reklama

Reklama se tlačí na cyklostezky

Od českých dálnic pomalu ale jistě proniká reklama i do těsného sousedství hlavních cyklistických tahů. Letos v létě se rozvinula debata nad nově instalovanými reklamními lavičkami podél Labské stezky od Poděbrad k Nymburku. Začátkem prosince radnice představila nový počin „Hrabalovo posezení u tří koček“.

V budoucnosti nás možná právě takový pohled čeká na cyklovýletech podél řeky Labe. Tato lavička stojí v pražské čtvrti Vysočany.
V budoucnosti nás možná právě takový pohled čeká na cyklovýletech podél řeky Labe. Tato lavička stojí v pražské čtvrti Vysočany.
Foto: Jan Ritter

V červenci a srpnu bylo na jednom z nejpopulárnějších úseků Labské stezky mezi Poděbrady a Nymburkem umístěno 28 laviček s plochami pro reklamu. Podle představitelů poděbradské radnice se tak stalo za velmi výhodných podmínek pro město. „Jedná se o reklamní lavičky, takže se jejich instalace a údržba v podstatě zaplatí sama,“ řekl o tom vedoucí odboru životního prostředí Jindřich Vondra.


Nové reklamní lavičky na břehu Labe mezi Poděbrady a Nymburkem vzbudily kontroverzní reakce. Foto: Jan Ritter

Někteří občané ale uspokojení radnice nesdílejí. Jde o lavičky městského typu, které jsou celé vyrobené z kovu a a jejich opěradla slouží jako nosič reklamy o velikosti 165 × 60 cm. Typově se na břeh Labe vůbec nehodí a podle některých odborníků jsou doslova „vizuálním znečištěním“ okolí řeky. „Když člověk jede do přírody, chce si zpravidla odpočinout od civilizace a reklam a dívat se do zeleně nebo v případě Labské stezky také do vody,“ podělil se o svůj názor projektant Jan Ritter z občanského sdružení Labská stezka.

Dalším problémem je podklad laviček. Betonové podstavce jsou osazené do štěrku, který se roznáší na asfaltovou stezku. Malé kamínky způsobují kolize a někdy i pády bruslařům. Hlavní slovo při rozhodnutí o osazení laviček ale zřejmě měla ekonomická úvaha. Podle oficiálních ceníků stojí pronájem jedné lavičky mimo město zhruba 2 500 Kč měsíčně. Výroba a instalace lavičky se tak zaplatí za méně než dva měsíce.

V naší zemi už obtěžování reklamou překročilo meze únosnosti – reklamy jsou umístěné podél dálnic, v tiskovinách, jsou kvůli nim přerušovány filmy v televizi. Reklamě se není možné vyhnout dokonce ani při jízdě v prostředcích MHD. Lavičky podél Labe jsou potřebné, problematická je jen jejich podoba.

S kolegou souhlasí také Daniel Mourek, který pracuje v programu Greenways. „Jsou státy jako například americky Vermont, kde je jakákoliv billboardová reklama úplně zakázána. Je to považované za formu znečištění všemi sdíleného veřejného prostoru,“ hovoří o zkušenostech ze zahraničí. Omezenou reklamu podél komunikací má také Německo nebo Švédsko.

Posezení na dřevě


Autorem desingu je Josef Zahradník. Šest těchto panelů bylo letos odhaleno během akce Tour de Labe Rotary Greenways 2009 Hradci Králové, Nymburce, Lounkách a v Chodounech. Foto: Jan Ritter

Že to jde i jinak, ukazují nově postavené odpočívky z dílny Jozefa Zahradníka. Ve spolupráci Rotary International, Nadace Parnerství a města Nymburk byla letos na cyklostezce podél Labe instalována tři nová zastavení – informační panely s lavičkami. Svým provedením se na stezku lemovanou z jedné strany keři a stromy, z druhé řekou, hodí mnohem lépe.

Zatím poslední variantou, která byla odhalena minulý týden, je „Hrabalovo posezení u tří koček“. Vzpomínku na legendárního spisovatele najdete na levém břehu (na cyklotrase č. 0019) u bývalé hvězdárny a Hrabalovy vily na Zálabí v Nymburce. Dubový stůl a lavice vytvořil podle námětu Ing. Černého nymburský sochař Michal Jára. Posezení je doplněné oblíbenými Hrabalovými „kočenkami“, jak je spisovatel s láskou nazýval.

Jak je vidět, nymburská radnice umí nabídnout cykloturistům nápadité a řemeslně dobře provedené odpočívky, které zvyšují hodnotu místa.

A jaký výhled chcete mít při jízdě podél Labe vy?

 

Fotogalerie

V budoucnosti nás možná právě takový pohled čeká na cyklovýletech podél řeky Labe. Tato lavička stojí v pražské čtvrti Vysočany. Lavičky na Labské trase v úseku Poděbrady-Nymburk, těsně po monáži, zatím bez polepu. Lavičky na Labské trase v úseku Poděbrady-Nymburk, těsně po monáži, zatím bez polepu. Reklamní lavičky - ve městě ano, ale do přírody? Fotografie z pražských Vysočan. Během propagační jízdy Tour de Labe se v roce 2009 díky péči Rotary International ve spolupráci s městy, obcemi osadilo 6 laviček s panely. Na území města Nymburk stojí tři takové zastávky. Hrabalovo posezení "U tří koček" najdete na břehu Labe v Nymburce. Pracovní motto: kočky na stole a pod stolem. Kočky na stole i pod stolem Při odhalení 3. 12. 2009 se křtilo novinkou nymburského pivovaru s názvem „Něžný barbar“. U stolu jsou zleva ředitel pivovaru Nymburk Pavel Benák, sládek Postřižinského pivovaru Bohumil Valenta a starosta Nymburka Ladislav Kutík. Muž v pozadí je autor nám
redakce NaKole.cz, 11.12.2009
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 před 4 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

473 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024