reklama

Prahu podrželi cyklisté

Ještě včera večer to vypadalo na velký dopravní kolaps pražské dopravy. Mnoho lidí proto nechalo auta doma a na pravidelnou cestu do práce vyrazilo na kole či pěšky. A výsledek? Praha se na jeden den proměnila v Kodaň, na hlavních cyklistických trasách bylo k vidění několikanásobně více cyklistů než obvykle.

Foto: NaKole.cz

Na pražském Barrandově jsem se připojila k Robertu Riedlovi, který vedl skupinu cyklistů z okraje směrem do centra Prahy. Robert se přihlásil jako jeden z dobrovolníků k hvězdicové jízdě, která měla za cíl spojit zkušené cyklisty s těmi, kteří se do městského provozu zatím trochu obávají. Jak nám řekl jejich iniciátor Vojtěch Hrabal, nakonec se podařilo jízdy na dvaceti trasách, po kterých vyjeli cykloprůvodci se skupinkami napříč celým městem.

Většina lidí, které cestou potkáváme, ale zřejmě na cestu vyrazila na vlastní pěst. Jak se zdá, mapy bezpečných cest a značených cyklotras, které jsou k dispozici především na webu prahounakole.cz a také na oficiálním serveru MHMP, většině lidí už dnes stačí k tomu, aby se pustili do města na kole. Z Barrandova se spouštíme dolů do údolí Vltavy. Provoz na hlavních výpadovkách Strakonická a K Barrandovu znatelně prořídl.

V Prokopském údolí nás agresivně předjíždějí jezdci na horských kolech, kteří se rozčilují, že brzdíme dopravu. Jedeme pohodovým tempem, cestou si povídáme. Naše skupinka šesti lidí je dost nesourodá, takže tempo diktuje ten nejpomalejší. Teprve později mi dochází, že za nárůstem podílu cyklodopravy stojí především hobby cyklisté, kteří jsou zvyklí jezdit na závody a trénovat ve volné přírodě. Hustý městský provoz, to je ovšem především zkouška tolerance, předvídavosti a vzájemné ohleduplnosti. Objevují se ale i městští cyklisté-začátečníci, pro které je dnešní jízda možná první zkušeností s pražským cykloprovozem. Jsou na první pohled poznat podle nejistého stylu jízdy a většina ostřílených „mazáků“ na ně bere ohled. Každopádně, ranní příhoda z Prokopského údolí se za celé dopoledne již neopakovala.


I když v Praze jasně převládala kola, občas se objevili také jezdci na bruslích.
Foto: NaKole.cz

Kromě kol potkáváme cestou do centra také kolečkové lyže skike, in-line brusle, koloběžky, ale také třeba skákací boty. Nálada je uvolněná, příjemná, i při svižné jízdě si lidé na kolech stíhají dát navzájem přednost, dobrá nálada je na každém kroku. Poprvé za svého pobytu v Praze vidím ucpanou cyklostezku. Úzkým místem je Vyšehradský tunel, před kterým velká část kolařů skočí jednoduše na silnici. Tím se vyhnou úzkému místu, zároveň ale nejsou započteni do celkové statistiky sčítačů. Skutečný podíl cyklistů je tedy ve skutečnosti ještě vyšší, než ukáží oficiální statistiky.


Takto to vypadalo v 8 hodin ráno před Národním divadlem.
Foto: NaKole.cz

Úlevu od motorové dopravy si pochválil i pražský primátor Bohuslav Svoboda: „Když vidím, jak od Náplavky vyjíždějí kola nová, stará, brusle, koloběžky… Kdyby to Pražanům zůstalo, bylo by to fantastické," vyjádřil svoje přání primátor.

„Rád bych poděkoval odborářům,„ hodnotí s nadsázkou stávku národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek. „Dnešní situace v Praze a v Brně totiž úplně vyvrátila všechny předsudky o tom, že v kopcovitých městech se nedá jezdit nebo že Praha není vhodná pro cyklistickou dopravu“. Dnešní den jednoduše ukázal, že možnosti Prahy zdaleka nekončí na současných 2% podílu. Praha má na víc.

A co na to statistiky?

  • Již v osm hodin ráno zaznamenaly cyklistické sčítače v pražském Podolí tolik cyklistů jako tudy projede jindy za celý den.
  • Výstupy z jednotlivých sčítačů ukazují 3–9× nárůst v porovnání s průměrnými údaji (detaily najdete na serveru prahounakole.cz).
  • Praha dnes překonala v podílu cyklodopravy Vídeň a přiblížila se dánské Kodani.

Zažili jste to také?

Napište nám, jaký byl Váš dojem z dnešního dne. Omezila vás stávka nebo naopak rozšířila vaše možnosti? Měli jste zajímavý zážitek?

Napište o tom do blogů NaKole.cz a můžete vyhrát zajímavé ceny.

Fotogalerie

Vyjíždíme od Barrandovského mostu směrem do centra Prahy. Prahu ovládla kola... ...koloběžky... ..vozítka Segway... ...kolečkové brusle skike... ...a potkali jsme i skákací boty. Obrázek z ranní Kampy. Pražská náplavka, která je cyklisticky nejvytíženější komunikací v Praze, takový počet kol ještě asi neviděla. Podolské nábřeží před Vyšehradským tunelem. Ve Vyšehradském tunelu. Na Palachově náměstí před Rudolfinem. Před Národním divadlem se cyklisté shromažďovali v houfech. Být chic na kole, o to jde. Před Národním divadlem. Nábřeží u Národního divadla - cyklisté a taxíky ovládly prostor. Před Mánesem jsme poprvé za dnešní den narazili na rikšu, kterou ještě před několika lety provozovala jako službu pro turisty společnost pod značkou Velotrixi. Další stanoviště Velotrixi je na Václavském náměstí.
Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 16.06.2011
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

269 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024