reklama

Od Moravy k Dunaji v květnu 2013

Foto: Autor

Prolog

V loňském roce se mi nevydařila moje vyjížďka do Burgenlandu a to z důvodu nehorázných veder, které kardiakovo srdce nevydrželo a po čtyřech dnech trápení jsem to vzdal a potupně se vrátil domů. K letošní jízdě jsem vyrazil již začátkem měsíce května, kdy ještě vysoká temperatura nehrozila a byl předpoklad, že výlet zdárně dokončím. Naplánoval jsem si čtyřdenní cyklovýlet od řeky Moravy k Dunaji a navíc kolečko po městě Vídeň. Spakoval jsem spacák, karimatku, ešus, PB vařič, trochu potravin a pár drobnosti, hodil vše na kolo a moje cesta mohla začít. (Kdyby někoho zajímalo proč neberu stan, tak to je proto, že spoléhám na dobrodiní a soucit některé s postarších rakušanek, která by mě přijala pod svou střechu. Bohužel, nestalo se tak, musel jsem spát pod širákem.)

Drama

Na cestu jsem vyrazil vlakem z F-M do Devínské Nové Vsi s přestupy v Ostravě, Hranicích, Břeclavi a Kútech, abych před polednem svou jízdu vlakem ukončil. Na nádraží jsem připevnil bagáž na kolo a vyrazil do terénu. K mostu přes řeku Moravu je to cca 1 km a jsou tam zbytky tzv. železné opony, drátěný plot a bunkr. V loňském roce tu byl otevřen nový most Svobody, který je určen pěšákům a cyklistům pro cesty do Rakous a zpět. Překonávám tok řeky Moravy a rázem se ocitám na území Dolního Rakouska. Přede mnou na kopečku leží zámek Hof, ale nezastavuji, už jsem tam 2x byl. Hof je největší zámek na Moravském poli a nachází se v osadě Schlosshof. Následuje lovecký zámek Niederweiden, který byl postaven pro prince Savojského a později se stal majetkem císařského domu. Ani tu se nezastavuji a mířím k městečku Engelharstetten a pokračuji k zámku Eckartsau, jenž leží v Národním parku Donau-Auen a je majetkem Rakouské republiky. Prohlížím si nádvoří zámku a přilehlý park, udělám pár snímků a směřuji dál na Donauradweg, směrem k Vídni. Po dvou hodinách monotónní jízdy uhýbám z cyklostezky a přes Schönau a.d. Donau a Mühlleiten končím dnešní etapu na mém oblíbeném místě v obci Gross-Enzersdorf. Závěr etapy jsem jel po polňačkách a celý utřepaný si chystám propriety na spaní. Dávám si jednoho Radegasta, něco k jídlu a na závěr kafé 3/1. Celou noc bouřilo a z mraků se valila voda. Štěstí, že jsem byl pod střechou.

Zrána opět vařím nezbytné kafíčko a polykám něco malého ze zásob. Uklízím po sobě bivak a nasedám na kolo k další cestě. Dnes mě čeká Vídeň se svým provozem a to je vždy dobrodružství. Najíždím opět na Dunajskou cyklostezku a přede mnou už vidím první dunajský most přes který se dostávám na Donauinsel a po pár km po dalším mostě do Prátru. Chvílí jedu po Hauptallee mezi spoustou běžců, bruslařů a cyklistů, kteří tu trýzní svá těla a schvácení tu pobíhají a pojíždějí. Vyjíždím z parku směrem k hřbitovu St. Marxer Friedhof, kde se chci podívat na hrob W. A. Mozarta a zdejší další zajímavé náhrobky vyvedené v biedermeierovském stylu. Několikrát jsem se musel ptát na cestu, chvílí jet po chodníku, ale nakonec jsem do cíle dorazil. Pochodil jsem po hřbitově, udělal pár obrázků a vydal se k další cestě do centra. Jedu zpět k Donaukanálu a kolem něho hledám odbočku k místu, kde stojí zajímavá stavba – Hundertwasserhaus, který je ve Vídní jedním z nejznámějších děl architekta Hurdentwassera. Vzhled Hundertwasserova domu je odrazem jeho celoživotních tvrzení a myšlenek. Neobsahuje tedy rovné nebo dokonce nějakým způsobem pravidelné linie. Fasáda obsahuje množství pestrých barev a dům je jak zvenčí tak uvnitř porostlý zelení. Prohlížím, fotím a jedu dál po Rotenturmstrasse k dómu sv. Štěpána. Je tu jednosměrka a houfy lidí. Proplétám se mezi nimi, udělám několik snímků kostela a rychle pryč. Dělám kolečko kolem Hofburgu, jedu přes Heldenplatz k parlamentu a dále k radnici. Sedám si v parku, abych posvačil a náhle začalo prudce pršet. Přeháňka trvala asi ¾ hodiny a tak jsem mohl jet dále. Zastavuji se u pomníku Marie-Terezie a jedu dále na Schwarzenbergerplatz k pomníku osvoboditelů Vídně z roku 1945. Začíná znovu pršet a tak budu muset svou prohlídku Vídně ukončit. Chvilku pojíždím a chvilku se někde schovávám před deštěm, nemá to konce a večer se blíží. Je třeba vypadnout z města a vrátit se na místo bivaku. Přede mnou je 20km jízdy a už mě to přestává bavit. Konečně déšť ustává a já mohu vyrazit. Rychle zpátky do Prátru a přes dva mosty na druhý břeh Dunaje a už jsem v pohodě. Jedu k svému nocležišti a i když mě ještě několikrát zkropil déšť, už mi to nevadí. Chystám se k noclehu a studenou večeři zapíjím pivem. Dělám si písemné poznámky z cesty a labužnicky srkám kávu. Pršet už docela přestalo a tak v klidu usínám.

Je ráno, chystám něco k snědku a pomalu balím cajk. Vyrážím směrem k východu a proti mně fouká vítr. Přijíždím do obce Orth a.d.Donau, fotím zdejší zámek a opět se připojuji na cyklostezku Vídeň - Bratislava. Po cyklostezce se dostávám k mostu přes Dunaj (Donaubrücke), přejíždím most a zastavuji se v Bad Deutsch-Altenburg. Jsou to lázně, jež jsou známy svými sirnými a jodovými prameny již od časů římské říše. Vedle ležel kdysi římský tábor Carnuntum, který zajišťoval bezpečnost na tzv. Jantarové stezce. Sídlili zde římští císařové Marcus Aurelius a Septimus Severus. Odpočívám v parku a odjíždím hledat místo k přespání. Vracím se na druhý břeh Dunaje a hodlám strávit noc na pěkném odpočívadle pod Donaubrücke. Chystám večeři, ale v tu ránu na mě zaútočily roje krvelačných komárů. Spěšně dojídám a rychle se pakuju pryč. Jedu dál od řeky v domnění, že mě dál komáři nebudou pronásledovat. Opak byl ale pravdou, zrůdy útočily dále a nedalo se uniknout. Zrodilo se ve mně radikální rozhodnutí. Než se nechat sežrat tak radši skončit a jet domů. Skočil jsem na kolo a vracel se zpět k výchozímu místu mého putování. Šlapal jsem ze všech zbývajících sil a tak již potmě jsem dorazil na žst. Devínská Nová Ves, přebalil bagáž k cestě vlakem a 5 minut před půlnoci se vydal na cestu domů. Bohužel moje jízda vlakem skončila na slovenské hranici v žst. Kúty. Další spoj směrem Břeclav - Ostrava bude vypraven až ráno v 5,00 hodin. Vybalil jsem spacák, lehl na lavici a tak přečkal noc. Ráno jsem v pohodě naložil kolo do vlaku, abych bez větších komplikací dorazil domů, do F-M v 10,30 hod.

Epilog

Účelem této cesty bylo otestování mého zdravotního stavu a další způsobilosti k výkonnostní turistice. Cesta se celkem vydařila, jen toho deště mohlo být o trochu méně. Utratil jsem 170,-Kč za jízdenku tam a zpět, 100,-Kč a 2€ za dopravu kola. V Bille jsem si koupil 2 piva za 2€.
Celková známka: -2
Cestu absolvoval a poznámkami opatřil:
Dušan Mlýnek, KČT Lysá hora

Fotogalerie

22.05.2013 vložil/a: Netvor
karma článku: 4.24
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Jižní Morava - Weinviertel

Cestování
ČERVENEC 2013 Poříčí Dyje, tj. celá jižní hranice Moravy, ač nemá přitažlivosti hor, řadí se ke krajům turisticky vábným a hojně…
11.02.2015
Netvor
(3.63)

Jižní Morava - Weinviertel

Cestování
ČERVENEC 2013Poříčí Dyje, tj. celá jižní hranice Moravy, ač nemá přitažlivosti hor, řadí se ke krajům turisticky vábným a hojně…
31.07.2013
Netvor
(2.98)

Aprílový vandr Dolním Rakouskem

Cestování
2005 Prolog V září loňského roku jsem absolvoval neúspěšnou cestu do severní Itálie, kdy jsem byl přinucen vrátit se předčasně domů,…
13.03.2012
Netvor
(5.06)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
PR
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

226 cyklistů (6 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu…
Peggy | 28.04.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024