reklama

Orlické hory na kole

Termín: 11.08.2021 - 15.08.2021, 5 dní
Cena od: 7 200 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Mamut tour

Trasy jsou koncipovány tak, aby vedly z větší části po rovině nebo z kopce a lze je dle fyzické kondice každého účastníka prodloužit nebo zkrátit. Dvakrát lze do hotelu dojet v sedle bicyklu. Doporučujeme horská nebo treková kola.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v cca 8 hod. Cykloturistika z Chocně ÚDOLÍM TICHÉ ORLICE.Trasa: Choceň - Brandýs nad Orlicí - Ústí nad Orlicí - Letohrad - Jablonné nad Orlicí (celkem cca 46 km)Prakticky celý úsek mezi Chocní a Verměřovicemi pojedete po luxusní asfaltové cyklostezce proti proudu Tiché Orlice. Charakteristika: Na cca 40 km nastoupáte pouze 100 výškových metrů. Jediný kopeček Vás čeká před samotným dojezdem do Jablonného přes osadu Bystřičko. Na trase je celá řada možností občerstvení. V Brandýse nad Orlicí můžete navštívit přírodní bludiště inspirované dílem J.A. Komenského "Labyrint světa a ráj srdce", která bylo sepsáno právě zde. V Ústí nad Orlicí je příjemný aquapark. Stejně tak lze využít koupaliště v místě ubytování (cca 300 m od hotelu). Nocleh v Jablonném nad Orlicí.

2. den: Přesun busem do sedla ŠERLICH (980 m). Možnost občerstvení na Masarykově chatě. Na kolech po hřebeni ORLICKÝCH HOR s možností návštěvy opevnění HANIČKA. Trasa: Šerlich - Velká Deštná - Pod Homolí - Pěticestí - Mezivrší - tvrz Hanička - Končiny - Kunvald - Žamberk - Jablonné nad Orlicí (celkem cca 60 km)Charakteristika: Po vyložení kol na Šerlichu Vás čeká stoupání po asfaltové silnici na rozcestí pod Velkou Deštnou (možnost občerstvení) - nejvyšším vrcholem Orlických hor vysokým 1 115 m. Doporučujeme navštívit rozhlednu otevřenou v roce 2019 nabízející krásný výhled. Stále po asfaltu s mírným zvlněním, ale převážně z kopce se dostanete až na Mezivrší. Odtud se dále pokračuje již po lesní cestě podél pěchotního srubu Průsek k legendární opevněné tvrzi Hanička. Podél dalších pevností dojedete až do osady Končiny, odkud lze pokračovat na ubytování delší trasou přes Žamberk, Nekoř a Sobkovice nebo kratší a atraktivnější cestou podél východního břehu vodní nádrže Pastviny (celkem cca 54 km). Ti, kdo preferují návštěvu kostela v Neratově pyšnícího se prosklenou střechou mohou z Mezivrší sjet na silnici 311 a po té dojet až do hotelu. Individuální dojezd na ubytování. Za poplatek možnost využití hotelového minigolfu či tenisových kurtů nebo relaxace na cca 300 m vzdáleném koupališti. Nocleh.

3. den: Výjezd busem do ČERNOVODSKÉHO SEDLA (814 m) a cyklovýlet přes Suchý vrch na DOLNÍ MORAVU se siluetou majestátného Králického Sněžníku. Trasa: Černovodské sedlo - Mladkov - Dolní Lipka - Prostřední Lipka - Dolní Morava (celkem cca 35 km).Charakteristika: Zdatní jedinci se mohou na místo startu dostat z hotelu vlastními silami na kole (cca 10 km, 430 výškových metrů). Z Černovodského sedla trasa povede nejprve vzhůru ke Kramářově Chatě (995 m), Možnost občerstvení a návštěvy rozhledny. Do Mladkova je to už jen prakticky stále z kopce. Cestou budete míjet dělostřeleckou tvrz Bouda. Prakticky celá trasa až na Dolní Moravu vede po asfaltu. Na Dolní Moravě lze od hotelu Vista vyjet lanovkou i s kolem k tzv. Stezce v oblacích, která je vidět již z dálky. Od Stezky v oblacích vede 15 km dlouhá cesta zpět na Dolní Moravu (prvních 8 km je prakticky po rovině a nabízí nádherné výhledy na Králický Sněžník, zbývajících 7 je sjezd z větší části po asfaltu podél potoka). Stezku v oblacích je samozřejmě možné navštívit i bez kola. Milovníci adrenalinu jistě ocení jízdu Mamutí horskou dráhou (délka 3 km, převýšení 364 m, 25 zatáček, rychlost až 50 km/hod.). Součástí komplexu je rovněž lanový park a další atrakce určení spíše dětem. Skalní cyklisté mohou k Stezce v oblacích samozřejmě vyjet na kole. Návrat autokarem na ubytování.

4. den: Cyklistika ZÁBŘEŽSKOU VRCHOVINOU do Zábřehu. Trasa: Čenkovice - Výprachtice - Albrechtice - Cotkytle - Štíty - Hoštejn - Zábřeh (celkem cca 52 km).Charakteristika: Autobus ráno odveze skupinu na parkoviště lyžařského střediska v Čenkovicích. Zdatní cyklisté mohou do Čenkovic dojet z hotelu na kole (přes Bystřec - cca 8 km a stoupání 300 výškových metrů). Z Čenkovic nejprve trasa stoupá po asfaltu (cca 1,3 km). Následuje sjezd do Výprachtic a dále pozvolné klesání údolím Moravské Sázavy do Albrechtic. Lesními cestami s mírným stoupáním se dojede až do vsi Herbortice. Největší výzvou dne je pak kopec do vesnice Cytkytle (po asfaltu), odkud je to do cíle 28 km z kopce nebo po rovině. Projíždět budete střediskem Štíty (možnost občerstvení s akrobat parkem olympijského vítěze Aleše Valenty). Malebným údolím Březné dojedete nejprve do lesních cestách do Hoštejna a odtud po asfaltové cyklostezce podél Moravské Sázavy a po opuštěné železniční trati (spatřit lze parní lokomotivu Škoda řady 317 z roku 1950) do cíle v Zábřehu. V Zábřehu je možné osvěžit se na místním koupališti. Návrat autokarem na ubytování.

5. den: Přejezd busem do OLEŠNICE V ORLICKÝCH HORÁCH a na kole podél řek OLEŠENKA a METUJE do BABIČČINA ÚDOLÍ.Trasa: Olešnice - Sněžné - Peklo - Bražec - Ratibořice - Úpice (celkem cca 45 km).Charakteristika: Závěrečná etapa začne cca 1,5 km stoupáním po málo frekventované silnici ke kapličce nad vesničkou Sněžné, odkud to bude 13 km z kopce až ke kultovní restauraci Peklo (možnost občerstvení). První část klesání bude po asfaltu (cca 8 km) a zbytek po lesní cestě (cca 5 km). Od Pekla vede krásná asfaltová cyklostezka podél Metuje do vesničky Bražec nedaleko Náchoda. Zde je třeba zdolat cca 1,5 km dlouhý asfaltový kopec vedoucí k hlavní silnici č. 14. Po několika málo metrech bude již možné spatřit vodní nádrž Rozkoš, podél které se prakticky po rovině dostanete až do Ratibořic. Pojedete podél kultovních staveb známých z díla Boženy Němcové. Postupně tak kromě zámku minete Rudrův mlýn, Vodní mandl, sousoší Babičky s vnoučaty, Staré bělidlo a Viktočin splav. Lesní cestou podél řeky Úpy projedete až do cíle v Úpici. Příjezd do Prahy v cca 19 hod.

Cena zahrnuje

  • dopravu zájezdovým autokarem (WC, klimatizace, DVD, bufet) včetně přepravy kol
  • 4x ubytování v hotelu*** (2 lůžkové pokoje s TV, možností přistýlky a vlastním sociálním zařízením); součástí hotelu je tenisový kurt a minigolf (za poplatek); cca 300m od ubytování se nachází venkovní koupaliště
  • 4x polopenzi
  • průvodce
  • pojištění CK proti úpadku

Nástupní místa

Beroun, Plzeň, Praha, Rakovník

Mamut tour
Cestovní kancelář:
Mamut tour
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Česko Česko

Podobné zájezdy

Šumava na kole

 (CK Frčíme)
17.05.2024, 3 dny
5 900 Kč
cyklistický Autobusem

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

 (CK Kudrna)
04.07.2024, 6 dní
7 800 Kč
cyklistický Autobusem

Šumava na kole

 (CK Frčíme)
12.07.2024, 3 dny
5 900 Kč
cyklistický Autobusem

Teplické cyklostezky na pohodu

 (CK Frčíme)
20.08.2024, 5 dní
10 500 Kč
cyklistický Autobusem

Šumava na kole

 (CK Frčíme)
26.08.2024, 3 dny
5 900 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

317 cyklistů (16 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024