reklama

Bosna a Hercegovina na kole

Termín: 15.07.2020 - 26.07.2020, 12 dní
Cena od: 11 100 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Kudrna

Balkánské bajkování po horách Bosny a Hercegoviny

"Lid vůbec chová se k cyklistům naprosto slušně; po celé cestě neměl jsem nejmenší nepříjemnosti. Potká-li cyklista jezdce neb soumary, tu prosí jej majitelé bázlivých zvířat, aby sestoupil s kola, a učiní-li tak, poděkují velmi přívětivě. Stane-li se cyklistovi něco na kole, netají kolemjdoucí své radosti z toho, 'že gospodin rozbil koně', ale postojí a táží se s účastenstvím, mohou-li býti při správě nápomocni. Za pomoc nežádají náhrady nijaké, nutno jim takřka vnutiti několik krejcarů, neb ještě lépe trochu tabáku. (Doporučuje se míti s sebou několik balíčků obyčejného tabáku bosenského k tomu účelu.) Rovněž při zastávkách v hanech neb kafanách jest dobře vyjít přítomným přívětivě vstříc, mužové, ano i chlapci již chovají se vždy s jakousi zdrženlivou laskavostí vrozenou všemu lidu." (Jiří Daneš,1902)

…inu pojďme se také přesvědčit o pověstné balkánské pohostinnosti, podmanivé kráse horských scenérií, kde krom pastevců nepotkáme ani živáčka, a orientální kráse bosenských městeček a tržišť. Projedeme Národní park Sutjeska a patero bosenských pohoří. Navštívíme kulturně rozmanité Sarajevo s unikátní tržnicí Baščaršija i slavný Starý most v Mostaru. Večer vždy zakotvíme v civilizaci a ochutnáme výbornou balkánskou kuchyni. Cestujeme v jednom buse se zájezdem „Bosnou s krosnou“ (vícedenní přechody) a zájezdem „Hory Bosny a Hercegoviny“ (jednodenní túry), je tedy možné kombinovat cyklistiku s pěšími túrami.

Program zájezdu

1.-2. den: Po nočním přejezdu z ČR se seznámíme s balkánskou atmosférou centrální Bosny. Na rozjezd si dáme vyhlídkovou trasu v pohoří BJELAŠNICA. Navštívíme Lukomir - nejvýše položenou vesnici v Bosně a Hercegovině a přes malebné sedlo Gradina dojedeme k pramenům říčky Tušily ( ↔ 45 km, ↕ 700 m).

3.-4. den: Přes krasové pohoří VISOČICA přejedeme do údolí řeky Neretvy až k jezeru Boračko ( ↔ 55 km, ↕ 750 m). Zájemci si užijí rafting v úchvatném kaňonu Neretvy (cca 25 EUR). Od Boračka jezera vyrazíme přes vápencové království pohoří PRENJ do sedla Rujiště (↔ 30 km, ↕ 1.000 m).

5.-6. den: Projedeme se širokým krasovým údolím v podhúří Prenje, Veleže a Crvanje, navečer se podíváme k nejmohutnější bosenské vyvěračce Vrelo Bune (↔ 75 km, ↕ 750 m). Další den si od cyklistiky odpočineme, navštívíme hercegovskou perlu MOSTAR se slavným Starým mostem. Můžeme si projít muzea, fotogalerie, orientální tržiště, či jen posedávat u kávy. Navštívíme i staré osmanské město Počitelj a vykoupeme se pod vodopády Kravica. Večer se autobusem přesuneme do NP Sutjeska na východu země.ong>a odpoledne se autobusem přesuneme do NP Sutjeska na východu země.

7.-9. den: Tři dny strávíme v NP SUTJESKA. Nejprve vyrazíme údolím mezi pohořími Lebršnik a Volujak, poté sjedeme do vesnice Tjentiště (↔ 42 km, ↕ 600 m). Místními furgony vystoupáme do sedla Prijevor a po svých dojdeme k malebnému Trnovačku jezeru. Od jezera je možné vyběhnout na nejvyšší bosenskou horu BOSANSKI MAGLIĆ (2.386 m). Zájemci mohou na Prijevor vyjet na kole. Třetí den zamíříme k Orlovačku jezeru v pohoří ZELENGORA (↔ 65 km, ↕ 1.100 m).

10. den: Poslední cyklistický den projedeme podhúřím Treskavice zpátky do pohoří Visočica a Bjelašnica a zalesněnými svahy Igmanu sjedeme do Sarajeva (↔ 85 km, ↕ 1.400 m). Lze zvolit i méně náročnou variantu a vypravit se jen do pohoří Treskavica (↔ 45 km, ↕ 500 m).

11.-12. den: S Bosnou se rozloučíme výletem na bobovou dráhu z XIV. ZOH a prohlídkou hlavního města SARAJEVA s pohnutou historií. Nakoupíme suvenýry, vypijeme poslední bosenskou kávu a vyrazíme zpět do ČR. Příjezd do Brna v ranních hodinách.

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem včetně kol
  • 9x ubytování (1x horská chata, 6x balkánský kemp, 2x tábořiště)
  • vstupné do NP Sutjeska a k Trnovačku jezeru
  • průvodce
  • pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti
  • zákonné pojištění CK
  • Chimpanzee pišingr

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
horské

Detaily zájezdu
cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

404 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024