reklama

Dovolená na kole s 10 letým klukem: Veselí n.Luž.- Pálava– Veselí

Mapa - první polovina
Mapa - první polovina
Foto: Autor

Plán

Vyjedeme z domova z Veselí nad Lužnicí přes Jindřichův Hradec, Českou Kanadu, Dačice, Jemnici, Vranov, podél hranic Podyjím, Šobes, Šatov, Hevlín, Mikulov, Valtice, Lednici, objedeme Pálavu a vrátíme se o něco severněji přes přehradu Nové Mlýny, Pohořelice, Moravský Krumlov, kolem Dalešické přehrady přes Sádek pod Třebíčí, Třešť, Horní Cerekev, Č. Lhotu a domů do Veselí.
Pro plánování tras jsem použil mapy.cz. Po cestě pobavíme děti hledáním kešek.
Celkem 11 dní, 10 nocí, 520 km, pro 2 dospělé s 10 letým dítětem cca 12000,-Kč na noclehy.

12.8.2017 sobota

Veselí - Dolní Pěna 33 km
Vyjeli jsme ráno a na oběd jsme byli v Roseči v Houbovém parku. Jedná se o vesnické stavení se stodolou upravenou na restauraci s prostorem na hraní pro děti. Za vstupné je k dispozici muzeum fosilií, a hlavně velká zahrada se vzdělávacími atrakcemi pro děti. Formou snad deseti různých her se mohou dospělí i děti dozvědět více o vesmíru, houbách, rostlinách, pohádkách nebo si zahrát na detektivy. My jsme zvolili detektivy a byli jsme při odhalování zloděje švestkových knedlíků téměř úspěšní. Poté jsme se naobědvali (výběr ze 2 hotových jídel) v dobré kvalitě za nízkou cenu.
Dále jsme pokračovali do Dolní Pěny na nocleh u kamarádky na chalupě. Večeři jsme si dali U pejska a kočičky - předobjednali jsme si vepřová kolena. Porce byly velké až nezvládnutelné. Ostatní jídla lze dostat bez předobjednání.

13.8. neděle

Dolní Pěna - Dačice 41 km
Z Dolní Pěny jsme zamířili přes Kačlehy, Českou Kanadou a nemohli jsme minout železniční zastávku Kaproun, kde jsme potkali na úzkokolejce parní mašinu, a hlavně pomník Vyloučení Járy Cimrmana z přepravy. V Kaprounu jsme dali pivo a pokračovali krásnou cestou lesem přes Matějovec do Českého Rudolce. Zámek v Rudolci je již mnoho let v katastrofálním stavu, ale s novou střechou, takže už se to může jen lepšit. Oběd v Zámeckém pivovaru byl dobrý.
Další cesta přes Lidéřovice vedla do Motelu Dačice, kde jsme platili za 2 dospělé + dítě 1180,-Kč vč. snídaně. Motel je ideálním ubytováním pro cyklisty. Hezká přízemní dřevěná budova s vodou pod okny s prostornými moderními a čistými pokoji, ráno bohatá snídaně formou švédského stolu.

14.8. pondělí

Dačice - Milíčovice (Vranov) 58 km
Z Dačic jsme jeli do Jemnice. Centrum je na kopci, kde už jsme kola museli pro nedostatek sil vést. Překvapilo nás málo příležitostí k občerstvení. Skončili jsme v bistru Sluníčko na pivu a zmrzlině.
Dál jsme se vydali podél Želetavky a směrem na Vranovskou přehradu. Čekal nás výšlap na hrad Cornštejn. Placená prohlídka byla příliš dlouhá, takže jsme okoukli nádvoří a pokračovali dál směrem k hrázi přehrady. Z internetu jsme měli tip na dobrý oběd 200m za hrází v restauraci U Vodnáře, ale kvůli opravě hráze jsme jeli do centra Vranova do restaurace Country Saloon a byla to dobrá volba.
Dál jsme pokračovali po levém břehu řeky Dyje po nádherné cyklotrase, ale přejeli jsme její odbočku a museli jsme zdolat brutální stoupání. Díky tomu jsme však u Čížova potkali zbytky železné opony - zajímavé hlavně pro potomky. Pak Čížov, Horní Břečkov a konečně v 9 večer Althanský hostinec (1270,-Kč nocleh pro 3 + 90,- snídaně).
Althanský hostinec sice stojí u rušné cesty, ale jde o uzavřený dvůr s okny pokojů do dvora, takže auta nás nerušila. Pokoj byl pro 3 spíše stísněný, ale sociálky přepychové a vše bylo čisté. Večeři jsme si dali na dvoře. 2 lívance byly výborné, ale ve třetím byla hrudka masoxu. Asi sabotáž na kuchaře

Fotogalerie

01.09.2017 vložil/a: VLB
karma článku: 3.96
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Přejezd Šumavy na kole z Železné Rudy k Lipnu

Cestování
V zimě jsem přejížděl Šumavu na běžkách, a tak se mi zalíbila, že jsem tam zamířil i v létě, s manželkou a 11letým synem na kolech. Přes…
11.09.2018
VLB
(3.95)

V Moravském krasu na kole

Cestování
Poznat Moravský kras na kolech. To byl náš cíl, když jsme vyrazili ve třech – rodiče s desetiletým synem. Přes akční pobyty na internetu…
03.08.2017
VLB
(3.32)

Dovolená v Novohradských horách – na kole s 9 letým klukem

Cestování
Následující blog není pokusem o beletrii, ale souhrn zkušeností ze sedmidenního puťáku na kolech. Snad pomůže někomu, kdo by chtěl…
16.08.2016
VLB
(3.94)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

178 cyklistů (5 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023