reklama

Co si vzít s sebou na cyklovýlet a na co se často zapomíná?

Jelikož je kolo tím nejefektivnějším typem lidskou silou poháněného vozidla, není divu, že mu tolik lidí dává přednost při svém lokálním i dovolenkovém cestování. A nejen tam samozřejmě – s ohledem na stále rostoucí objem cyklostezek v naší republice, v Evropě a jejích městech, je kolo doslova všude a velmi často používáno jak k cestám za prací, tak i za dovolenou.

Sestavení sady věcí, jaké budou právě a zrovna pro vás na kole a v lese i mezi poli nezbytné, to bude vyžadovat z vaší strany jediný snadný krok – důkladně se zamyslete nad tím, jakým nesnázím se vystavujete, jak často, jak dlouho, v jaké zemi,…
Sestavení sady věcí, jaké budou právě a zrovna pro vás na kole a v lese i mezi poli nezbytné, to bude vyžadovat z vaší strany jediný snadný krok – důkladně se zamyslete nad tím, jakým nesnázím se vystavujete, jak často, jak dlouho, v jaké zemi,…

Většina jeho majitelů ale bohužel a ke své škodě zapomíná na četné záložní vybavení, jenž jim jejich cestování může zpříjemnit, ba zcela jim i zachránit zdraví! Dnes tedy nebude řeč ani tak o kole, ani o jeho známém příslušenství (pumpa, rezerva,) a ani o všem jistě neméně dobře známých jeho součástkách (řetěz, řidítka,), ale spíše o tom, jak na kole přežít delší či kratší výlet, když nás postihne cokoliv nečekaného.

Asi každý z nás vyrazil na výlet na kole a potažmo i do přírody hlavně za tím zážitkem, aby si tam co nejlépe odpočinul od civilizace, zapomněl na lidi, jejich starosti a problémy své i v zaměstnání. Nakonec, není na to lepšího léku, nežli právě les, ale ne nadarmo se říká „Kdo se bojí, nesmí do lesa!“, jelikož se rázem může proměnit z místa vašeho odpočinku na boj o vlastní přežití a teplo (tím více důležité, čím větší zima je). Ale technicky vzato, ono to neplatí jen v lese – nakonec, na polích je také srovnatelně stejná zima a dostupné zdroje tam bývají typicky radikálně redukované (absence dřeva pro oheň i konstrukce, špatné krytí před fujavicemi,…).

Řada sólových cyklistických návštěvníků turistických lokalit často ani neví, jakému se vystavuje na svých cestách na kole nebezpečí a jak rychle se dovolená změní v boj o život. Stačí projíždět soutěskou, v níž není signál pro mobil, rozbila se vám navíc GPS při pádu + zranili jste si nohu o větev či skálu a rázem nemůžete ani chodit a tím méně jet na kole. Co teď a jak věc vyřešit? Stačí myslet na jednu zásadní drobnost, kterou již téměř sto let znají i Junáci a Skauti – totiž mít (ideálně) dvě KPZ!

Co je to KPZ?

Krabička poslední záchrany navržená a používaná Jaroslavem Foglarem v době Junáků a Rychlých šípů má sice i dnes jisté nostalgické kouzlo, ale ta Junácká obsahuje řadu věcí (poštovní známka namátkou), jenž dávají smysl spíše dlouhodobým táborníkům (a to dává smysl, nakonec je to právě vaše osobní sada na přežití!), takže v ní máte věci, jaké právě potřebujete anebo jsou univerzálně potřeba.

A proč byste měli nosit KPZ dvě? Jednu malou v kapse / na opasku / v ledvince a druhou větší v batohu?  Inu, voda (vydržíte pár dní minimálně) u nás problém není. Jídlo také ne (vydržíte pár týdnů minimálně). Teplo ale je a to často, přece jen, člověk nemá žádnou srst a je určen svojí tělesnou konstrukcí ideálně do rovníkové Afriky. Na sever se dostal jedině díky své schopnosti vyrábět oblečení z kůží, stavět obydlí a zakládat ohně, takže ani dnes tu schopnost nepodceňte! Jde o to, že právě jednoúčelová sada vám zajistí oheň rychle a tehdy, když ho opravdu IHNED potřebujete a důležitá je i proto, jelikož s vámi bude i tehdy, když se ocitnete bez batohu – ať již třeba cíleně v rámci krátké táborové procházky po okolí při hledání jedlých bobulí a rostlin nebo necíleně (pád ze skály na úzké cestě do potoka kvůli prasklému popruhu, roztrhání batohu v noci neznámou myšovitou šelmou (patrně myší), vyhození  batohu z okna jedoucího vlaku opilým vojínem,…).

Jak si KPZ zvolit a kde ji nejspíše nosit?

Pokud budeme následovat filozofii dvojí KPZ, pak nutně dojdeme k závěru, že je ideální pořídit sadu již hotovou a vybrat si právě takovou, která se nejvíce shoduje s naší představou krátkodobého přežití v lese anebo na jiném místě, kde dost možná s kolem ztroskotáme.

Konkrétně z této sady (https://­www.top-armyshop.cz/sur­vival-set-kpz-mfh) se mi osvědčilo hlavně pouzdro, jenž je i po pádu z kapsy kalhot do vody stále nepromokavé a plovoucí, přitom je sada natolik lehká, že o ní člověk v kapse ani neví. Jen jsem z ní vyhodil mini-udici, která je pro mě naprosto na nic, protože jako provázek ji sice jednou zavážete, ale už ji nerozděláte a za další, o háček na volno v krabičce „rachtající“ si ztrativší a panikařící člověk ve stresu či ve tmě o to snáze zraní svůj prst a do třetice, normálně živený moderní člověk vydrží pár dní bez jídla, nežli dostane skutečný hlad, nejen chuť na něco. Co se naopak (a z mého pohledu zpočátku velmi nečekaně) hodilo prakticky při každé cestě, tak ono malé zrcátko pro vylovení klíštěte v místech, kam nebylo vidět (podkolenní jamky,…) nebo mušky / třísky z oka. Zvažoval jsem, že sem dám i knoflíkový kompas, vešel by se, ale ty co mám jsou dost nepoužitelné, takže jedině tehdy až narazím na kus, co mě opravdu přesvědčí o své kvalitě – nežli mít mizerný, to radši žádný a budu nosit kousek magnetu pro zmagnetování hřebíku v KPZ a jeho následné použití pro zavěšení na dlouhý vlas / velmi tenký provázek, čímž vznikne improvizovaný kompas. Sirky jsem zakápl voskem, aby lépe odolávaly vodě (přece jen, z člověka asi bude zrovna kapat voda) a držely plamen + obalil kůrou z břízy pro snazší zažehnutí ohně skutečně kdekoliv a kdykoliv.

Co se týče druhé, větší KPZ, tak zatím ještě stále váhám mezi https://www.top-armyshop.cz/469485 a https://www.top-armyshop.cz/kpz-krabicka-posledni–zachrany, každopádně, co se právě názorů a potřeba autora tohoto článku týče, tak je pro mě skutečně důležité, ba klíčové, nosit v ní ještě i záložní nůž k mému starému dobrému „švýcaráku“ a to pro případ, kdy by již finálně dosloužil…

Co by mělo či mohlo ve vaší KPZ být?

Co se týče malé KPZ typu „stále ji mám u sebe – i když jdu do vany“, tak ta by měla obsahovat medicínu na to jediné, co vám u nás ve Střední Evropě skutečně reálně hrozí – totiž na zimu. Sehnat v našich končinách potok či jídlo (i kdyby to měly být šišky) až tak velký problém není – většinou je kdekoliv v ČR do pár kilometrů nějaký ten potůček, rybníček, strouha, pole, les nebo cesta lemovaná pláňaty / šípky. Co ale může být problém, tak situace, kdy uklouznete někde a sjedete / zapadnete do vody, jste celí od ledové vody a musíte se usušit HNED, nikoliv až za hodinu či za půl dne někde večer u ohně v kempu. A právě jednoúčelová KPZ orientovaná jen na oheň vám toto perfektním stylem zajistí!

Co se týče KPZ větší, prostornější a nošené asi nejčastěji v batohu, tak ta pojme opravdu řádově více věcí, ovšem nenechte se při jejím sestavování až příliš unést, jelikož se přece jen snažíte omezit na to nejdůležitější pro vaše přežití. Tak či onak, co by se vám na naší rovnoběžce mohlo (a patrně i občas bude…) hodit?

  • Zápalky – mohou být obyčejné (pak jim neuškodí zakápnutí voskem) či speciální, „kovbojské, jenž lze škrtnout o jakýkoliv hrubý povrch, či také speciální odolné na vítr či dlouhé, krbové.
  • Svíčka – jednak poslouží pro přenos ohně z bodu A (hřbitov, kostel,…) do bodu B (váš kemp), je to ovšem i slušný zdroj světla a tepla (běžná „čajovka“ za pár korun dává po 3–4 hodiny 30–40 W). A v nouzi si na ní uvaříte i nějaké ty instantní věci z pytlíku (bude to trvat 10× tak dlouho, ale jde to).
  • Vata – perfektní podpalovač ohňů, ale pozor na to, že shoří příliš rychle, neuškodí ji proto zakápnout voskem, vazelínou nebo tak něčím, popřípadě rovnou nahradit smůlou, smolným dřevem / kůrou, papírkem nebo kůrou z břízy, což je jak známo jeden z nejlepších přírodních podpalovačů.
  • Kondom – Kromě své evidentní funkce poslouží skvěle i v rámci dobré KPZ, protože v něm přenesete 1–2l vody, přičemž se nemusí vařit, když do ní použijete věcičku z bodu dalšího…
  • Prostředek na dezinfekci vody – rozpustné tablety zajistí, že i ta nejhnusněji vypadající voda bude prostá veškeré biologické hrozby. Pozor ale na to, že tento proces samozřejmě z vody neodstraní jakékoliv chemické nečistoty (jakékoliv farmy a chaty proti proudu vám budiž varováním).
  • Křesadlo / zapalovač / magnéziový podpalovač / lupa – jelikož je vaše schopnost rozdělat oheň jedním z vašich největších lidských přežívacích es, věnujte mu i patřičnou pozornost a mějte v záloze aspoň tři cesty, jak to provést (lupa, křesadlo, sirky, zapalovač,…). A umějte s danou věcí zacházet i za ne zrovna ideálních podmínek (speciálně platí pro dnes tak populární křesadlo a vlhké dřevo)!
  • Jehla a silná nit / Paracord – když člověk potřebuje spravit své oblečení, je to rozhodně užitečná věc, co se zase týče hrubších oprav, tak na ty zase není špatné kombo šídlo ze „švýcaráku“ na celty + jedno z vláken v Paracordu. Paracord sám o sobě je nesmírně užitečný díky své možnosti být rozdělen na jednotlivá nylonová vlákna. Výdrž v tahu je u nich úžasná, ale s otěrem to již taková sláva není…
  • Hliníková fólie – výborná tehdy, když potřebujete hned zvednout vaši tělesnou teplotu. Skvělá podložka na spaní, pakliže není nic lepšího. Dá se však využít i k odražení tepla od ohně směrem k vám.
  • Pončo – přežít nějakou tu letní osvěžující spršku bez něj sice obvykle není ani ten nejmenší problém, každopádně pončo vám bude užitečné i tehdy, když potřebujete funkčnost celty (čím větší pončo tím lepší krytí logicky, ale tím i vyšší váha) a nechcete (anebo nemůžete) ji tahat s sebou.
  • Pár plastových průhledných (!) pytlů – ty se dají použít jednak k výrobě improvizovaného spacáku (naplnit ideálně suchým listím), popřípadě průhledného zimního přístřeší s nízkým podélným plastovým oknem (pustí teplo z ohně dovnitř, ale ne ven) + hliníkovou odrazivou stěnou a ohněm venku, ve kterém se budete cítit jako v lázních.
  • Kompas – čím větší bude, tím použitelnější i bude, přičemž opravdu naprosto dokonalá je jednoznačně a nejspíše právě buzola, protože nabízí navíc proti kompasu některé perfektní věci (metr provázku, lupa, pravítko + mapové měřítko a hlavně: přesnější určení směru nežli u kompasu díky své větší spodní pravoúhlé základně,…).
  • Mapa – mít podrobnou papírovou mapu všech míst ve státě, kde se právě vyskytujete, to je extrémně nepraktické (dalších zhruba 10 kg papíru), na druhou stranu, mít solidně podrobnou mapu státu v nepromokavém pouzdře, to je určitě vždy dobrá záloha.
  • Rybářský vlasec a háček – musíte si zvážit sami, zda je to pro vás dobrá volba, pro mě ne, takže měním za něco jiného…
  • Drát – rozhodě mosazný se bude hodit k upevnění předmětů a ne, na oka pro pytlačení to jistě nebude…
  • Nějaké ty zdravotnické drobnosti – aspoň náplasti, alkoholová dezinfekce v lahvičce (jde dát i do podezřelé vody), pár tabletek nejdůležitějších léků, pár tabletek živočišného uhlí na rozbouřené vnitřnosti, pinzeta na klíšťata,…).
  • Záložní baterie – žijeme všichni v době, kdy prakticky vše běží na baterie a akumulátory, takže možná bude užitečné mít v záloze jednu-dvě a to rozhodně minimálně pro vaši malou LED svítilnu.
  • Otvírák na konzervy – jestliže ho máte v rámci „švýcaráku“, tak samozřejmě není nutné to dramatizovat, nakonec, konzerva se dá v nouzi i „ubrousit“ o beton na cestě…
  • Kostka suchého lihu – za oné konstelace, že je pro vás užitečnější volbou, nežli právě čajová svíčka, pochopitelně neváhejte, na druhou stranu, svíčka je univerzálnější ve své aplikaci a nestojí prakticky nic.
  • Kousek jídla – existují lidé, co ve své velké KPZ nosí své oblíbené jídlo (kousíček samozřejmě) pro případ, že by se ocitli delší chvíli bez něj. Může to být samozřejmě cokoliv vám chutná a dodá vám energii – hroznový cukr, proteinový cloumák, sušené maso, tuk v lahvičce (podotýkáme že 100 g tuku má cca 800–900 kalorií, no a 100 g cukru a proteinů 400–600). Tak či onak, uvědomte si, že nosit u sebe KPZ s jídlem a vodou ji dělá o to těžší a rozměrnější, pokud tedy najdete nějakou cestu, jak váhu i KPZ právě o vodu a jídlo zredukovat a zbavit se jich, určitě to proveďte!
  • Drobné mince do 50,– Kč včetně – mohou se občas hodit na drobné nákupy, ale celou republiku s nimi rozhodně neprocestujete, pokud jich nebude celý naditý pytlík…
  • Lístek s klíčovými telefony – většina lidí dnes má vše uložené digitálně jen v mobilu a pak jsou nesmírně šokovaní tím, když přijdou najednou o čtyři stovky svých pracovních i osobních kontaktů po pádu mobilu na zem z vaší kapsy či po jeho krádeži…
  • Žiletka /Malý nožík – jelikož by bylo ideální, abyste se z dovolené vrátili s kompletním portfoliem svých prstů, možná bude lepší se omezit na nože, jelikož ne každý s žiletkami dnes umí bezpečně zacházet. Natož, aby je používal někde v lese ve stresu, poraněný a když jde o jeho zdraví.
  • Malý atlas jedlých rostlin a hub ve vaší oblasti – o jeho praktičnosti nemůže být nejmenších pochybností, spojení příjemného (poznávání přírody) s užitečným (jedlé a často se vyskytující rostliny a houby), to je přece teprve to dokonalé dovolenkové kombo!
  • Pár napínáčků, hřebíků a gumiček – co se týče podobných věcí, tak pamatujte, že železné věci zreziví v přírodě velice záhy, takže skutečně dlouhodobě na vzduchu venku neposlouží. Plasty tímto netrpí.
  • Strunová pila – kdo nosí malou sekerku stále na svém opasku, pak jistě ví, že se sice prakticky vše v lese dá zvládnout jen se sekerkou (včetně oholení), ale existují jistě nějaké operace, které se radikálně snáze dělají právě s pilkou: přeříznutí silnější větve + následné rozdělení na stejnoměrné části v rámci výroby improvizovaného sedátka k ohni + obecně logicky jakékoliv řezání dřeva. Rozhodně s nimi ale neřežte svými prsty ani palci, ale provlečte konci kolíky.

Cokoliv je užitečné pro vás – již jsme to sice říkali, ale raději to ve finále ještě jednou zdůrazníme: noste s sebou na výlety na kolech v prvé řadě ty věci, které jsou zrovna pro vás v KPZ klíčové a klidně za tímto účelem z poloviny vysypte a upravte nějakou tu KPZ komerční (to bývá dobrý start, nemluvě o optimální velikosti jejich krabiček). 

- inzerce -, 17.08.2017
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 před minutou
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 10:46
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 10:30
Co vás vytočilo 152 dnes v 10:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 10:11
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

243 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023