dobrý pokud má delší rám (kratší ruce) aby na kole nebyl příliš našponovaný. Při delší jízdě už takové 3 cm můžou dost zlobit.
Ano, aby nebyl našponovaný. Současně si ovšem významně zvyšuje odpor vzduchu. To může a nemusí být na škodu. Je třeba to uvážit a ne jen sledovat hloupé poučky, že pohodlný posez na kole je vzpřímený.
Nemusí být za tím jen poučky.
Já mám krátký posez kvůli problémům s bederkou.
Jasně, tomu rozumím. Také mám nestandardní posez kvůli problémům s kolenem. Mám však pocit, že se tady množí názory, že nejlepší posez je zcela vzpřímený, protože je nejpohodlnější a basta. Tak se snažím proti tomuto šmahem prosazovanému názoru trochu bojovat. Zvlášť v době elektrokol, kde se každý hadnicap řeší jen hrubou silou motoru.
Záleží jaký máš průměr řídítek.
První odkazovaný je na 35mm, to nejspíš nemáš, používá se až v poslední době na sjezdových a podobných kolech.
Takže nejspíš máš buď 31,8 nebo 25,4. Pak se dělal ještě 22,2, ale to je spíš záležitost silničních kol.
Pokud si ani představec nezvládneš vyměnit sám, nechal bych i výběr na servisu.
Na svém posledním kole mtb (GT Avalange) mám obdobný krátký představec a není problém s tím jezdit.
Pro mě to bylo řešení na zkrácení posezu o pár cm a vyhovuje mi to.
Narazila jsem jen na jeden problém - když jsem zvažovala, kam dát držák na mobil. Na tenhle představec ho fakt nedáš :o)))
Jestli se zrovna tyto typy hodí na tvé kolo, to ti neporadím.