reklama

Moselská cyklostezka

Termín: 13.09.2018 - 17.09.2018, 5 dní
Cena od: 8 600 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

Historická německá města, meandry, ryzlink a nejstrmější vinice v Evropě

Moselle, Musel, Mosel. Mnoho jmen, jedna řeka. Nezaměnitelná, ať už ve Francii, Lucembursku či v Německu. Charakteristická čím jiným než meandry, hrdými hrady na svých březích a zejména pak vinicemi plodícími skvěle chutnající víno, jež cení znalci na celém světě. Od vinic ve francouzském Alsasku z podhůří Vogéz až po soutok s Rýnem v německém městě Koblenz si tato řeka razí cestu půvabnou krajinou s historickými městy a městečky, z nichž každé jedno z nich stojí za návštěvu. Ideálně pak v sedle bicyklu. Po vlastní ochutnávce budete mít jasno, odkud že pochází ta nejcennější německá vína.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR ráno, příjezd do Štrasburku. Toto město s centrem zařazeným na seznam UNESCO si budete moci užít v podvečer a večer. Projdeme si společně historické centrum - ukážeme si otisk stavitele Vaubana v podobě jeho fortifikační hráze na řece Ill, projdeme čtvrtí Malá Francie (la petite France) s půvabnými domy mezi kanály řeky, okoukneme unikátní nádraží (Gare de Strasbourg). A samozřejmě nevynecháme skvosty největší - Rohanský palác jako dřívější sídlo arcibiskupů ve stylu Ludvíka XV a dominantu města, katedrálu Notre-Dame.

2. den: Přesuneme se na start první etapy (cca 2-2,5 hod.) k řece Saar (Sára) a napojíme se na již tradiční moselské etapy. Na kolech se vydáme meandry podél řeky, která dala jméno jedné z německých spolkových zemí. Prvním zastavením může být městečko Saarburg se svým vodopádem uprostřed města. Za soutokem s Moselou nás již vítá Trier (Trevír), město po Římu nejvýznamnější z hlediska koncentrace antických památek, město založené císařem Augustem. Porta Nigra, císařské lázně, amfiteátr, římský most, kurfiřstský palác, baziliky, kostely, muzea. Na podzim také spousta atrakcí a ochutnávek vína i burčáku. Pro nezasvěcené pozor! Hledáte-li zde oblíbený burčák čili rakouský "Sturm", nepochodíte! Ne že by ho zde snad neznali, ale tento výtečný a zároveň trochu "nebezpečný" produkt tu nese krásně romantické pojmenování - Federweiss (bílé pírko či bělopírko v překladu). Po kulturním a obecném občerstvení popojedeme ještě o kousek dále po proudu řeky. První moselský večer strávíme v oblasti městečka Schweich, jak jinak než obklopeného vinicemi s hluboko zaříznutým údolím řeky. Úvodních 50 km na kole bude ideálním začátkem tohoto cyklovíkendu.

3. den: Pokračujeme stezkou plnou meandrů, vinic, romantických vinařských vísek a městeček. Vybírat si můžeme z řady možností pro posezení, nabízejících se šenků a hospůdek je zde nepočítaně. Malebné okolí, nekončící vinice a podmanivá atmosféra podzimního vinobraní s městskými slavnostmi nám naplní cyklistický den s cca 40 km základní trasy.

4. den: Ani tento den nebude výjimkou a pokocháme se stezkou klikatící se mezi vinicemi, tu tam blízko řeky, tu tam stoupající mezi zrající hrozny. Projíždět budeme zásadním městečkem Bernkastel-Kues s typickou architekturou hrázděných domů, proslulou reprezentativní vinotékou celé moselské oblasti a místem pěstování nejvybranějších vín. Navštívit parádně zařízenou vinotéku budeme mít samozřejmě příležitost, stejně jako odnést si s sebou cenné tekuté suvenýry. Autobus bude nápomocen - bude stát nedaleko :-). Opět pohodových cca 40 km v základní variantě.

5. den: Poslední den na kole strávíme příjemnými 30 km do městečka Ediger-Eller k "naší" ikonické vinotéce pod nejstrmější vinicí v Evropě. Zatímco se budou nakládat kola, dopřejeme si oběd či menší občerstvení, vína dle chuti a nálady, nakoupíme další vzorky nezaměnitelných ryzlinků a po poledni se vydáme směrem k domovu. Příjezd do Prahy kolem 22. hod, dále dle míst vykládky.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 4x (dvoulůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením) v modelu, kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Německo Německo

Podobné zájezdy

Holandsko na kole: Rovinkami za větrnými mlýny

 (CK Bondo)
07.06.2024, 10 dní
17 840 Kč
cyklistický Letecky

Romantická města čtyř řek na kole

 (CK Cyklotur)
08.07.2024, 5 dní
13 480 Kč
cyklistický Autobusem

Alsasko na kole

 (CK Vlha)
09.08.2024, 10 dní
21 900 Kč
cyklistický Autobusem

Holandsko na kole

 (CK Cyklotur)
12.08.2024, 7 dní
17 480 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

335 cyklistů (12 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024