reklama

Bike Brno v plném proudu

Když jsme ve středu večer přijeli na brněnské výstaviště, jeho areál překypoval automobily, ze kterých se stěhovala kola i příslušenství na stánky celkem 200 firem ve třech pavilonech. Veletrh Sport Life je největší sportovní událostí roku v rámci střední Evropy. Veletrh máte možnost navštívit až do neděle 8. listopadu.

Bike Brno nabízí tisíce kol
Bike Brno nabízí tisíce kol
Foto: NaKole.cz

Včera se brněnské výstaviště poprvé otevřelo pro příznivce sportů a outdoorových aktivit. Čtyřlístek veletrhů Sport Life, Bike Brno, Boat Brno a Caravaning Brno zůstane pro návštěvníky přístupný až do neděle 8. listopadu.  Podstatnou částí je cyklistický veletrh Bike Brno, který byl letos poprvé propagovaný jako samostatná značka. Z celkového počtu 480 vystavovatelů na výstavišti je více než 40 % zaměřeno právě na kola a jejich komponenty.

Už na první pohled je patrné, že výrobci kol přesunují svůj zájem od sportovního vyžití k novému trendu, kterým je městská mobilita – každodenní dojížďka do práce, do školy nebo za zábavou. Městská kola opět zabírají větší část vystavovací plochy než v loňském roce. „Kolo bylo v Česku až doteď vnímané především jako sportovní nástroj. Vývoj v celé západní Evropě ale jde jiným směrem, i u nás teď ubývá prodej horských kol a naopak se zvětšuje podíl elektrických kol, skládaček a také cestovních kol pro cykloturistiku," komentoval to David Dostál ze společnosti Progress Cycle.

Bicykl je u nás především symbolem radosti, volného času a poznávání. Jinými slovy, cykloturistika vede a s ní i poptávka po krosových kolech ve střední cenové hladině, sportovního oblečení a doplňků. Přestože jízdní kolo jako ekologický dopravní prostředek získává na popularitě, sportovní a rekreační vyžití na veletrhu stále vede.

První den jsme strávili na odborném programu, kterým byla konference o cykloturistice a městské cyklistice. Druhý den jsme na veletrhu sbírali informace o novinkách a trendech mezi vystavovateli. Dnes přinášíme jen stručný výtah toho nejdůležitějšího, co přinesly první dva dny veletrhu.

Cyklistice jsou na brněnském výstavišti vyhrazeny tři pavilony (V, F a P). Výstavní plochu obsadili přední výrobci a dovozci jízdních kol a doplňků. Seznam vystavujících je k dispozici na oficiálním serveru Bike Brno.  Tady je několik novinek na příští sezónu, které jsme zaznamenali během dneška:

  • Novou značku Agang představila společnost Universe Agency.
  • Značka Galaxy přivezla do Brna jako novinku karbonové kolo Galaxy Sirius, které je součástí řady MTB High Class.
  • Poprvé se zde samostatně prezentuje holandská značka městských kol a „bakfiets" Gazelle.
  • Leader Fox podstatně rozšířil nabídku dětských kol.
  • Objevili jsme novou značku značku Yedoo, která zahrnuje na koloběžky, dětská kola a odrážedla.
  • Značka Felt, která pokrývá celou škálu typů kol, nově představila modelovou řadu celoodpružených kol Virtue.
  • A další…

Projekt „Česko jede", který by měl ukázat možnosti pro cykloturistiku v celé České republice, představil první den Jaroslav Martinek, nově jmenovaný národní cyklokoordinátor České republiky. Projekt by měl představit Českou republiku ze sedla kola především zahraničním turistům. Svoje síly na něm spojí CDV (Centrum dopravního výzkumu) a ATUR (Asociace turistických regionů).  Zájem zúčastnit se projevily i regiony, které už dnes mají co nabídnout turistům na kolech. To ukázaly mimo jiné i prezentace regionů Vysočina, Orlicko-Třebovsko, Rakovnicko, či jižní Morava.

Že bude na čem jezdit, přislíbila mimo jiné prezentace Karla Havlíčka ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Novinkou pro příští rok je zvýšení příspěvku SFDI z 65 % na 75 % nákladů stavební části projektu. Podpora cyklostezek od roku 2001 stále roste a letos dosáhne zatím rekordní výše 437 milionů korun.

Řeč byla i o překážkách, které stále brání většímu rozšíření kol jako dopravního prostředku ve městech. „Vláda přijala svoji zodpovědnost a rozhodla se změnit legislativu ve prospěch cyklistů," řekl k tomu Jaroslav Martinek. Podle něj legislativní skupina připravuje změnu zákona č. 361/2000 Sb. o pozemních komunikacích tak, aby počítal s cyklisty na našich silnicích. Ukázky městských kol, elektrokol a návazné bezpečné infrastruktury představili zástupci firem a nezávislých expertů. Na konferenci se představily automatické půjčovny kol, které fungují v Německu, Rakousku a pilotně už i u nás.

V pavilonu P je po celou dobu veletrhu možnost vyzkoušet si více než 30 elektrokol na testovací dráze. Podle Susanne Brüsch z neziskové organizace ExtraEnergy se v loňském roce prodalo jenom v Německu 100.000 těchto kol, v celé Evropě je to třikrát více. Na větším rozšíření silnějších elektrokol pracuje i Evropská asociace prodejců dvoukolových vozidel (ETRA).

A co vás čeká v následujících dvou dnech na veletrhu Bike Brno? Kromě výstavy se můžete zúčastnit doprovodného programu.  Čeká na vás Fashion Show, festival Cyklocestování i známé osobnosti jako Ján Svorada, Tereza Huříková či Jaroslav Kulhavý.

A pokud se vypravíte do Brna, nezapomeňte se stavit na stánku NaKole.cz v hale V, kde ho najdete pod číslem 39A. Výstaviště je otevřeno dnes od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 16 hodin.

Fotogalerie

Bike Brno nabízí tisíce kol Jaroslav Martinek, nový cyklokoordinátor ČR Holandské bakfiets od značky Gazelle.
redakce NaKole.cz, 06.11.2009
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ - 21 ROČNÍK před 3 minutami
NEcyklo Nejlepší vtip 54 před 4 minutami
Technické rady Springer vidlice na fatbika před 7 minutami
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 20:39
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 20:07
Komentáře k blogu Z Linze do Budapešti přes Alpy dnes v 18:33
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
Co vás zaujalo 278 dnes v 14:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

252 cyklistů (14 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024