reklama

Přeprava jízdního kola ve vlacích ČD

Základní podmínky přepravy jízdních kol zůstávají nezměněny. Pro rok 2005 pouze dochází k několika drobným změnám.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Václav Vrtal

Přeprava jízdního kola jako spoluzavazadla (symbol kola)

Tímto nejrozšířenějším a nejoblíbenějším způsobem lze přepravit jízdní kolo za 20 Kč / vlak ve všech vlacích označených symbolem „jízdní kolo“ na prvním a posledním představku a ve všech osobních a spěšných vlaků i v případě, že nejsou tímto symbolem označeny. V rychlících a vlacích vyšší kvality je možná přeprava jízdních kol jako spoluzavazadel pouze ve vozech označených pro přepravu jízdních kol. Přeprava na posledním a prvním představku nebo v jiném než označeném prostoru je zakázána. Částku za přepravu kola je možné zaplatit bez dalších poplatků u průvodčího ve vlaku.
Vlaky označené symbolem jízdního kola mají zařazeny vozy se zvětšeným prostorem pro přepravu jízdních kol. Jde například o rozšířený nástupní prostor nebo speciálně upravený oddíl. V osobních a spěšných vlacích, které nejsou zmíněným symbolem označeny, je kapacita pro přepravu kol omezena. O počtu přepravených kol pak vždy podle aktuálních provozních podmínek rozhoduje průvodčí ve vlaku.
Cestující si v tomto případě zajišťuje nakládku, překládku a vykládku jízdního kola u jednotlivých spojů sám. Kolo má trvale pod svým dozorem a odpovídá také za případné škody, které způsobí spolucestujícím (např. poškození oblečení).

Jízdní kolo jako spoluzavazadlo ve vlacích EuroCity

Ve vlacích EuroCity Vindobona Hamburg – Vídeň, J.G. Mendel Praha – Vídeň, EC 178 / 179 Praha – Westerland a R / NZ 378 / 379 Kopernikus Praha – Dortmund jsou zařazeny vozy německé společnosti DB AG pro přepravu jízdních kol. Při využití těchto spojů na území ČR je třeba zakoupit rezervaci pro přepravu jízdního kola. Cena za přepravu a rezervaci kola ve vnitrostátní dopravě je 50 Kč (včetně rezervace místa pro cestujícího).

 

Úschova během přepravy (symbol kufr)

V tomto případě je kolo přepravováno ve služebním voze nebo oddíle pod dozorem zaměstnance ČD. Vlaky s nabídkou úschovy během přepravy jsou nově označeny symbolem „kufr“ (dosud symbol „K“ v kroužku). Je jím označen také služební vůz nebo oddíl, kde lze kolo k přepravě podat. Cestující kolo předává zaměstnanci ČD přímo u vlaku a také si ho přímo u vlaku vyzvedává. Za službu se platí částka 20 Kč / vlak. Jízdní kola jsou pro přepravu přijímána až do vyčerpání kapacity služebního vozu nebo oddílu.

Kombinovaný doklad

Pokud cestující využívá větší počet spojů nebo je na několikadenním putování, při kterém kombinuje jízdu na kole s cestou vlakem, může si zakoupit tzv. kombinovaný doklad. Jde o jakousi permanentku pro přepravu jízdního kola, která platí jak pro spoluzavazadlo, tak pro úschovu během přepravy a navíc v úschovnách ČD, které úschovu jízdních kol umožňují. České dráhy nabízejí kombinované doklady:

  • dvoudenní za 60 Kč;
  • třídenní za 120 Kč;
  • pětidenní za 160 Kč;
  • sedmidenní za 200 Kč.

Přeprava skupin

Vlaky nabízející přepravu jízdních kol jako spoluzavazadel nebo formou úschovy během přepravy poskytují prostor pro uložení více jízdních kol. Přesto může dojít k vyčerpání kapacity především v případech, kdy skupiny cyklistů cestují bez ohlášení. Proto žádáme skupiny, aby své cesty předhlásily.

Kde jezdí vlaky s přepravou kol

Jízdní kola přepravují alespoň v omezené míře všechny osobní a spěšné vlaky. Zjištěna je ale také ve většině rychlíků, navíc v některých expresech, vlacích InterCity a EuroCity. Konkrétní spoj je nejlépe vyhledat v jízdním řádu ČD nebo na internetu www.vlak.cz. Vlaky nabízející tyto služby jsou v jízdních řádech označeny příslušnými symboly (kolo nebo kufr).

Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

 ()
5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku nechali v zádech a najednou to bylo krásné! Zelené kopce, jurty, krávy, koně. Konečně tak, jak jsem si to vysnila. V kamenitém sjezdu, kdy to kluci napálili a my se s Šárkou naopak zpozdily,…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

 ()
4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme peníze na obživu, tak se nedivte, že se nám po jídle nechtělo „civilizaci" hned zase opouštět. Ještě jsme si chtěli někam zajít na kafe (tedy na čaj) a trochu otdychať. Moc možností tu…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

 ()
3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti alespoň malou satisfakci - byl tu jediný McDonald za celou cestu. Tedy - v Almatě jsou celkem asi čtyři a nám stačil jenom jeden, zas takoví fanoušci nejsme :-) ale mám na mysli, že pak nikde…
Peggy | 02.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

 ()
2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu v Biškeku, konzumovali večeři, první jídlo v Kyrgyzstánu, a rozhlíželi se u toho kolem sebe. Ne že bychom se v těch asijských obličejích vyznali, ale že se všude pohybovala jenom mládež, a…
Peggy | 28.04.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

O čem se mluví:

Technické rady Využití 3D tisku a související pokec před 19 minutami
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. dnes v 20:01
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část dnes v 18:05
Vyjížďky, srazy, akce JM sleh 2024 dnes v 13:05
Technické rady Rohloff výplet kola a převodník dnes v 11:07
Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 dnes v 08:58
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

248 cyklistů (9 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti…
Peggy | 02.05.2024